ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σενάρια ανασχηματισμού πάλι στο προσκήνιο

Σενάρια ανασχηματισμού πάλι στο προσκήνιο

Πληθαίνουν οι πληροφορίες που λένε πως το αμέσως επόμενο διάστημα μπαίνουμε σε «επικίνδυνη ζώνη» για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, με τους υποστηρικτές της άποψης αυτής να λένε πως ο περίφημος πλέον ανασχηματισμός  – υπενθυμίζω πως συζητείται από το περασμένο καλοκαίρι – είναι θέμα χρόνου να γίνει ακόμα και εντός των εορτών ή εναλλακτικά τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου.

Κρίσιμο για να συμβεί κάτι τέτοιο είναι να υπάρξει ο λεγόμενος νεκρός χρόνος. Δηλαδή το χρονικό εκείνο σημείο όπου η επικαιρότητα δεν θα είναι τόσο έντονη και θα επιλέξει ο πρωθυπουργός να προχωρήσει στις αλλαγές που δεδομένα χρειάζεται το υπουργικό του συμβούλιο. Το επόμενο διάστημα θα μπορούσε να έχει τέτοια χαρακτηριστικά καθώς αφενός τα κρούσματα της πανδημίας είναι σε ελεγχόμενη πλέον τροχιά, ο δε εμβολιασμός δεν έχει ξεκινήσει ακόμα ώστε οι αλλαγές να «ανακόψουν» το μεγάλο πρότζκετ όπου απαιτείται από όλους μεγάλη στοχοπροσήλωση. Πολλοί υπουργοί εξάλλου – όχι τώρα αλλά διαχρονικά – κατεβάζουν στροφές ενόψει φημών για ανασχηματισμό, κάτι που στην παρούσα φάση μπορεί να είναι απόλυτα καταστροφικό ενόψει των μεγάλων προκλήσεων. Συνεπώς ο κ. Μητσοτάκης θα μπορούσε να επιλέξει το επόμενο διάστημα ως κατάλληλο χρόνο αλλαγών για να μπει με «αέρα» αλλαγής στην μάχη του εμβολιασμού και με μία νέα κυβέρνηση που δεν θα έχει την κόπωση που νομοτελειακά έχει το παρών κυβερνητικό σχήμα μετά από 1,5 χρόνο.  

Διαφορά τακτικής  

Αυτό που δεν μπορεί να διαφύγει της προσοχής, είναι η διαφορά τακτικής σε σχέση με το καλοκαίρι που και πάλι τα σενάρια ανασχηματισμού ήταν στην πρώτη γραμμή. Αυτή την φορά στο Μαξίμου κρατούν σιγή ιχθύος διαψεύδοντας τα συγκεκριμένα σενάρια, σε αντίθεση με 6 μήνες πριν που υπήρχαν δημόσιες φωνές που έλεγαν πως έρχονται αλλαγές. Η σιωπή μπορεί να ερμηνευτεί και ως προμήνυμα αλλαγών καθώς στην κυβέρνηση σίγουρα δεν θα θέλουν να καούν στο ζέσταμα όπως έγινε το καλοκαίρι. Σε κάθε περίπτωση ο ανασχηματισμός είναι αποκλειστικό προνόμιο του πρωθυπουργού και κανείς δεν ξέρει με βεβαιότητα πότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αποφασίσει να πατήσει το μπουτόν.  

Κατά τα λοιπά ο κυβερνητικός σχεδιασμός, όπως φάνηκε και όλη την προηγούμενη εβδομάδα κινείται γύρω από το κολοσσιαίο πρότζεκτ του εμβολιασμού που ξεκινά στις 27 του μήνα. Σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ενημερώσει στις 11 το πρωί την Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώ την Τετάρτη θα πραγματοποιήσει το εξ’ αναβολής ταξίδι του σε νοσοκομεία της Πέλλας.  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News