Business & Finance Σάββατο 26/03/2022, 20:35
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΥΠΕΝ: Είμαστε η πρώτη χώρα που δημιούργησε έκτακτο μηχανισμό για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

Η Κυβέρνηση έχει επίσης δεσμευθεί ότι εφόσον προκύψουν υπερκέρδη από τις εταιρείες παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, αυτά θα φορολογηθούν εκτάκτως με συντελεστή 90%.

ΥΠΕΝ: Είμαστε η πρώτη χώρα που δημιούργησε έκτακτο μηχανισμό για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

Η Ελλάδα ήταν η πρώτη και η μοναδική χώρα στην Ε.Ε. που δημιούργησε έναν έκτακτο μηχανισμό, το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ), για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης αναφέρει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε ανακοίνωσή του σχετικά με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Το ΤΕΜ χρηματοδοτείται από τα έσοδα των δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, τα αυξημένα πλεονάσματα του ειδικού λογαριασμού ΕΛΑΠΕ, από τον οποίο αμείβονται οι παραγωγοί ΑΠΕ, καθώς και το πλεόνασμα του Ειδικού Λογαριασμού των ΥΚΩ. 

Τα μέτρα που έχει λάβει η Ελλάδα αποτελούν ουσιαστική παρέμβαση στις αγορές ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου και υπερβαίνουν τα 3,5 δισ. ευρώ έως τώρα, συνυπολογίζοντας τις εκπτώσεις ύψους 800 εκατ. ευρώ που έχει προσφέρει η ΔΕΗ, προσπαθώντας να συμβάλλει στην απορρόφηση μέρους των ανατιμήσεων. Είναι τα σημαντικότερα μέτρα στην Ευρώπη, λαμβάνοντας υπόψη τα δημοσιονομικά περιθώρια και τα οικονομικά μεγέθη της Ελλάδας συγκριτικά με τα υπόλοιπα κράτη – μέλη.

Πολλές από τις προτάσεις που αναφέρονται στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου  και περιλαμβάνουν τρόπους για την αποσύνδεση των ορυκτών καυσίμων από τον προσδιορισμό των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, ιδίως σε περιοχές περιορισμένης διασύνδεσης με την κοινή ηλεκτρική αγορά, όπως η Ιβηρική Χερσόνησος, μεταφέρουν μεγαλύτερο οικονομικό βάρος στους κρατικούς προϋπολογισμούς και άρα στους φορολογούμενους που είναι και οι καταναλωτές ενέργειας.

Αντίθετα, η πρόταση των έξι σημείων που έχει καταθέσει ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και συγκεκριμένα η εφαρμογή ρυθμιστικών μέτρων όπως η επιβολή πλαφόν σε επίπεδο Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων, η κοινή προμήθεια φυσικού αερίου και άλλες παρεμβάσεις που περιλαμβάνονται στα συμπεράσματα του χθεσινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και υποστηρίζονται από πολλά κράτη – μέλη, έχει σαν σκοπό να επανέλθει η ισορροπία στη χρηματιστηριακή αγορά φυσικού αερίου, αντιμετωπίζοντας ουσιαστικά και στη βάση της την αιτία της κρίσης, δίχως να επωμίζονται επιπλέον βάρη οι κρατικοί προϋπολογισμοί και άρα οι φορολογούμενοι.

Η Κυβέρνηση έχει επίσης δεσμευθεί ότι εφόσον προκύψουν υπερκέρδη από τις εταιρείες παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, αυτά θα φορολογηθούν εκτάκτως με συντελεστή 90%.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ασκήσεις ισορροπίας για την Ε.Ε.: Πόσο δύσκολη είναι η ενεργειακή μετάβαση εν μέσω πολέμου;

Ν. Μαραβέγιας: Το σχέδιο της Ευρώπης για την ενεργειακή απεξάρτηση από τους Ρώσους

Ο Ουκρανός πρόεδρος καλεί τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες να αυξήσουν την παραγωγή

Στην Αίγυπτο για επαφές με ομολόγους της και ως επικεφαλής επιχειρηματικής αποστολής η υπουργός Ενέργειας της Κύπρου

Ο πόλεμος δείχνει τα δόντια του στην οικονομία της Ευρωζώνης

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News