ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβέρνηση: Ξεκάθαρη θέση υπέρ της ελευθερίας και της ειρήνης

Κυβέρνηση: Ξεκάθαρη θέση υπέρ της ελευθερίας και της ειρήνης

Οι δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία δικαιώνουν τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης, η οποία επένδυσε στην άμυνα και στην αποτρεπτική ικανότητα της χώρας, που αποτελεί προϋπόθεση ευημερίας ενός λαού. Την παραπάνω διάσταση έθεσε κατά την εισαγωγική ομιλία του χθες στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος με σαφή τρόπο έθεσε και τα μεγάλα διλήμματα που θα τεθούν εμπρός μας, όχι μόνο ως χώρα αλλά και ως κόσμος: «Η ελευθερία και η δημοκρατία να μην γίνουν όμηροι του αυταρχισμού και το ρολόι του 21ου αιώνα να μην δείξει πίσω, αλλά μπροστά», είπε, προσθέτοντας πως αυτό είναι ένα μήνυμα «που συμμερίζονται, πιστεύω, όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Ελληνες».

Στην ίδια λογική ο κ. Μητσοτάκης επανήλθε στο θέμα που τέθηκε στον δημόσιο διάλογο, κατά πόσον η Ελλάδα θα μπορούσε ή όχι να μείνει αμέτοχη σε αυτόν τον πόλεμο. «Οι ίσες αποστάσεις από θύτες και θύματα νομιμοποιούν τελικά το έγκλημα, κάνοντας την αποχή συνενοχή», ανέφερε και συμπλήρωσε πως «το εύκολο “όχι στον πόλεμο” είναι μια ευχή, αλλά πάντως δεν είναι πολιτική». Ουσιαστικά ο πρωθυπουργός, όπως φάνηκε και από την ομιλία του στη Βουλή, επαναφέρει στο προσκήνιο εμφατικά το δόγμα για το πού ανήκει η Ελλάδα, ένα δόγμα που το επόμενο διάστημα έως τις εκλογές θα είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε όλα τα επίπεδα. «Είμαστε στο ανατολικό σύνορο της Ευρώπης, γνωρίζοντας πολύ καλά τι συμβαίνει πέρα από αυτό. Και ακριβώς επειδή η Ελλάδα είναι στην άκρη της ηπείρου μας, είναι και στην καρδιά της. Ανατολικά της Ευρώπης αλλά στο κέντρο πάντα της Δύσης. Είμαστε η Δύση και ανήκουμε στην ελευθερία», πρόσθεσε.

Στήριξη

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε αναλυτικά και στον οικονομικό αντίκτυπο του πολέμου, ο οποίος ήδη μας συμπαρασύρει με μεγάλες ανατιμήσεις σε όλα τα επίπεδα. Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, ο «βολικός μύθος του δήθεν φθηνού λιγνίτη» δεν ισχύει, ενώ διαβεβαίωσε πως η ελληνική κυβέρνηση, εκτός από τα 2 δισεκατομμύρια που έχουν ήδη διατεθεί για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό των πιο ευάλωτων. Ανακοίνωσε μάλιστα πως θα προωθήσει περαιτέρω την ελληνική πρόταση για ευρωπαϊκή στήριξη για την απορρόφηση των ανατιμήσεων, «που πρέπει να αποτελεί πρώτη πολιτική μας προτεραιότητα».

Τη λογική της στήριξης των ασθενεστέρων υπηρετούν και τα δύο από τα νομοθετήματα που εγκρίθηκαν χθες: ο ακόμα χαμηλότερος ΕΝΦΙΑ και η προστασία της πρώτης κατοικίας. Δεν μπορεί άλλωστε να διαφύγει την προσοχή πως η κυβέρνηση δίνει όλο και μεγαλύτερη έμφαση στην προστασία των πιο αδύναμων πολιτών, αυξάνοντας την άμυνά τους έναντι της ακρίβειας. Χαρακτηριστικό είναι πως, όσον αφορά την πρώτη κατοικία, με το νέο νομοσχέδιο «παγώνει» κάθε διαδικασία πλειστηριασμού 3.000 ακινήτων τα οποία ανήκουν σε δανειολήπτες που είναι οικονομικά αδύναμοι. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση συνεχίζει την πολιτική της ελάφρυνσης από τα βάρη που προκαλούν οι φόροι και οι εισφορές του παρελθόντος, επιχειρώντας να δημιουργήσει ένα δίχτυ ασφαλείας σε μια κρίση η οποία κανείς δεν ξέρει μέχρι πότε θα διαρκέσει και πόσο βαθιά θα είναι.

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News