ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυρ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα ως χώρα επέστρεψε

Κυρ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα ως χώρα επέστρεψε

Λίγο πριν από την επίσημη συνάντησή του με τον Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παραχώρησε συνέντευξη στο αμερικανικό δίκτυο MSNBC και στην εκπομπή «Morning Joe», όπου άφησε αιχμές πως η Τουρκία αρνείται την είσοδο της Φινλανδίας – Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, καθώς «κάτι παζαρεύει». Ο πρωθυπουργός τόνισε πως η Ελλάδα υποστηρίζει την υποψηφιότητα της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, καθώς «είναι μια απόφαση στο πλαίσιο άσκησης της κυριαρχίας τους» και εξέφρασε την πεποίθηση πως στο τέλος της ημέρας δεν θα υπάρξουν σοβαρές αντιρρήσεις για την ένταξη αυτών των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ. «Πιστεύω», είπε ωστόσο, «ότι δεν είναι κατάλληλη στιγμή να χρησιμοποιήσουμε την ένταξη αυτών των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ για να παζαρέψουμε για άλλα ζητήματα που μπορεί κάποιος να έχει στο μυαλό του».

Οσον αφορά το μείζον θέμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως αυτό που διακυβεύεται εδώ δεν είναι μόνο η κυριαρχία της Ουκρανίας αλλά «η αρχιτεκτονική ασφάλεια της Ευρώπης στο σύνολό της, και γι’ αυτό αναμένω ότι η ευρωπαϊκή ενότητα θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη». Ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Μαΐου για να αντιμετωπιστούν αυτά τα ζητήματα, τονίζοντας πως αναμένει ευρωπαϊκές λύσεις. Υπογράμμισε ωστόσο πως «όταν επιβάλλουμε κυρώσεις στη Ρωσία, θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα πυροβολήσουμε τα πόδια μας» και «να διασφαλίσουμε ότι θα επιφέρουμε μεγαλύτερες επιπτώσεις στη Ρωσία από ό,τι στους πολίτες μας».

Οσον αφορά τους τρόπους αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την πεποίθησή του πως αυτό θα επιτευχθεί με παρέμβαση στη χονδρική αγορά φυσικού αερίου. «Από την αρχή τάχθηκα υπέρ μιας παρέμβασης στην αγορά φυσικού αερίου», ανέφερε, προσθέτοντας πως «θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή οι τιμές στη χονδρική αγορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη δεν αντικατοπτρίζουν τις θεμελιώδεις αρχές της προσφοράς και της ζήτησης. Είμαστε μεγάλοι αγοραστές και πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την επιρροή μας ακριβώς ως μεγάλοι αγοραστές φυσικού αερίου, για να μειώσουμε τις τιμές του φυσικού αερίου».

Η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ αποτελεί ιδανική ευκαιρία για κάλεσμα σε Αμερικανούς επενδυτές αλλά και στους Αμερικανούς πολίτες να έρθουν στην Ελλάδα για διακοπές. «To πρώτο πράγμα που θέλω να γνωρίζει ο αμερικανικός λαός είναι ότι η Ελλάδα, ως χώρα, επέστρεψε», είπε και πρόσθεσε πως «πολλές αμερικανικές εταιρείες επενδύουν στην Ελλάδα» και «πολλοί Αμερικανοί τουρίστες έρχονται στην Ελλάδα», καθώς φέτος το καλοκαίρι έχουμε τον μεγαλύτερο αριθμό απευθείας πτήσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας.

Το απόγευμα της Δευτέρας –ώρα Ελλάδας– ο πρωθυπουργός είχε ανοικτή συζήτηση στο Gaston Hall του Georgetown University με συνομιλητή τον David Ignatius, δημοσιογράφο της Washington Post. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και εκεί στις σχέσεις με την Τουρκία. «Δεν γίνεται μια χώρα του ΝΑΤΟ να παραβιάζει τον εναέριο χώρο μιας άλλης», δήλωσε και πρόσθεσε: «Είπα στον πρόεδρο Ερντογάν στην τελευταία μας συνάντηση να βρούμε ένα πλαίσιο διαλόγου και να μην εμπλακούμε σε αντιπαραθέσεις». Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη στάση της Τουρκίας έναντι της ένταξης Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. «Αν ανήκεις σε αυτή τη συμμαχία πρέπει να συμφωνείς με τους κανόνες της. Πρέπει να συμφωνήσουμε ότι ένας τέτοιος οργανισμός εξαρτάται από την ομοφωνία και αυτό συμβαίνει και στην Ευρώπη», είπε, ενώ σε άλλο σημείο αναφέρθηκε στις τουρκικές παραβιάσεις του εναέριου χώρου, που τις τελευταίες εβδομάδες ήταν «συστηματικές».

Διαβάστε επίσης: 

Μπάιντεν: Στο καλύτερο σημείο οι σχέσεις ΗΠΑ – Ελλάδας

Μητσοτάκης στο MSNBC: Η ελληνική οικονομία είναι έτοιμη να προσελκύσει αμερικανικές επενδύσεις

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News