Πολιτική Δευτέρα 9/05/2022, 13:35
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στα ΗΑΕ ο Μητσοτάκης – Πρωτοβουλία για επενδύσεις ύψους 4 δισ. ευρώ στη χώρα μας

Στα ΗΑΕ ο Μητσοτάκης – Πρωτοβουλία για επενδύσεις ύψους 4 δισ. ευρώ στη χώρα μας

Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα βρίσκεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος συναντήθηκε με τον διάδοχο του θρόνου του ‘Αμπου Ντάμπι, Mohammed bin Zayed Al Nahyan, και συζήτησε μαζί του για τα ενεργειακά.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, υπογράφηκαν μνημόνια συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στους τομείς των επενδύσεων, της οικονομικής και τεχνικής συνεργασίας, της βιομηχανίας και των προηγμένων τεχνολογιών, της κλιματικής δράσης, ενέργειας, υγείας, αστυνομικής συνεργασίας και τυποποίησης.

Μεταξύ άλλων ανανεώθηκε η συνεργασία της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας με το κρατικό επενδυτικό ταμείο Mubadala, ενώ προωθήθηκε η δημιουργία κοινής πρωτοβουλίας για την πραγματοποίηση στη χώρα μας επενδύσεων ύψους 4 δισ. ευρώ.

Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για τις εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε για την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας και επανέλαβε ότι αυτή όχι μόνο δυσχεραίνει τη διμερή συνεννόηση, αλλά θέτει σε κίνδυνο τη σταθερότητα στην περιοχή.

Συζητήθηκαν ακόμα οι εξελίξεις στην Ουκρανία και οι νέες συνθήκες που διαμορφώνουν στο ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον ασφαλείας. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι γεωπολιτικές εξελίξεις καταδεικνύουν την ανάγκη προσέγγισης ΕΕ και ΗΑΕ, σε θέματα ασφάλειας, ενέργειας και πράσινης μετάβασης.

Τέλος, συζητήθηκε η ανάγκη αντιμετώπισης των παγκόσμιων περιβαλλοντικών προκλήσεων και ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σχετικά, ενόψει και της διοργάνωσης από τα ΗΑΕ της 28ης Διάσκεψης για την κλιματική αλλαγή (COP28) το 2023.

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα πύλη εισόδου φυσικού αερίου από Μέση Ανατολή και Νοτιοανατολική Μεσόγειο

Το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων των δύο χωρών διαπίστωσε ο Κυριάκοης Μητσοτάκης, αναφέροντας ότι αποδεικνύει «την κοινή μας επιθυμία να προσδώσουμε ακόμα μεγαλύτερο βάθος στην πραγματικά στρατηγική εταιρική μας σχέση».

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα λόγω της γεωγραφικής της θέσης να γίνει πύλη εισόδου φυσικού αερίου από τη Μέση Ανατολή και από τη νοτιοανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη.

«Σημαντικές επενδύσεις γίνονται σε αυτή την κατεύθυνση και θα θέλαμε να διερευνήσουμε περαιτέρω δυνατότητα στρατηγικής συνεργασίας και συμμετοχής κεφαλαίων από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σε αυτήν την κατεύθυνση. Ταυτόχρονα, η Ελλάδα επανενεργοποιεί το δικό της πρόγραμμα εξόρυξης για την εξεύρεση φυσικού αερίου εντός της ελληνικής επικράτειας. Και αυτή είναι μία προοπτική που ενδεχομένως να δημιουργεί δυνατότητες περαιτέρω στρατηγικής συνεργασίας. Γνωρίζω το προσωπικό σας ενδιαφέρον για το μέλλον της ενέργειας, για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Και σε ζητήματα, όπως τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, είμαστε έτοιμοι να κινηθούμε με μεγάλη ταχύτητα έτσι ώστε να δομήσουμε στρατηγικές συνεργασίες για να αξιοποιήσουμε αυτήν την πολύ σημαντική πηγή πλούτου για τη χώρα μας», ανέφερε.

Τέλος, ο πρωθυπουργός καταδίκασε τις επιθέσεις – όπως είπε – της Υεμένης κατά των ΗΑΕ και δήλωσε ότι η χώρα μας είναι έτοιμη να σταθεί στο πλευρό του Άμπου Ντάμπι όταν αυτό αισθάνεται ότι «απειλούνται τα στρατηγικά του συμφέροντα».

Βοήθεια από τα ΗΑΕ στην Ελλάδα για τις επιπτώσεις του πολέμου

Από τη μεριά του, ο ηγέτης του Άμπου Ντάμπι αναφέρθηκε στις καλές σχέσεις των δύο χωρών και στη στρατηγική συμφωνία που υπέγραψαν το 2020

«Ως αποτέλεσμα, οι οικονομικές συναλλαγές μας αυξήθηκαν κατά 76% και αυτό είναι αποτέλεσμα της στρατηγικής συμφωνίας που υπογράψαμε. Τα Εμιράτα επιδιώκουν οι σχέσεις αυτές να προχωρήσουν σε όλα τα επίπεδα, όπως στην ενέργεια, την τεχνολογία, την υγεία, αλλά και την ασφάλεια τροφίμων, σημείωσε χαρακτηριστικά. 

Ο Μohammed bin Zayed Al Nahyan εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις στην Ουκρανία και δήλωσε ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι έτοιμα να μεσολαβήσουν και να προσφέρουν οποιαδήποτε ανθρωπιστική βοήθεια, ενώ προσέφερε τη βοήθεια της χώρας του και στην Ελλάδα «για να ελαφρύνουμε όλες τις επιπτώσεις» του πολέμου.

Για το θέμα της ενέργειας, ανέφερε ότι παρά τις κρίσεις που υπάρχουν στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και στη Μεσόγειο, η περιοχή έχει μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης και ειρηνικής συνεργασίας. Τα Εμιράτα δραστηριοποιούνται προς αυτήν την κατεύθυνση για να προετοιμάσουν τέτοιες συνθήκες.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News