Πολιτική Παρασκευή 6/05/2022, 20:02
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυρ. Μητσοτάκης: Δεν θα πληρώσει η μεσαία τάξη τη νύφη της ενεργειακής κρίσης

Κυρ. Μητσοτάκης: Δεν θα πληρώσει η μεσαία τάξη τη νύφη της ενεργειακής κρίσης

Ολοκληρώθηκε η ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο 14ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο ξεκίνησε τις εργασίες του στον συνεδριακό χώρο «Metropolitan Expo» και θα διαρκέσει έως τις 8 Μαΐου. Οι εργασίες του συνεδρίου ξεκίνησαν με την τήρηση ενός λεπτού σιγής για το θάνατο της Μαριέττας Γιαννάκου και με ομιλία του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε δεσμευόμενος να πραγματοποιείται κάθε χρόνο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας. Συνέχισε λέγοντας ότι όλη η ΝΔ βρίσκεται στον συνδριακό χώρο, «Ενωμένοι για έναν γόνιμο απολογισμό μίας 3ετους, συναρπαστικής κυβερνητικής θητείας. Πολλή δουλειά ακόμα και περισσότερη στα επόμενα 4 χρόνια της νέας θητείας.».

Κατά τον πρωθυπουργό, η Ελλάδα αντιμετωπίζει τα δικά της διλήμματα, εξαντλημένη από 5 χρόνια λαϊκισμό, τον Ιούλιο του 2019 γύρισε σελίδα. «Αντιμετώπισε αλλεπάλληλες προκλήσεις. Είμαι υπερήφανος για όλα όσα πετύχαμε μαζί.». Μεταξύ άλλων σημείωσε επίσης «η κοινωνία και η οικονομία μας έμειναν όρθιες, παρά τα εμπόδια. Οι πολίτες είδαν μεγάλα έργα να προχωρούν.»

Υπογράμμισε πως οι δυσκολίες συνεχίζουν να είναι μεγάλες. Προβλήματα δεκαετιών ταλανίζουν τη χώρα, εδραιωμένες συνήθειες εμποδίζουν το συλλογικό εκσυγχρονισμό. Υπάρχουν ακόμα οι δύο Ελλάδες: Αυτή που προχωρά κι αυτή που μένει καθηλωμένη.

«Σας ζητώ να κάνουμε τον απολογισμό του κυβερνητικού μας έργου και σεμνότητα και αντικειμενικότητα.» τόνισε ο πρωθυπουργός, ενώ στην συνέχεια της ομιλίας του υποστήριξε ότι η δημοκρατία μας είναι πλέον πιο ανθεκτική και η κοινωνία μας πιο ώριμη.

Όσον αφορά την ρωσική εισβολή, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ο πόλεμος ανατρέπει όσα γνωρίζουμε, ενώ το κράτος επιδοτεί το ρεύμα. Υπενθύμισε τις δράσεις που ανακοίνωσε χθες για απευθείας επιστροφή στους καταναλωτές του 60% των αυξήσεων. «Η μεσαία τάξη δεν μπορεί να πληρώσει τη νύφη της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης», τόνισε και υπενθύμισε το μέτρο της άρσης της ρήτρας αναπροσαρμογής.

«Όπως συνέβη στην πανδημία, έτσι και στην παγκόσμια ενεργειακή κρίση, η Ελλάδα αντιστέκεται. Με μία φιλελεύθερη κυβέρνηση, έχουμε ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα κοινωνικής στήριξης στην ιστορία αυτού του τόπου. Και έτσι βλέπουμε ποιος είναι προοδευτικός και ποιος όχι, ποιος είναι ψεύτης και ποιος όχι», σημείωσε μεταξύ άλλων και συνέχισε λέγοντας ότι κάθε βήμα του σήμερα δεν μπορεί να υπονομεύσει το αύριο. «Οι δημαγωγοί προτείνουν εύηχες απαντήσεις για την ακρίβεια».

Ο πρωθυπουργός δήλωσε επίσης «Δεν υπάρχουν ίσες αποστάσεις απέναντι στον επιτιθέμενο και τον αμυνόμενο. Είμαστε με την ειρήνη, αντιστεκόμαστε στην αυθαιρεσία οποιασδήποτε χώρας που επιτίθεται στους γείτονες της με οποιοδήποτε πρόσχημα. Είμαστε με την Ουκρανία γιατί είμαστε με την Δημοκρατία και την Ελευθερία. Είμαστε με τη Δύση.»

Στη συνέχεια σημείωσε ότι «το Μετρό Θεσσαλονίκης του χρόνου θα είναι γεγονός», ενώ αναφέρθηκε στην διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού το 2022.

Επίσης, τόνισε «η ελευθερία στα Πανεπιστήμια έχει κατοχυρωθεί, με νόμο. Και σε λίγο θα προστατεύεται κι από ειδικό σώμα», ενώ μεταξύ άλλων δήλωσε «δεκάδες καταλήψεις έχουν εκκενωθεί. Περιπολούν στις γειτονιές μας δεκάδες αστυνομικοί. Οι δρόμοι δεν κλείνουν όπως άλλοτε με διαδηλώσεις. Εξιχνιάστηκαν όλες οι μεγάλες υποθέσεις που απασχόλησαν την κοινή γνώμη.»

Ο πρωθυπουργός μίλησε επίσης για το προσφυγικό λέγοντας «είπαμε ότι θα φυλάξουμε τα σύνορά μας, δεν θα είναι ξέφραγο αμπέλι, και το κάναμε πράξη. Φιλοξενούμε λιγότερους πρόσφυγες αλλά σε ανθρώπινες συνθήκες.»

Τέλος, σημείωσε «το 112 επιτέλους λειτούργησε και σώζει ζωές», ενώ τόνισε «η αυτοδυναμία είναι μία αντικειμενική αναγκαιότητα».

Διαβάστε επίσης:

Αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής – Επιστροφή έως 600 ευρώ για την α’ κατοικία

Μέτρα για το ρεύμα: Πώς θα επιδοτηθούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις – Τον Ιούνιο οι αιτήσεις για τις επιστροφές

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News