Πολιτική Τετάρτη 27/04/2022, 13:04
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου για το φυσικό αέριο: Βοήθεια προς τη Βουλγαρία θα παρέχει η Ελλάδα 

Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου για το φυσικό αέριο: Βοήθεια προς τη Βουλγαρία θα παρέχει η Ελλάδα 

Η ενεργειακή επάρκεια της χώρας και οι ευρύτερες επιπτώσεις που προκαλεί η απόφαση της Ρωσίας να κόψει τη ροή του φυσικού αερίου προς Βουλγαρία και Πολωνία, αποτελεί το αντικείμενο της σύσκεψης που θα πραγματοποιηθεί στις 15:30 στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό και με τη συμμετοχή της ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. 

Μεταξύ άλλων πρόκειται να συζητηθούν οι επιπτώσεις της κίνησης της Ρωσίας στην αγορά φυσικού αερίου, καθώς οι τιμές καταγράφουν νέο ράλι, αλλά και η στάση της Ελλάδας με δεδομένο ότι οι έλληνες προμηθευτές ρωσικού αερίου θα κληθούν στις 20 Μαίου να πληρώσουν τις προμήθειες φυσικού αερίου. 

Βοήθεια στη Βουλγαρία 

Σήμερα το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Κίριλ Πέτκοφ. Στη διάρκεια της επικοινωνίας ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα θα συνδράμει τη Βουλγαρία για να αντιμετωπίσει τη νέα κατάσταση που προκάλεσαν για τη χώρα οι ρωσικές αποφάσεις στον ενεργειακό τομέα. Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters, η Αθήνα θα μπορούσε να βοηθήσει τη Σόφια αντιστρέφοντας τη ροή του αγωγού TurkStream, που μεταφέρει ρωσικό αέριο στην Ελλάδα από τη Μαύρη Θάλασσα, την Τουρκία και τη Βουλγαρία. 

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός δήλωσε ότι κατά τη συνομιλία του με τον έλληνα ομόλογό του ο κ. Μητσοτάκης είπε πως ο αγωγός Interconnector Greece-Bulgaria (IGB) θα είναι έτοιμος μέχρι τον Ιούνιο. Ο κ. Μητσοτάκης «επιβεβαίωσε και τη λήψη κοινών δράσεων για την διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών μέσω του υγροποιημένου φυσικού αερίου», δήλωσε ακόμη ο Κίριλ Πέτκοφ. 

Φορ ντερ Λάιεν: Η ΕΕ ετοιμάζει μια «συντονισμένη απάντηση»

Η Ευρωπαϊκή Ενωση «είχε προετοιμασθεί» για την διακοπή της προμήθειας φυσικού αερίου και ετοιμάζει «μία συντονισμένη απάντηση», δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μετά την διακοπή της τροφοδοσίας της Πολωνίας και της Βουλγαρίας με ρωσικό φυσικό αέριο.

«Η ανακοίνωση της Gazprom αποτελεί μία νέα απόπειρα της Ρωσίας να μας εκβιάσει με το φυσικό αέριο. Είμαστε προετοιμασμένοι για το σενάριο αυτό. Προετοιμάζουμε την συντονισμένη ευρωπαϊκή μας απάντηση. Οι Ευρωπαίοι μπορούν να είναι βέβαιοι ότι είμαστε ενωμένοι και αλληλέγγυοι προς τις πληττόμενες χώρες», έγραψε η πρόεδρος της Κομισιόν στο Twitter. 

Αναταραχές στις αγορές 

Σε υψηλές πτήσεις επιδόθηκαν οι τιμές των συμβολαίων φυσικού αερίου στην Ευρώπη, μετά τα δημοσιεύματα ότι η Ρωσία ανέστειλε την προμήθεια του ορυκτού καυσίμου στις Πολωνία και Βουλγαρία, διότι οι δύο χώρες αρνούνται να πληρώσουν σε ρούβλια για τον εφοδιασμό τους, όπως επιτάσσει η Μόσχα. Στη συνέχεια όμως αποκλιμακώθηκαν αισθητά κινούμενες με σχετικά ήπια κέρδη. 

Τα ολλανδικά συμβόλαια παράδοσης Μαΐου εκτινάχθηκαν έως και 20% νωρίτερα, σκαρφαλώνοντας έως τα 125 ευρώ ανά μεγαβατώρα, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων μηνών, ωστόσο περί τις 12:30 ώρα Ελλάδος κινούνται υψηλότερα κατά 3% στα 106,38 ευρώ/MWH. Ευρεία άνοδο κατέγραφαν τόσο τα συμβόλαια παράδοσης Ιουλίου όσο και τα συμβόλαια ημέρα, της τάξεως των 22 ευρώ, εντούτοις στη συνέχεια παρέδωσαν το μεγαλύτερο μέρος των κερδών τους. 

Η ανακοίνωση της Gazprom

Την διακοπή των προμηθειών φυσικού αερίου σε Βουλγαρία και Πολωνία, εξαιτίας της άρνησής τους να πληρώσουν σε ρούβλια, ανακοίνωσε η ρωσική Gazprom σήμερα. Η χθεσινή ανακοίνωση του Κρεμλίνου ότι θα κόψει το αέριο στις δύο χώρες ήταν η πιο σκληρή μέχρι στιγμής απάντηση της Ρωσίας στις κυρώσεις της Δύσης. Καθώς η Ρωσία χρησιμοποιεί πλέον την ενέργεια ως όπλο, η σύγκρουσή της με τη Δύση εκτιμάται ότι εισέρχεται σε άλλο επίπεδο. 

«Η Gazprom έχει αναστείλει εντελώς τις προμήθειες αερίου προς την Bulgargaz (Βουλγαρία) και την PGNiG PGN.WA (Πολωνία) λόγω της απουσίας πληρωμών σε ρούβλια», αναφέρει η Gazprom στην ανακοίνωσή της. Και προειδοποιεί ότι η μεταφορά αερίου μέσω της Πολωνίας και της Βουλγαρία θα διακοπεί επίσης, εάν αφαιρεθεί παράνομα φυσικό αέριο από τους αγωγούς που προμηθεύουν τη Γερμανία, την Ουγγαρία και τη Σερβία. 

Υπενθυμίζεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει εκδώσει προεδρικό διάταγμα που απαιτεί από τις χώρες της Ευρώπης να πληρώνουν την Gazprom σε ρούβλια. Το σχέδιο προβλέπει ότι οι «μη φιλικές» προς τη Ρωσία χώρες θα πρέπει να ανοίξουν λογαριασμούς στην Gazprombank και να κάνουν τις πληρωμές τους για τις εισαγωγές φυσικού αερίου σε ευρώ ή σε δολάρια, τα οποία θα μετατρέπονται σε ρούβλια. 

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Gazprom: Κόπηκε το φυσικό αέριο προς Βουλγαρία, Πολωνία

Φορ ντερ Λάιεν: Η ΕΕ ετοιμάζει μια «συντονισμένη απάντηση» για το φυσικό αέριο 

Φυσικό αέριο: Αποκλιμακώθηκαν οι τιμές από το υψηλό τεσσάρων μηνών 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News