Πολιτική Δευτέρα 23/05/2022, 20:24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Οι δημοκρατίες απειλούνται από σειρήνες που προσφέρουν εύκολες λύσεις

Μητσοτάκης: Οι δημοκρατίες απειλούνται από σειρήνες που προσφέρουν εύκολες λύσεις

«Έχω πίστη στη γενιά σας ότι δεν θα επαναλάβετε τα λάθη του παρελθόντος», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην 146η τελετή αποφοίτησης του Boston College.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν ένα από τα τιμώμενα πρόσωπα φέτος. Στη διάρκεια της αποφοίτησης αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι μέσα τις τελευταίες ημέρες πραγματοποίησε τέσσερις πτήσεις από και προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και παρότι μπήκε σε μεγάλο δίλημμα, ώστε να παραστεθεί στην τελετή αποφοίτησης, το θεώρησε χρέος του, καθώς πρόκειται για ένα Κολλέγιο που είναι «κυριολεκτικά μέρος του DNA της οικογένειάς μου». Την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και την επόμενη ημέρα μίλησε στο αμερικανικό Κογκρέσο.

Μητσοτάκης: Οι δημοκρατίες απειλούνται από σειρήνες που προσφέρουν εύκολες λύσεις-1

«Είμαι πολύ χαρούμενος που είμαι εδώ μαζί σας», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος μίλησε για την Δημοκρατία και την απειλή του λαϊκισμού. «Η γενιά μου σκέφτηκε πως θα ήταν εύκολη η Δημοκρατία αγνοώντας ότι θέλει συνεχή προσπάθεια», υπογράμμισε, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «οι δημοκρατίες απειλούνται από σειρήνες που προσφέρουν εύκολες λύσεις σε δύσκολα προβλήματα».

Επιπλέον μίλησε για τα social media και την επιρροή που ασκούν, τόνισε ότι ο πόλεμος στην ευρωπαϊκή ήπειρο προκαλεί πόνο και απειλεί με παγκόσμια ύφεση, ενώ αναφέρθηκε και στην κλιματική αλλαγή.

«Πού βρισκόμαστε σήμερα; Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πολώνουν τη δημόσια συζήτηση και μετατρέπουν τη δημόσια σφαίρα σε μια σύγχρονη εκδοχή του Πύργου της Βαβέλ, όπου μιλάμε διαφορετικές γλώσσες και ακούμε μόνο όσους μοιράζονται τις ίδιες απόψεις μαζί μας. 
Επιπλέον, είμαστε και πάλι αντιμέτωποι με το αδιανόητο. Έναν πόλεμο στην ευρωπαϊκή ήπειρο που προκαλεί ατελείωτο ανθρώπινο πόνο, αλλά μας απειλεί και με παγκόσμια ύφεση. Για να μην αναφέρουμε τον «ελέφαντα στο δωμάτιο», την κλιματική αλλαγή. Το πιο περίπλοκο πρόβλημα συλλογικής δράσης που έχει αντιμετωπίσει ποτέ η ανθρωπότητα», τόνισε συγκεκριμένα.

Απευθυνόμενος στους αποφοίτους του Boston College είπε πως είναι δικό τους καθήκον η επανεφεύρεση της δημοκρατίας και ζήτησε να μη χάσουν την πίστη τους ότι μπορούν να αλλάξουν το μέλλον.

«Να κάνετε καλύτερο τον κόσμο, να χαίρεστε τη ζωή και να αναζητάτε την ευτυχία», δήλωσε στη συνέχεια και αφού ευχήθηκε σε όλους καλή επιτυχία, υπογράμμισε ότι τίποτα δεν θα τους φέρει πιο κοντά στην ευτυχία από τις σχέσεις με τους άλλους ανθρώπους, υπενθυμίζοντας τραγούδι των Beatles που λέει ότι «στο τέλος η αγάπη που λαμβάνεις είναι αυτή που δίνεις».

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News