Πολιτική Σάββατο 19/12/2020, 15:38
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλ. Τσίπρας: Αποτέλεσμα εγκληματικής αδιαφορίας η κατάσταση στη δυτ. Αττική

Επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελευσίνα

φωτ. InTime News

Για «εγκληματική αδιαφορία και διαχειριστική ανικανότητα των υπευθύνων» που, όπως είπε, οδήγησαν στην έξαρση του κορωνοϊού στην Δυτική Αττική, έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μετά από την επίσκεψή του στην Ελευσίνα.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε ότι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Δυτική Αττική δεν είναι αποτέλεσμα της συγκυρίας, αλλά όπως και στις βιομηχανικές περιοχές της Βορείου Ελλάδος, όπου επίσης έχει παρατηρηθεί έξαρση της επιδημίας, «οφείλεται στα ανεπαρκή περιοριστικά μέτρα και μέτρα προστασίας των εργαζομένων».

«Είχα την ευκαιρία να ενημερωθώ από την δημοτική αρχή για την έκτακτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στον Δήμο της Ελευσίνας αλλά και γενικότερα στην περιοχή της Δυτικής Αττικής. Η κατάσταση αυτή δεν είναι ένα αποτέλεσμα συγκυρίας, αλλά είναι αποτέλεσμα εγκληματικής αδιαφορίας και διαχειριστικής ανικανότητας. Και δεν μπορεί η ευθύνη να μετατίθεται στην τοπική αυτοδιοίκηση και στους ίδιους τους πολίτες» είπε μετά την συνάντησή του με τους τοπικούς παράγοντες της Ελευσίνας και λίγο πριν κατευθυνθεί στο Εργατικό Κέντρο. Όπως ανέφερε, «είναι προφανές ότι όλα όσα παρα πολύ καιρό τώρα λένε οι ίδιοι οι επιστήμονες διαμαρτυρόμενοι, ότι η Επιτροπή δεν έχει έγκαιρα στοιχεία για την επιδημιολογική πορεία ανά περιοχή και σε καθημερινή βάση, αποδεικνύονται σήμερα από την ίδια την εξέλιξη της πανδημίας και από την ίδια την ζωή».

«Δεν μπορεί την Δευτέρα να αποφασίζουν να ανοίξουν τα μαγαζιά στην περιοχή, τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες στην περιοχή, με click away και την Τετάρτη να αποφασίζουν να τους κλείσουν. Είχαν άλλα στοιχεία την Κυριακή και άλλα στοιχεία την Τετάρτη;» διερωτήθηκε.

Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση για «σοβαρό έλλειμμα διαχειριστικής ικανότητας και κατήγγειλε «εγκληματική αμέλεια σε σχέση με τις εγκαταστάσεις της βιομηχανικές, τους μεγάλους εργασιακούς χώρους όπου είναι ελλιπέστατη η παρακολούθηση και τα τα περιοριστικά μέτρα».

«Δεν υπάρχουν τεστ μαζικά στους χώρους εκείνους που έχει αποδειχθεί ότι είναι χώροι που επωάζεται και μεταδίδεται ο ιός. Δεν είναι τυχαίο ότι η Δυτική Αττική είναι στο κόκκινο, η Δυτική Μακεδονία είναι στο κόκκινο, η περιοχή της Πιερίας και της Πέλλας με τις μεγάλες βιομηχανικές μονάδες. Θα μιλήσω και με το Εργατικό Κέντρο αλλά είναι προφανές ότι ένας εργάτης που γνωρίζει ότι αν δηλώσει θετικός στον κορωνοϊό, για 14 μέρες θα έχει υποχρεωτική καραντίνα και μετά για έναν μήνα ενδεχομένως να δουλεύει απλήρωτες υπερωρίες για να καλύψει την απουσία του από τον εργασιακό χώρο, με βάση τις ρυθμίσεις του κ. Βρούτση, είναι εμφανές ότι ωθείται στο να μην προχωρήσει στην δήλωση της ασθένειας. Δεύτερο και σημαντικότερο ακόμη και αν ήθελε να δηλώσει την ασθένεια είναι υποχρεωμένος να πάει να κάνει τεστ στον ιδιωτικό τομέα πληρώνοντας 80-100 ευρώ. Δεν είναι εύκολο στους εργαζόμενους να έχουν αυτή την δυνατότητα, έπρεπε αυτό να παρέχεται από την Πολιτεία» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

Παρατήρησε ακόμη ότι η περιφέρεια είχε εγκαίρως προειδοποιήσει με έγγραφο προκειμένου να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, αλλά «δεν εισακούστηκε, υπήρξε ολιγωρία των υπευθύνων» με αποτέλεσμα «να κυνηγάμε την πανδημία εκ των υστέρων αντί να την προλαμβάνουμε».

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News