Πολιτική Πέμπτη 7/04/2022, 12:41
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ζελένσκι στην ελληνική Βουλή: Λέμε και εμείς «Ελευθερία ή Θάνατος»

Ζελένσκι στην ελληνική Βουλή: Λέμε και εμείς «Ελευθερία ή Θάνατος»

«Λέμε το δικό μας Ελευθερία ή Θάνατος» είπε ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στην ομιλία του στην ελληνική Βουλή, κάνοντας αναφορά στο σύνθημα των Ελλήνων επαναστατών του 1821.

Ο κ. Ζελένσκι στάθηκε ιδιαίτερα στις εξελίξεις στη Μαριούπολη, μια πόλη με ελληνικό DNA, μετά και τη δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η χώρα μας θα χρηματοδοτήσει το μαιευτήριό της, το οποίο βομβαρδίστηκε πριν δύο περίπου εβδομάδες. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα θα ζητήσει από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης τη διερεύνηση εγκλημάτων πολέμου στη Μαριούπολη.

«Υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι που παραμένουν στη Μαριούπολη, οι Ρώσοι έχουν βομβαρδίσει νοσοκομεία, μαιευτήρια, θέατρα, τα πάντα. Η Μαριούπολη έχει καταστραφεί», περιέγραψε ο Ουκρανός ηγέτης.

Αναφερόμενος στους δεσμούς Ελλάδας – Ουκρανίας, ανέφερε ότι «Ειναι αδύνατο να βρούμε τις ιστορικές απαρχές της ελληνικής παρουσίας. Η ειρηνική συνύπαρξή μας ήταν δεδομένη. Με την Ελλάδα έχει συνδεθεί άλλωστε η ανάπτυξη του Χριστιανισμού και στη χώρα μας».

Αντλώντας έμπνευση από τον ελληνικό αγώνα για την ανεξαρτησία του 1821, ο Ζελένσκι σημείωσε ότι όπως οι Έλληνες επαναστάτες έλεγαν «Ελευθερία ή Θάνατος», έτσι κάνουν και σήμερα οι Ουκρανοί. Παράλληλα, έκανε λόγο για την ανάγκη ίδρυσης ξανά μιας Φιλικής Εταιρείας (η οποία ιδρύθηκε στην Ουκρανία) που θα βοηθήσει τη χώρα του.

Έπειτα, αναφέρθηκε και στην άλλη πόλη που υπήρξε κέντρο του ελληνισμού, την Οδησσό, όπου βρέθηκε και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και «άκουσε με τα αυτιά του εκεί τους ήχους των ρωσικών όπλων».

Στη συνέχεια, προβλήθηκε βίντεο ενός ελληνικής καταγωγής Ουκρανού στρατιώτη που συμμετέχει στην άμυνα της Μαριούπολης. «Η Μαριούπολη έχει καταστραφεί 90% από τους Ρώσους ναζιστές. Συμπατριώτες έχουμε μια πόλη που ζουν και πεθαίνουν χιλιάδες. Παρακαλώ βοηθήστε μας». Το ίδιο μήνυμα έστειλε και ακόμα ένας Ελληνοουκρανός στρατιώτης της Μαριούπολης.

«Οι Ρώσοι ξύπνησαν από το όνειρο ότι θα καταλάβουν την Ουκρανία. Η Ουκρανία έχει μείνει όρθια. Δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε να καταστραφεί η δική μας πολιτιστική κληρονομιά. Δεν πρέπει να γίνουν οι πόλεις μας σαν τις Θερμοπύλες, αλλά να εκδιώξουμε τους εχθρούς ώστε κάθε βάρβαρος να καταλάβει ότι αν επιλέξει τον πόλεμο θα χάσει, όπως πάντα χάνει ο επιτιθέμενος μακροπρόθεσμα», επισήμανε ο ηγέτης της Ουκρανίας.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ευχαρίστησε την Ελλάδα για την αρωγή και τις κυρώσεις που επέβαλε κατά της Ρωσίας, μαζί με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Ωστόσο, τόνισε πως η χώρα του καταστρέφεται και ζήτησε από τη δική μας να χρησιμοποιήσει τη δύναμη και την επιρροή της «για όποια διάσωση μπορεί να γίνει».

Προχωρώντας σε μια επίθεση προς τη Μόσχα, τόνισε ότι οι Ρώσοι χτυπούν αμάχους και στράφηκαν κατά της ίδιας της Ευρώπης, προκαλώντας τεράστια ελλείμματα στις αγορές ενέργειας και στην παγκόσμια βιομηχανία τροφών.

Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε μεγαλύτερη στήριξη της Ελλάδας και της Δύσης, περισσότερα όπλα στην Ουκρανία και αυστηρότερες κυρώσεις στη Ρωσία. «Πρέπει να τους κλείσουμε την πόρτα. Δε θα πρέπει κανένα πλοίο με ρωσική σημαία ή συμφέροντα να προσεγγίζει διεθνείς λιμένες, γιατί τα χρήματα που παίρνουν γίνονται όπλα», είπε στην ομιλία του ο Ουκρανός ηγέτης.

«Θα νικήσουμε, το πιστεύω και το γνωρίζω. Μαζί όμως!», κατέληξε ο κ. Ζελένσκι.

Ο Ουκρανός πρόεδρος καταχειροκροτήθηκε από το ελληνικο κοινοβούλιο τόσο πριν όσο και μετά την ομιλία του.

«Ζήτω η Ουκρανία, ζήτω η ελευθερία» ανέφερε μετά το πέρας της ομιλίας του Βολοντίμιρ Ζελενσκι ο πρόεδρος της Βουλης, Κωνσταντίνος Τασούλας.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Ζελένσκι: Η καθυστέρηση του εμπάργκο στο πετρέλαιο κοστίζει ζωές Ουκρανών

Η Ελλάδα απελαύνει 12 Ρώσους διπλωμάτες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News