Πολιτική Τετάρτη 14/10/2020, 14:51
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Reuters: Αποτυγχάνει η τακτική «μαστίγιο και καρότο» προς την Τουρκία

φωτ. Intimenews

Η στρατηγική που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση για την αποκλιμάκωση των εντάσεων με την Τουρκία αποτυγχάνει, εγείροντας τον κίνδυνο ενός θερμού επεισοδίου στην Ανατολική Μεσόγειο, προειδοποιούν στο Reuters διπλωμάτες, αξιωματούχοι και εμπειρογνώμονες.

Παρά τη συμφωνία στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στις 2 Οκτωβρίου, που είχε ως στόχο να πεισθεί η Άγκυρα να σταματήσει τις έρευνες για φυσικό αέριο στα διαφιλονικούμενα ύδατα με Ελλάδα και Κύπρο, η Τουρκία ανακοίνωσε σήμερα ότι το «Ορούτς Ρέις» αρχίζει και πάλι τις έρευνες.

Σύμφωνα με δήλωση του Τούρκου υπουργού Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, «το “Ορούτς Ρέις” έφθασε στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου όπου και θα πραγματοποιήσει τις δραστηριότητές του. Τα τεστ ξεκίνησαν χθες και έχουμε αρχίσει σήμερα να λαμβάνουμε τις πρώτες σεισμικές καταγραφές».

Η Τουρκία είχε αποσύρει το «Ορούτς Ρέις» τον προηγούμενο μήνα, λίγο πριν από την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής -κατά την οποία συζητήθηκε η επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας- για να το επαναφέρει τη Δευτέρα. Σύμφωνα με τρεις Ευρωπαίους διπλωμάτες που επικαλείται το Reuters, οι κινήσεις της Άγκυρας δίνουην την εντύπωση ότι παίζει με τις Βρυξέλλες.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες μένουν εκτεθειμένοι, καθώς δεν έχουν καταφέρει να βρουν μια λύση στην αντιπαράθεση στην Ανατολική Μεσόγειο, προτείνοντας αντ’ αυτού μια προσέγγιση «καρότο και μαστίγιο» -με προτάσεις προς την Τουρκία όπως επέκταση της εμπορικής συμφωνίας και μεγαλύτερη χρηματοδότηση για το προσφυγικό, αλλά και με απειλές για κυρώσεις- που φαίνεται πως έχει αποτύχει, αναφέρουν στο Reuters διπλωμάτες και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. 

Σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και υποψήφια για ένταξη στην Ε.Ε., η Τουρκία έχει αμφισβητήσει την ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική σε Συρία, Λιβύη και Ρωσία τους τελευταίους μήνες. Αλλά η Ευρώπη επιδιώκει να κρατήσει την Άγκυρα κοντά στη Δύση, παρά τη στάση του Τούρκου προέδρου, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ελλάδα και Κύπρος θα θέσουν εκ νέου τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο κατά τη σύηνοδο κορυφής Αύριο και την Παρασκευή, παρότι η Τουρκία δεν αποτελεί θέμα της ατζεντας. Το επιχείρημα Αθήνας και Λευκωσίας είναι η πρόσφατη κλιμάκωση που καταδεικνύει την ανάγκη για πιο άμεση δράση, αναφέρουν οι διπλωμάτες.

Παρότι ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας, ακύρωσε την επίσκεψη στην Άγκυρα ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την παρουσία του «Ορούτς Ρέις», διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι το Βερολίνο δεν σκέφτεται προς το παρόν περαιτέρω μέτρα. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News