Πολιτική Τετάρτη 6/04/2022, 12:59
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Οικονόμου: Το ηλεκτρικό ρεύμα συνώνυμο με την αξιοπρεπή διαβίωση των πολιτών

Γ. Οικονόμου: Το ηλεκτρικό ρεύμα συνώνυμο με την αξιοπρεπή διαβίωση των πολιτών

«Έχουμε πλήρη συναίσθηση ότι το ηλεκτρικό ρεύμα για τους πολίτες είναι συνώνυμο με την αξιοπρεπή διαβίωση» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, σημειώνοντας πως «η απευθείας στήριξη που δίνουμε στους πολίτες, είναι το μέτρο που μπορεί να έχει τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα. Είμαστε σε αχαρτογράφητα νερά και δυστυχώς δεν φαίνεται να τελειώνει γρήγορα η κρίση». Έχουμε σταθεί στο πλευρό των ανθρώπων. Δεν έχουμε αφήσει καμία κοινωνική ομάδα μόνη της και δεν θα σταματήσουμε να ψάχνουμε νέες δυνατότητες, επισήμανε επίσης ο κ. Οικονόμου, λέγοντας πως «χωρίς πολλά λόγια, χωρίς φανφάρες, χωρίς φούμαρα, χωρίς να εμφανίζουμε την πραγματικότητα άλλη από αυτή που είναι, όλο το προηγούμενο διάστημα κάποιος κάτι κάνει, για να μην έχουμε ακόμα πιο ακραία προβλήματα. Και αυτός που το κάνει είναι η Πολιτεία. Και το κάνει με τρόπο συστηματικό και αποτελεσματικό».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, υποστήριξε ότι η χώρα είναι αντιμέτωπη με πρωτόγνωρες αυξήσεις εξαιτίας των εξωγενών κρίσεων. «Αυξήσεις που αποτυπώνονται στους λογαριασμούς του ρεύματος, του φυσικού αερίου και σε μια σειρά από καταναλωτικά αγαθά. Σε ολόκληρη την Ευρώπη, ανάμεσα σε αυτή και η χώρα μας, οι πολίτες είναι αντιμέτωποι με δυσκολίες πάρα πολύ μεγάλες. Απέναντι σε αυτές τις δυσκολίες, η Κυβέρνηση με συνέπεια, με σχέδιο, με μια πολιτική σώφρονα, από το Σεπτέμβριο κάνει ό,τι είναι δυνατόν, εξαντλεί και το τελευταίο διαθέσιμο ευρώ, για να μετριάσουμε τις επιπτώσεις αυτές».

Όπως επισήμανε ο κ. Οικονόμου μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, μαζί με τη στήριξη από την κυβέρνηση «ένας δεύτερος πυλώνας είναι ο έλεγχος της αγοράς με όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της η συντεταγμένη Πολιτεία, είτε αυτό αφορά τους ελεγκτικούς μηχανισμούς είτε αφορά τις παρεμβάσεις που έχουμε κάνει, για να αναχαιτίσουμε την οποιαδήποτε πρόθεση έχουν ορισμένοι να αισχροκερδήσουν. Σε ό,τι αφορά την ενέργεια, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει τοποθετηθεί στη Βουλή και έχει πει ότι μόλις προσδιοριστούν από τη ΡΑΕ αυτά τα υπερκέρδη, τα «ουρανοκατέβατα», η Κυβέρνηση θα τα φορολογήσει με έναν υψηλότατο συντελεστή 90%. Ό,τι ποσό προκύψει, θα έρθει στον Κρατικό Προϋπολογισμό, για να προστεθεί στην ενίσχυση που ήδη δίνουμε και που ήδη αγγίζει τα 4 δισ. ευρώ. Ό,τι προκύψει από τη φορολόγηση αυτών των υπερκερδών θα έρθει να προστεθεί σε αυτή την ενίσχυση και θα επιστραφεί στους πολίτες και, κυρίως, σε αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη».

Η κατάσταση που αντιμετωπίζει σήμερα ο κόσμος είναι δύσκολη, είπε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο κ. Οικονόμου. «Αντιλαμβάνομαι την αγωνία, την αγανάκτηση, τις δυσκολίες του κόσμου να πληρώσει. Οφείλουμε, όμως, να λέμε την πραγματικότητα. Είναι τέτοιες οι αυξήσεις στο ρεύμα που καμία πολιτική σε καμία χώρα από μόνη της, δεν μπορεί να τις μηδενίσει. Η προσπάθεια που γίνεται είναι να τις μετριάσει με συνεχείς παρεμβάσεις, είτε αφορά τα οικιακά, είτε τα αγροτικά, είτε τα επιχειρηματικά τιμολόγια, που θα δουν και αναδρομική στήριξη από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάρτιο. Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μειώσουμε όσο μπορούμε το αποτύπωμα των αυξήσεων. Είδαμε, για παράδειγμα, ότι η ΔΕΗ χθες ανακοίνωσε ζημιές. Έδωσε 800 εκατομμύρια για εκπτώσεις απευθείας στους πελάτες που ήρθαν να προστεθούν στην ενίσχυση που έδωσε το Κράτος». 

Αναφερόμενος στο φυσικό αέριο, «το οποίο αποτελεί βασικό συστατικό στη διαμόρφωση της τιμής του ρεύματος» είχε 20 και 30 ευρώ και έχει φτάσει στα 130, είπε χαρακτηριστικά. Αλλά, «είναι τόσο υπέρογκες οι αυξήσεις, που δεν οφείλονται σε μια εσωτερική στρέβλωση, δεν είναι ότι κάτι δεν έγινε καλά εδώ. Δεν είναι αυτά που ακούγονται αριστερά-δεξιά για να δηλητηριάζουν τα μυαλά του κόσμου, ότι η χώρα αποτελεί την εξαίρεση στις ενεργειακές ανατιμήσεις που συμβαίνουν σε όλο τον κόσμο. Υπάρχουν δύο συνταγές για κόμματα και πολιτικούς απέναντι σε αυτή την κρίση: Πόση αλήθεια μπορεί να αντέξει κανείς και να τη λέει στον κόσμο με γενναιότητα, με στοιχεία, με τεκμηρίωση ή να προσπαθεί να τον πείσει ότι μπορεί να βγάλει «λαγούς από το καπέλο. Να προσπαθεί να δηλητηριάσει τα μυαλά των ανθρώπων και να μας ξαναοδηγήσει πάλι σε συνθήκες σαν κι αυτές που ξαναζήσαμε στη χώρα με αντίστοιχες υποσχέσεις.

Είμαστε αντιμέτωποι με ένα πρωτόγνωρο, πρωτοφανές φαινόμενο πολύ μεγάλων ανατιμήσεων. Αυτό που κάνει η Κυβέρνηση είναι να προσπαθεί, εξαντλώντας κάθε δυνατότητα που υπάρχει -και το αποδεικνύουμε με αριθμούς, με το τι γίνεται και στο εξωτερικό με τη σύγκριση με μέτρα που έχουν ληφθεί σε άλλες χώρες και πώς διαμορφώνεται η αγορά εκεί- προκειμένου να σταθεί στο πλευρό της κοινωνίας και να αντιμετωπίσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτό το τσουνάμι ανατιμήσεων. Για παράδειγμα, επιχειρήσεις με επαγγελματικό ρεύμα, οι φούρνοι ή μικρά γραφεία επαγγελματιών που κι αυτοί είχαν δει τεράστιες ανατιμήσεις, θα πάρουν αναδρομική στήριξη από τον Ιανουάριο μέχρι το Μάρτιο και διπλάσια στήριξη για τον Απρίλιο σε ό,τι αφορά τους λογαριασμούς του ρεύματος». 

Συνεχίζοντας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως «δεν είναι το ίδιο πράγμα η αγορά των ενοικίων με την αγορά της ενέργειας. Στην αγορά της ενέργειας για να έχει αποτέλεσμα το «πλαφόν», πρέπει να τεθεί διεθνώς στη χονδρεμπορική τιμή του φυσικού αερίου. Διότι οτιδήποτε άλλο θα ήταν κάτι που θα κληθούν να το πληρώσουν οι Έλληνες φορολογούμενοι.  Δηλαδή, θα είναι σαν να του δίνεις κάτι από τη μία τσέπη και να του το παίρνεις με πολύ χειρότερους όρους από την άλλη. Ο Πρωθυπουργός είναι αυτός είναι που έβαλε πρώτος το θέμα στο τραπέζι και έχτισε και συμμαχίες και με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες προς την κατεύθυνση να μπει το πλαφόν διεθνώς στις τιμές φυσικού αερίου».

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Λογαριασμοί ρεύματος πολλαπλών… ταχυτήτων: Από 65 ευρώ έως 172 ευρώ για την ίδια κατανάλωση

Κ. Σκρέκας: Από τον Σεπτέμβριο έχει δοθεί εντολή για ελέγχους στην αγορά ενέργειας

Τα μυστικά των «επιταγών ακρίβειας»: Οι ημερομηνίες «κλειδιά» και τα κριτήρια

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News