Πολιτική Σάββατο 12/03/2022, 11:36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΞ – Enterprise Greece: Επιχειρηματική αποστολή στο Ριάντ για προσέλκυση επενδύσεων

ΥΠΕΞ – Enterprise Greece: Επιχειρηματική αποστολή στο Ριάντ για προσέλκυση επενδύσεων

Με στόχο την προώθηση των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων, με έμφαση στην προσέλκυση επενδύσεων, καθώς και τη συμμετοχή στο Ελληνο-Σαουδαραβικό Επενδυτικό Φόρουμ, κυβερνητική και επιχειρηματική αποστολή αναχώρησε λίγο πριν από τις 10 το πρωί του Σαββάτου από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» για επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία, πέντε μήνες μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ριάντ.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της επιχειρηματικής επίσκεψης, την οποία οργανώνει το υπουργείο Εξωτερικών, υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του ΥΠΕΞ και σε συντονισμό με το Enterprise Greece, η ελληνική αποστολή αναμένεται να μεταφέρει το διττό μήνυμα στη Σαουδική Αραβία, ότι η Ελλάδα είναι ένας ιδανικός επενδυτικός προορισμός, δίνοντας έμφαση στο ότι η χώρα μας προσφέρει πρόσβαση σε όλες τις αγορές της Ευρώπης, της Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, αλλά και τη βούληση για μια πιο ενεργή παρουσία της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας στην αραβική αυτή χώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συζητήσεις μεταξύ της ελληνικής και της σαουδαραβικής πλευράς θα εστιαστούν στους τομείς της ενέργειας, των logistics, των θαλάσσιων σχέσεων, του τουρισμού, του πολιτισμού, των κατασκευών, της υγείας, της γεωργίας και των τροφίμων.

Από την πλευρά της ελληνικής πολιτείας, στην αποστολή συμμετέχουν ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, οι υφυπουργοί Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης, Ανάπτυξης Ιωάννης Τσακίρης και Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, καθώς και ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του ΥΠΕΞ και πρόεδρος του Enterprise Greece Γιάννης Σμυρλής και οι γενικοί γραμματείς Επενδύσεων Ορέστης Καβαλάκης και Τουρισμού Ολυμπία Αναστασοπούλου. Σημειώνεται, επίσης, πως τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για την Οικονομική Διπλωματία, συνοδεύει ο διευθύνων σύμβουλος του Enterprise Greece Γιώργος Φιλιόπουλος.

Σήμερα, πρώτη ημέρα του ταξιδιού, έχει προγραμματιστεί επίσκεψη και παρουσίαση από τη σαουδαραβική πλευρά, του φιλόδοξου πολιτιστικού έργου μετασχηματισμού της ιστορικής πόλης Aλ Ούλα, της περιφέρειας της Μεδίνα στη βορειοδυτική χώρα, σε τουριστικό και πολιτιστικό πόλο, με βιώσιμο τρόπο. Πρόκειται για ένα έργο που έχει προγραμματιστεί να υλοποιηθεί σε τρία στάδια μεταξύ 2023, 2030 και 2035, συνολικού προϋπολογισμού 15 δισ. δολαρίων. Σημειώνεται πως η επίσκεψη στην Αλ Ούλα (Al Ula), περιλαμβάνει την Hegra, το πρώτο Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO της Σαουδικής Αραβίας, το Maraya στο φαράγγι της ερήμου της κοιλάδας Ashar και το Elephant Rock.

Κατά την άφιξη το μεσημέρι στο αεροδρόμιο Prince AbdulmajedBin Abdulaziz, την ελληνική αποστολή θα υποδεχθεί ο υπουργός Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας, Καλίντ μπιν Αμπντουλαζίζ αλ Φαλίχ (Khalid bin Abdulaziz Al-Falih). Το βράδυ η αποστολή θα αναχωρήσει για το Ριάντ.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News