Πολιτική Τετάρτη 27/04/2022, 10:38
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου για το φυσικό αέριο μετά το ρωσικό μπλόκο

Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου για το φυσικό αέριο μετά το ρωσικό μπλόκο

Έκτακτη σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας και τις ευρύτερες επιπτώσεις που προκαλεί η χθεσινή απόφαση της Ρωσίας να κόψει τη ροή του φυσικού αερίου προς Βουλγαρία και Πολωνία.

Της σύσκεψης – η οποία θα λάβει χώρα στις 15:30 – θα προεδρεύσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ θα συμμετάσχει και η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και ενέργειας.

Σήμερα το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Κίριλ Πέτκοφ.

Στη διάρκεια της επικοινωνίας ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα θα συνδράμει τη Βουλγαρία για να αντιμετωπίσει τη νέα κατάσταση που προκάλεσαν για τη χώρα οι ρωσικές αποφάσεις στον ενεργειακό τομέα.

Φορ ντερ Λάιεν: Η ΕΕ ετοιμάζει μια «συντονισμένη απάντηση» 

Η Ευρωπαϊκή Ενωση «είχε προετοιμασθεί» για την διακοπή της προμήθειας φυσικού αερίου και ετοιμάζει «μία συντονισμένη απάντηση», δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μετά την διακοπή της τροφοδοσίας της Πολωνίας και της Βουλγαρίας με ρωσικό φυσικό αέριο.

«Η ανακοίνωση της Gazprom αποτελεί μία νέα απόπειρα της Ρωσίας να μας εκβιάσει με το φυσικό αέριο. Είμαστε προετοιμασμένοι για το σενάριο αυτό. Προετοιμάζουμε την συντονισμένη ευρωπαϊκή μας απάντηση. Οι Ευρωπαίοι μπορούν να είναι βέβαιοι ότι είμαστε ενωμένοι και αλληλέγγυοι προς τις πληττόμενες χώρες», έγραψε η πρόεδρος της Κομισιόν στο Twitter.

Θρίλερ με το φυσικό αέριο

Και ενώ η Gazprom ανακοίνωσε σήμερα ότι διακόπηκε η προμήθεια του φυσικού αερίου σε Βουλγαρία και Πολωνία, οι αρχές της πρώτης χώρας προς το παρόν αναφέρουν ότι συνεχίζεται κανονικά η ροή του.

Το υπουργείο Ενέργειας της Βουλγαρίας έχει ανακοινώσει ότι η Gazprom ενημέρωσε την βουλγαρική κρατική εταιρεία αερίου Bulgargaz ότι θα σταματήσει τις προμήθειες αερίου από σήμερα.

Η Βουλγαρία έχει πληρώσει για τις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου για τον Απρίλιο και η αναστολή τους θα αποτελούσε αθέτηση του υφιστάμενου συμβολαίου με τη ρωσική εταιρεία Gazprom, δήλωσε ο Βούλγαρος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νικόλοβ.

«Καθώς τηρούνται όλες οι εμπορικές και νομικές υποχρεώσεις, είναι ξεκάθαρο ότι αυτή τη στιγμή το φυσικό αέριο χρησιμοποιείται περισσότερο ως πολιτικό και οικονομικό όπλο στον τρέχοντα πόλεμο», εκτίμησε ο Βούλγαρος υπουργός.

Οι παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου στην Αυστρία συνεχίζονται χωρίς περιορισμούς και δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι αυτό θα αλλάξει, δήλωσε σήμερα στον ραδιοσταθμό ORF η Αυστριακή υπουργός Ενέργειας Λεονόρε Γκεβέσλερ.

Από την άλλη, η πολωνική εταιρεία φυσικού αερίου PGNiG ανακοίνωσε σήμερα «την πλήρη αναστολή των παραδόσεων φυσικού αερίου από τη Gazprom στο πλαίσιο του συμβολαίου του (αγωγού) Γιαμάλ».

«Η αναστολή των παραδόσεων φυσικού αερίου αποτελεί αθέτηση συμβολαίου και η PGNiG επιφυλάσσεται του δικαιώματός της να ζητήσει αποζημίωση και θα χρησιμοποιήσει κάθε νόμιμο και συμβατικό μέσο για να το πράξει», τόνισε η πολωνική εταιρεία.

Εξαίρεση η «φιλική» Ουγγαρία

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας δήλωσε ότι η χώρα του λαμβάνει κανονικά ρωσικό φυσικό αέριο μέσω της Σερβίας και της Βουλγαρίας παρά τη διένεξη μεταξύ της τελευταίας και της ρωσικής εταιρείας προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου Gazprom.

Η Ουγγαρία είναι από τις λίγες ευρωπαϊκές χώρες που συμφώνησε να πληρώνει το φυσικό αέριο με ρούβλια. Η επόμενη πληρωμή της Ουγγαρίας για το φυσικό αέριο προβλέπεται στις 22 Μαΐου και η χώρα θα μεταφέρει κεφάλαια σε ευρώ στην Gazprombank για να μετατραπούν σε ρούβλια.

Η Ουγγαρία λαμβάνει 3,5 δισεκ. κυβικά μέτρα (bcm) αερίου ετησίως μέσω της Βουλγαρίας και της Σερβίας βάσει της μακροπρόθεσμης συμφωνίας που σύναψε με τη Ρωσία και περαιτέρω ένα δισεκ. κυβικό μέτρο μέσω αγωγού από την Αυστρία.

Η συμφωνία της με την Gazprom είναι για 15 χρόνια, με δυνατότητα τροποποίησης των αγορασθέντων ποσοτήτων έπειτα από 10 χρόνια.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Gazprom: Κόπηκε το φυσικό αέριο προς Βουλγαρία, Πολωνία

Η Ρωσία χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο: Διακόπτει την παροχή φυσικού αερίου σε Πολωνία και Βουλγαρία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News