Πολιτική Τετάρτη 27/04/2022, 17:50
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οικονόμου: Έχουμε εναλλακτικές για την προμήθεια ρεύματος – Η χώρα δεν πρόκειται να κατεβάσει διακόπτη

Οικονόμου: Έχουμε εναλλακτικές για την προμήθεια ρεύματος – Η χώρα δεν πρόκειται να κατεβάσει διακόπτη

«Είμαστε από καιρό προετοιμασμένοι ν’ αντιμετωπίσουμε κάθε πιθανή εξέλιξη. Για τη χώρα μας αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποιο θέμα ασφάλειας στον εφοδιασμό», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι υπάρχει ομαλή ροή εφοδιασμού. «Η χώρα έχει συμβόλαια προμήθειας και το Δημόσιο και οι ιδιώτες με την Gazprom, που λήγουν στο τέλος του 2026. Είναι αρκετά πιο μακροχρόνια τα συμβόλαιά μας, δηλαδή, από εκείνα των χωρών που παρατηρήθηκε το πρόβλημα. Βεβαίως, κανείς δεν μπορεί να εφησυχάζει και κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι διαδικασίες που ίσχυαν σε ομαλές περιόδους, θα εξακολουθούν να ισχύουν και τώρα», δήλωσε.

Εναλλακτικές πηγές 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ακόμη ότι η κυβέρνηση έχει επεξεργαστεί το προηγούμενο διάστημα εναλλακτικές που έχουν να κάνουν με διάφορες πηγές τροφοδοσίας. «Πρώτα απ’ όλα, τη μεγιστοποίηση της αξιοποίησης των εγκαταστάσεων στη Ρεβυθούσα. Πήγε εκεί πρόσφατα ο Πρωθυπουργός και ενημερώθηκε, για τις δυνατότητες που υπάρχουν. Δεύτερον, την αύξηση της προμήθειας LNG. Ήδη οι πάροχοι, ο μεγαλύτερος, η ΔΕΠΑ, αλλά και οι υπόλοιποι πάροχοι, όσο πληθαίνουν οι πιθανότητες να έχουμε προβλήματα, διερευνούν κάθε δυνατότητα», είπε.

«Είμαστε συντονισμένοι πλήρως με τους εταίρους μας σ’ αυτόν τον εκβιασμό, σ’ αυτήν την πίεση που ασκεί η ρωσική πλευρά», τόνισε στη συνέχεια ο κ. Οικονόμου και πρόσθεσε: «Αυτό που είναι σαφές είναι ότι αν η Ρωσία μας κόψει το φυσικό αέριο, ας πούμε στις 20, 21/5, η χώρα έχει λάβει τα μέτρα της έτσι ώστε να μην κατεβάσουμε τον διακόπτη. Δεν υπάρχει περίπτωση να κατεβάσουμε τον διακόπτη. Δεν υπάρχει περίπτωση να αιφνιδιαστούμε προς την κατεύθυνση αυτή».

Για τη στήριξη της κοινωνίας

Μιλώντας για την στήριξη της οικονομίας ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η επεξεργασία του Εθνικού Σχεδίου παράλληλα με τις διεργασίες που γίνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Σε κάθε περίπτωση, αυτό που χρειάζεται είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υλοποιήσει την οδηγία που πήρε από τους ηγέτες και να καταθέσει την πρότασή της. Η χώρα επεξεργάζεται, ταυτόχρονα, το δικό της Εθνικό Σχέδιο μιας περισσότερο αποφασιστικής παρέμβασης στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και με ευρύτερο χρονικό ορίζοντα. Επεξεργαζόμαστε διάφορα σενάρια και επιλογές, δεν είμαστε πολύ μακριά από την κατάθεση του Σχεδίου αυτού. Ο στόχος είναι να διαμορφωθεί η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος για τον καταναλωτή πολύ χαμηλότερα  από το επίπεδο που είναι σήμερα. Ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει αυτό αξιολογείται», δήλωσε.

«Εξετάζουμε όλα τα σενάρια», συνέχισε ο κ. Οικονόμου, «τα οποία δεν έχουν να κάνουν μόνο με την οικονομική διάσταση, έχουν να κάνουν και με τεχνικά χαρακτηριστικά. Το βέβαιο είναι ότι μέσα στον επόμενο μήνα, και μάλλον παράλληλα με τις διεργασίες που θα γίνονται σε επίπεδο ευρωπαϊκό, θα υπάρξει και από τη χώρα μας και νέα παρέμβαση».

Μιλώντας για τις διακοπές ρεύματος εξαιτίας λογαριασμών που δεν πληρώνονται ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι «το βάρος όλο το προηγούμενο διάστημα έχει πέσει στο  να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια, έτσι ώστε να μην έχουμε διακοπές ρεύματος. Να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια και από τη Δ.Ε.Η. και από όλους τους υπόλοιπους παρόχους. Υπάρχει μια σειρά προγραμμάτων διακανονισμών. Όλοι αντιλαμβάνονται ότι οι αυξημένοι λογαριασμοί επιβαρύνουν πολύ περισσότερο τα νοικοκυριά. Διακοπές ρεύματος πάντοτε γινόντουσαν και στο παρελθόν, ακόμα και όταν δεν είχαμε ενεργειακή κρίση». Τα στοιχεία είναι διαθέσιμα στον οποιονδήποτε και συντριπτικά. Όταν κάποιος δεν πληρώνει παρατεταμένα το ρεύμα του πάντοτε βρίσκεται αντιμέτωπος με αυτού του είδους τις συνέπειες. Εδώ έχουμε μία ισορροπία την οποία πρέπει να κρατήσουμε. Καταλαβαίνει κανείς ότι οι αυξήσεις είναι υπέρογκες και ο κόσμος δυσκολεύεται. Γι’ αυτό ακριβώς, όμως, υπάρχουν και προγράμματα διακανονισμού. Ειδικά για τους πιο ευάλωτους έχουμε το Κοινωνικό Τιμολόγιο. Έχουμε δηλαδή και περαιτέρω ενισχύσεις, πέραν της οριζόντιας ενίσχυσης που γίνεται». 

«Η οποία ενίσχυση -όπως έχει δεσμευτεί ο Πρωθυπουργός- θα κρατήσει για όσον καιρό διαρκεί και η κρίση. Εξαντλούνται όλα τα περιθώρια, παρέχονται κάθε είδους δυνατότητες που μπορούν να παρασχεθούν στον κόσμο, έτσι ώστε να μην φτάσουμε σε διακοπές ρεύματος. Η γενική κατεύθυνση είναι ότι και οι εταιρείες και η Δ.Ε.Η. έχουν ένα πρόγραμμα διευκόλυνσης των καταναλωτών, διότι όλοι αντιλαμβανόμαστε πως οι συνθήκες είναι διαφορετικές», δήλωσε ακόμη ο κ. Οικονόμου.

moneyreview.gr  

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News