Πολιτική Δευτέρα 9/05/2022, 20:15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τηλεδιάσκεψης ΥΠΕΞ 3+1: Δέσμευση για προώθηση της ειρήνης και της ευημερίας στην Ανατ. Μεσόγειο

Τηλεδιάσκεψης ΥΠΕΞ 3+1: Δέσμευση για προώθηση της ειρήνης και της ευημερίας στην Ανατ. Μεσόγειο

Πραγματοποιήθηκε σήμερα η τηλεδιάσκεψη του σχήματος 3+1, στην οποία συμμετείχαν ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Anthony Blinken, της Ελλάδας κ. Νίκος Δένδιας, της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Ιωάννης Κασουλίδης και του Ισραήλ κ. Yair Lapid, στην οποία επιβεβαιώσαν την κοινή δέσμευσή τους για την προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Κατά την τηλεδιάσκεψη, οι τέσσερις Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τη συγκρότηση μιας προσέγγισης «περιφερειακής πολυμέρειας» στην Ανατολική Μεσόγειο στο πλαίσιο θετικής ατζέντας, μέσω δημιουργίας προγραμμάτων συνεργασίας στους τομείς της Ενέργειας, της Κλιματικής Αλλαγής, της Γαλάζιας Οικονομίας και της Καταπολέμησης Φυσικών Καταστροφών.

Συμφώνησαν στη διατήρηση της πολιτικής δυναμικής του σχήματος 3+1 καθώς και στη θεσμοθέτηση πολιτικού διαλόγου μεταξύ των χωρών για διάφορα θέματα και τομείς πολιτικής. Συμφώνησαν επίσης όπως εντός φθινοπώρου πραγματοποιηθεί συνάντηση του σχήματος με φυσική παρουσία, για σκοπούς αξιολόγησης της επιτευχθείσας προόδου στους επιμέρους τομείς συνεργασίας.

Με το πέρας της συνάντησης, οι 4 Υπουργοί συμφώνησαν στην έκδοση κοινής δήλωσης με την οποία επιβεβαιώνουν την κοινή τους δέσμευση για προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σε αυτήν αναφέρεται ότι:

«Οι Υπουργοί Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Ελληνικής Δημοκρατίας, του Κράτους του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών πραγματοποίησαν τηλεδιάσκεψη σήμερα με στόχο να επαναβεβαιώσουν την κοινή τους δέσμευση για την προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σε μια κρίσιμη περίοδο για την Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον κόσμο, οι Υπουργοί επιβεβαίωσαν την δέσμευσή τους στο σχήμα 3+1 και αποφάσισαν να εντείνουν τη συνεργασία τους στους τομείς της ενέργειας, της οικονομίας, των δράσεων για το κλίμα, της ετοιμότητας σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, συμβάλλοντας στην ανθεκτικότητα, την ενεργειακή ασφάλεια και τη διασυνδεσιμότητα στην περιοχή.

Οι Υπουργοί του σχήματος 3+1 υποστηρίζουν πρόσθετες πρωτοβουλίες, όπως η Υπουργική Συνάντηση στην έρημο Negev, οι οποίες προάγουν τη συνεργασία στην περιοχή.

Οι Υπουργοί καταδίκασαν τις πρόσφατες αποτρόπαιες τρομοκρατικές επιθέσεις κατά  ισραηλινών, συμπεριλαμβανομένης της τρομοκρατικής επίθεσης της 5ης Μαΐου στο Elad.

Οι Υπουργοί αποφάσισαν να καταρτίσουν έναν οδικό χάρτη με συγκεκριμένους στόχους για το επόμενο έτος και να προετοιμάσουν το έδαφος για μια επόμενη συνάντηση πριν από το τέλος του 2022.»

Συνεργασίες σε ενέργεια, οικονομία, κλιματική αλλαγή, καταπολέμηση της τρομοκρατίας

Σε μια κρίσιμη περίοδο για την Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον κόσμο, οι Υπουργοί επανέλαβαν τη δέσμευσή τους στο σχήμα 3+1 και αποφάσισαν να εντείνουν τη συνεργασία τους στους τομείς της ενέργειας, της οικονομίας, της κλιματικής αλλαγής, της αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας, της ενεργειακής ασφάλειας και της διασυνδεσιμότητας στην περιοχή. Οι τέσσερις χώρες υποστηρίζουν και ενθαρρύνουν πρόσθετες πρωτοβουλίες όπως η Σύνοδος Κορυφής του Negev για την προώθηση της συνεργασίας στην περιοχή.

Οι Υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν στην ανάπτυξη ενός οδικού χάρτη με απτά πολιτικά παραδοτέα για το επόμενο έτος εν όψει και της επόμενης συνάντησης του σχήματος με φυσική παρουσία το Φθινόπωρο του 2022.

Σε παρέμβασή του ο κ. Κασουλίδης, ανέδειξε την ανάγκη διατήρησης της πολιτικής δυναμικής στο σχήμα 3+1 μέσα από προγράμματα συνεργασίας σε διάφορους τομείς. Τόνισε ότι σε αυτό στο πλέγμα συνεργειών δεν αποκλείεται καμιά χώρα, νοουμένου ότι υπάρχει σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο και στις επιμέρους πτυχές του καθώς και στο Δίκαιο της Θάλασσας. Ενημέρωσε για την πρόθεση της Κύπρου να φιλοξενήσει υπουργική συνάντηση για θέματα γαλάζιας οικονομίας, ενώ για το ζήτημα της αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, πρότεινε τη δημιουργία ενός περιφερειακού πολυεθνικού κόμβου για αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Δένδιας: Μέχρι το τέλος του έτους η επόμενη συνάντηση με στόχο την περαιτέρω εμβάθυνση της πολυμερούς συνεργασίας

Μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης του σχήματος 3+1 ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας δήλωσε:

Είχα την ευκαιρία, κατ’ αρχάς, να ευχηθώ περαστικά στον Tony Blinken, ο οποίος, όπως ξέρετε, έχει προσβληθεί από COVID-19. Επίσης, είχα και την ευκαιρία να υπογραμμίσω ότι μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η ενίσχυση της συνεργασίας μας στο πλαίσιο και του σχήματος 3+1 είναι απολύτως απαραίτητη.

Τόνισα τη σημασία που η Ελλάδα αποδίδει στη διασυνδεσιμότητα και στην ενεργειακή ασφάλεια.

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκα στον νέο πλωτό σταθμό μετατροπής υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, την έναρξη υλοποίησης του οποίου εγκαινίασε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εδώ και λίγες μέρες. Επίσης, αναφέρθηκα και στην ενεργειακή και την ηλεκτρική σύνδεση μεταξύ της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ, μέσω του γνωστού αγωγού EastMed, αλλά και της ηλεκτρικής διασύνδεσης Euro-Asia Interconnector. Αυτά τα δύο έργα, όπως είναι γνωστό, ακολουθούν την ίδια γεωγραφική όδευση.

Εξετάσαμε επίσης τη συνεργασία στο πλαίσιο του σχήματος 3+1 στην οικονομία, στις νέες τεχνολογίες, στην προστασία του περιβάλλοντος και στην πολιτική προστασία. Και συμφωνήσαμε για μία νέα συνάντηση είτε στην Ουάσιγκτον είτε στην Ελλάδα είτε στην Κύπρο, με φυσική παρουσία πριν από το τέλος του έτους 2022.

Σκοπός αυτής της συνάντησης θα είναι η περαιτέρω εμβάθυνση της πολυμερούς συνεργασίας, αλλά, κυρίως, θα μου επιτρέψετε να πω, αυτό που πρέπει να κρατήσουμε και από τη σημερινή συνάντηση: τη διάχυση του μηνύματος ότι η Ελλάδα, μαζί με την Κύπρο, το Ισραήλ, και τις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι πυλώνες της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή.

Διπλωματικές πηγές Η απειλή χρήσης βίας, οι συνεχείς παραβιάσεις της κυριαρχίας άλλων κρατών δεν μπορούν να αποτελέσουν βάση για την περιφερειακή συνεργασία

Στους τομείς συνεργασίας αναφέρθηκε ο κ. Δένδιας κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές στο ΑΠΕ, επισημαίνοντας ότι ύστερα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η ενεργειακή ασφάλεια, καθώς και η διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας, γίνεται ακόμα πιο επιτακτικές. Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στην κατασκευή του πλωτού σταθμού αεριοποίησης φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, που εγκαινίασε ο πρωθυπουργός πριν από λίγες ημέρες, τον υπάρχοντα σταθμό στη Ρεβυθούσα και τον διασυνδετήριο αγωγό IGB, ο οποίος αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία σε λίγους μήνες.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στο καλώδιο παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο θα συνδέει το Ισραήλ με την Κύπρο και την Ελλάδα (Euro-Asia Interconnector), καθώς και τον αγωγό East Med, ενώ και στον υπό κατασκευή σταθμό παραγωγής πυρηνικής ενέργειας από τη ρωσική εταιρία Rosatom, στο Άκουγιου, μια ιδιαίτερα σεισμογενή περιοχή της Τουρκίας, υπογραμμίζοντας την ανησυχία της Ελλάδας, ανησυχία την οποία ήδη μετέφερε στον γενικό διευθυντή του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας.

Περαιτέρω, ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η πολυμερής συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί να αποτελέσει καταλύτη για την εμπέδωση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή. Επανέλαβε ότι πάγια θέση της Ελλάδας είναι ότι τα πολυμερή σχήματα συνεργασίας, όπως το East Med Gas Forum είναι ανοικτά και σε άλλες χώρες της περιοχής, υπό τον θεμελιώδη όρο ότι τα συμμετέχοντα κράτη θα σεβαστούν το Διεθνές Δίκαιο, όπως το Δίκαιο της Θάλασσας, και βεβαίως τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, που απαγορεύει ρητά την απειλή ή τη χρήση βίας.

Στο πλαίσιο αυτό, υπογραμμίζεται πως η απειλή χρήσης βίας, ο αναθεωρητισμός, οι συνεχείς παραβιάσεις της κυριαρχίας άλλων κρατών, δεν μπορούν να αποτελέσουν βάση για την περιφερειακή συνεργασία.

Ο υπουργός Εξωτερικών έκανε, επίσης, αναφορά στους άλλους τομείς συνεργασίας στο πλαίσιο 3+1, όπως η πολιτική προστασία, η αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, η κυβερνο-ασφάλεια, όπου υφίσταται ήδη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, καθώς και η αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα, μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, επεξεργάζεται συγκεκριμένη πρωτοβουλία στον τομέα της κλιματικής αλλαγής και της προστασίας των θαλασσών.

Τέλος, ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης του διαλόγου 3+1 μέσω μιας διαδικασίας «από πάνω προς τα κάτω». Στο πλαίσιο αυτό, πρότεινε την ενίσχυση του διακοινοβουλευτικού διαλόγου, υπογραμμίζοντας ότι η σχετική ελληνική κοινοβουλευτική ομάδα έχει ήδη συσταθεί και περιλαμβάνει τρεις πρώην υπουργούς Εξωτερικών.

Το σύνολο των συμμετεχόντων υπουργών Εξωτερικών, σύμφωνα με τις ίδιες διπλωματικές πηγές, υπογράμμισαν την κοινή προσήλωση τους στη συνέχιση και εμβάθυνση του σχήματος 3+1 και τόνισαν την ανάγκη όπως επιταχυνθεί η συνεργασία, προκειμένου στην επόμενη συνάντηση τους παρουσιασθούν απτά αποτελέσματα.

Επίσης, σημειώνεται πως ο κ. Δένδιας πρότεινε όπως πριν από την επερχόμενη Υπουργική Συνάντηση του Σχήματος 3+1 να προηγηθεί συνάντηση των γενικών γραμματέων των τεσσάρων υπουργείων Εξωτερικών.

Σημειώνεται εν προκειμένω ότι αύριο, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Θεμιστοκλής Δεμίρης θα υποδεχθεί στην Αθήνα τους ομολόγους του της Κύπρου Κορνήλιο Κορνηλίου και Ισραήλ Alon Ushpiz.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News