Πολιτική Σάββατο 19/12/2020, 14:04 ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σαφίκ Γκαμπρ: Η κατάλληλη στιγμή για πιο στενές σχέσεις Ελλάδας – Αιγύπτου

Σαφίκ Γκαμπρ: Η κατάλληλη στιγμή για πιο στενές σχέσεις Ελλάδας – Αιγύπτου

Το πρόσφατο, θερμό κλίμα μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου δεν περιορίζεται μόνο στο επίπεδο αμυντικής συνεργασίας, αλλά προσελκύει ταυτόχρονα και το ενδιαφέρον της επιχειρηματικής κοινότητας. Ο Σαφίκ Γκαμπρ, πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Αιγύπτου καθώς και ιδρυτής της πρωτοβουλίας του Αραβικού Παγκόσμιου Φόρουμ, θεωρεί πως είναι η κατάλληλη στιγμή για την εμβάθυνση των επενδυτικών και οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. 

Το moneyreview.gr μίλησε με τον Γκαμπρ, ο οποίος είναι επίσης πρόεδρος και ιδρυτής του ARTOC Group for Investment and Development, μιας πολυτομεακής εταιρείας επενδύσεων χαρτοφυλακίου, και μέλος του Διεθνούς Επιχειρηματικού Συμβουλίου του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, συζητώντας για τις δυνατότητες των επενδυτικών και εμπορικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, και την άμεση ανάγκη οικοδόμησης ενός σχεδίου δράσης ώστε αυτές να ανθίσουν.

– Κ. Γκαμπρ, η νοητή διχοτόμηση του κόσμου μεταξύ Ανατολής και Δύσης φαίνεται να παγιώνεται τα τελευταία χρόνια. Τι ρόλο μπορούν να παίξουν η Αίγυπτος και η Ελλάδα για να γεφυρωθεί αυτό το χάσμα;

Όπου υπάρχουν πολιτιστικές, θρησκευτικές και ιδεολογικές διαφορές, υπάρχει παράλληλα ένα κενό κατανόησης που πρέπει – και μπορεί – να γεφυρωθεί. Τόσο η Αίγυπτος όσο και η Ελλάδα, ανεξάρτητα και από κοινού, έχουν μια τεράστια ιστορία και ένα τεράστιο ιστορικό, αιώνες και δεκαετίες πολιτισμού, επιτευγμάτων, διαπολιτισμικών ανταλλαγών, θρησκευτικής μετριοπάθειας και ανοχής. 

Εκτός όλων αυτών, και πιο σημαντική κατά τη γνώμη μου, είναι η φύση και ο χαρακτήρας των λαών της Ελλάδας και της Αιγύπτου, οι οποίοι είναι εξαιρετικά ανοιχτοί στην οικοδόμηση γεφυρών και την ενίσχυση της αμοιβαίας κατανόησης. Η κοινή ιστορία Ελλήνων και Αιγυπτίων, ο πολιτισμός τους και η γεωγραφική τους θέση θέτουν γερά θεμέλια για να οικοδομήσουν την τέλεια εταιρική σχέση για μια πρωτοβουλία διαλόγου για τη γεφύρωση του χάσματος που τώρα επεκτείνεται παγκοσμίως – καθώς η παγκοσμιοποίηση υποχωρεί, ο λαϊκισμός αυξάνεται και η ανθρώπινη αλληλεπίδραση μειώνεται, δημιουργώντας χώρο για εσφαλμένες αντιλήψεις και συγκρούσεις. 

– Σε ποιους τομείς πιστεύετε ότι οι ελληνο-αιγυπτιακές επενδύσεις και οι οικονομικές σχέσεις μπορούν να επεκταθούν περαιτέρω;

Αρχικά, υπάρχει μεγάλη δυνατότητα συνεργασίας στη ναυτιλιακή βιομηχανία. Η Ελλάδα έχει μια τεράστια, παγκόσμια ναυτιλιακή εμπειρία από την οποία μπορεί να επωφεληθεί η Αίγυπτος. Με το κανάλι Σουέζ της Αιγύπτου και τα λιμάνια της Μεσογείου και της Ερυθράς Θάλασσας μαζί με την ελληνική εμπειρία και τεχνογνωσία, η Αίγυπτος μπορεί να γίνει ένας σημαντικός κόμβος ναυτιλίας και τις μεταφορτώσεις.  Επιπλέον, στον τομέα της ενέργειας, η Αίγυπτος και η Ελλάδα έχουν μπροστά τους τομείς αμοιβαίας συνεργασίας. Επίσης, η Ελλάδα είναι σημαντικός εξαγωγέας καπνού όπου η Αίγυπτος είναι σημαντικός εισαγωγέας. 

Επιπλέον, τόσο η ελληνική βιομηχανία όπλων όσο και ο τομέας στρατιωτικής παραγωγής της Αιγύπτου μπορούν να συνεργαστούν σε διάφορους τομείς, τόσο αμυντικών όσο και μη στρατιωτικών προϊόντων. Σε τομείς νέας τεχνολογίας, τόσο η Αίγυπτος όσο και η Ελλάδα αποκτούν δυναμική στις νεοσύστατες τεχνολογίες. Η Ελλάδα, ως μέλος της ΕΕ, και η Αίγυπτος, ως η μεγαλύτερη αραβική χώρα με πληθυσμό άνω των 100 εκατομμυρίων, έχουν διάφορους ευκαιρίες συνεργασίας σε αυτόν τον τομέα.

Τέλος, οι κοινές τουριστικές πρωτοβουλίες Ελλάδας-Αιγύπτου μπορούν να είναι πολύτιμες για τις χώρες μας. Και οι δύο χώρες είναι βάσεις πολιτισμού και έχουν πλούσια ιστορία και πολιτισμό – η παράλληλη εξερεύνησή τους μπορεί να είναι μια μοναδική εμπειρία για τους τουρίστες. Από την Αθήνα και τα ελληνικά νησιά, μέχρι την Ερυθρά Θάλασσα και το Σαρμ Ελ Σέιχ, υπάρχουν πολλές ευκαιρίες όχι μόνο για εξερεύνηση της ιστορίας και του πολιτισμού, αλλά και για αθλήματα όπως ή ιστιοπλοΐα, χάρη στο φιλικό και ηλιόλουστο μεσογειακό κλίμα και των δύο χωρών.

– Ποιες είναι οι λοιπόν οι μεγαλύτερες προκλήσεις στις επενδυτικές και εμπορικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, και πώς μπορούμε να τις ξεπεράσουμε;

Οι κύριες προκλήσεις είναι διττές: η έλλειψη ευαισθητοποίησης για τις ευκαιρίες συνεργασίας και η μεγάλη γραφειοκρατία.

Για να τις ξεπεράσουμε, πρότασή μου είναι η δημιουργία ενός Ελληνο-Αιγυπτιακού επιχειρηματικού συμβουλίου το οποίο θα ηγούνται οι Πρωθυπουργοί των δύο χωρών, και θα αποτελείται από 15 κορυφαίους Έλληνες και 15 κορυφαίους Αιγύπτιους επιχειρηματικούς ηγέτες, που μπορούν να παρέχουν κατευθυντήριους άξονες για να αντιμετωπιστούν τα προαναφερθέντα ζητήματα.

Δεύτερον, θα πρότεινα να δημιουργηθεί μια ελεύθερη οικονομική ζώνη τόσο στην Αίγυπτο όσο και στην Ελλάδα ως αρχικό κίνητρο για 5 χρόνια – για να προσελκύσουμε πραγματικά τις επιχειρήσεις και τη συνεργασία στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα μεταξύ των δύο χωρών.

– Γιατί στο παρελθόν δεν άνθισε η αιγυπτιακή-ελληνική εταιρική σχέση, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις και προσπάθειες;

Κατά τη γνώμη μου, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το όραμα δεν ήταν αρθρωτό. Κατά κάποιο τρόπο ήταν απλώς μια επιθυμία αλλά χωρίς πολιτική βούληση. Με τη σημερινή ηγεσία, και με αμοιβαίο ενδιαφέρον και κοινές προκλήσεις, πιστεύω ειλικρινά ότι είναι η καλύτερη στιγμή για να δημιουργήσουμε ένα σχεδιάγραμμα, ή ένα “έγγραφο οράματος”, αν θέλετε, το οποίο θα συνοδεύεται από ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης και ένα χρονικό πλαίσιο όχι μεγαλύτερο από 6 μήνες για την εφαρμογή του. 

Δεν πρέπει να αφήσουμε αυτό το τεράστιο δυναμικό ανάπτυξης επιχειρήσεων και οικονομικής ανάπτυξης και για τις δύο χώρες μέσω της αμοιβαίας συνεργασίας, που βασίζεται σε κοινές ιστορικές και πολιτιστικές ομοιότητες και συνύπαρξη. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News