Πολιτική Παρασκευή 22/04/2022, 19:20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ζαχάροβα προς Ελλάδα: Σας βοηθήσαμε να απελευθερωθείτε, εσείς απελαύνετε Ρώσους διπλωμάτες

Ζαχάροβα προς Ελλάδα: Σας βοηθήσαμε να απελευθερωθείτε, εσείς απελαύνετε Ρώσους διπλωμάτες

Νέα επίθεση κατά της Ελλάδας εξαπέλυσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, με αφορμή την απέλαση Ρώσων διπλωματών. Όπως αναφέρει, αν και η Μόσχα βοήθησε την Ελλάδα να αποκτήσει την ανεξαρτησία της, τώρα με την εν λόγω επιλογή, η χώρα σχεδόν μηδενίζει τις διπλωματικές σχέσεις με τη Ρωσία.

Αφορμή για τις νέες δηλώσεις, στάθηκαν οι απελάσεις Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα, τις οποίες η Μ. Ζαχάροβα συνδέει με την επίσκεψη της Αμερικανίδας υφ. Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ στη χώρα μας.

Υπενθυμίζεται ότι στις 6 Απριλίου το ελληνικό ΥΠΕΞ χαρακτήρισε ως personae non gratae 12 μέλη διπλωματικών και προξενικών αποστολών της Ρωσίας στην Ελλάδα. Οι 12 Ρώσοι διπλωμάτες, ανάμεσα στους οποίους υψηλόβαθμα, προβεβλημένα και εξωστρεφή στελέχη της πρεσβείας στην Αθήνα και του γενικού προξενείου στη Θεσσαλονίκη, ανακηρύχθηκαν ανεπιθύμητα πρόσωπα σύμφωνα με τις διατάξεις της Σύμβασης της Βιέννης για τις Διπλωματικές Υποθέσεις του 1961 και της Σύμβασης της Βιέννης για τις Προξενικές Υποθέσεις του 1963. Η κοινοποίηση της ελληνικής απόφασης είχε προκαλέσει την αντίδραση της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα.

Στην ανάρτησή της στο Telegram, συνδέει την 6η Απριλίου με την επίθεση των Ναζί το 1941 και διερωτάται αν η επιλογή είναι συμπτωματική ή πρόκειται για έναν «διαβολικά ακριβή υπολογισμό».

Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ κάνει λόγο και για τις σχέσεις των δύο χωρών, σημειώνοντας ότι «το ελληνικό κράτος, που δημιουργήθηκε χάρη στη βοήθεια της Ρωσίας με πρώτο ηγέτη τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας έμεινε ουσιαστικά χωρίς διπλωματικές σχέσεις με τη χώρα μας».

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News