ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εμβόλια: Μετ’ εμποδίων ο αγώνας δρόμου της «Ελευθερίας»

Εμβόλια: Μετ’ εμποδίων ο αγώνας δρόμου της «Ελευθερίας»

Τα εμβόλια θα έρθουν μία εβδομάδα νωρίτερα, αλλά θα είναι λιγότερα. Η «αποκάλυψη» του Στέλιου Πέτσα δείχνει ταυτόχρονα και τις πολλές δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση στον δρόμο προς την «Ελευθερία» όπως ονομάστηκε η εθνική εκστρατεία μέχρι την επιστροφή στην πολυπόθητη κανονικότητα. Εν τέλει περιμένουμε εντός του Ιανουαρίου μόλις 300.000 εμβόλια από την Phizer που με δεδομένο πως πρόκειται για διπλή δόση, σημαίνει πως αντιστοιχούν σε 150.000 ανθρώπους.

Μόνο οι υγειονομικοί σε όλη την χώρα είναι 110.000 που σημαίνει πως τα όλο πρότζκετ πάει προς τα πίσω. Υπενθυμίζεται πως ο αρχικός στόχος ήταν στα τέλη Φεβρουαρίου να αρχίσει να λειτουργεί ένα κομμάτι τουλάχιστον της ανοσίας της αγέλης, κάτι που τώρα μετατοπίζεται για περίπου την περίοδο του Πάσχα, δηλαδή στα τέλη Απριλίου με αρχές Μαίου. «Εικάζουμε πως η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας θα έχει περιοριστεί και πως η ανοσία στον πληθυσμό θα έχει αυξηθεί το Πάσχα» σημείωσε σχετικά ο κ. Πέτσας.

Ο λόγος πάντως της καθυστέρησης μεγαλύτερης δόσης των εμβολίων δεν αφορά την Ελλάδα αλλά την γραμμή παραγωγής της Phizer και επηρεάζει ολόκληρη την Ευρώπη. Κατά τα λοιπά στην κυβέρνηση τρέχουν πυρετωδώς ώστε το τεράστιο πρότζκετ που λέγεται εμβολιασμός να είναι έτοιμο στις αρχές Ιανουαρίου οπότε και θα αρχίσουν τα πρώτα εμβόλια.

Ο αγώνας δρόμου αφορά τα πάντα: από την αποστολή του εμβολίου και την αποθήκευση του ως την διανομή του στα εμβολιαστικά κέντρα, την προτεραιοποίηση και το πιστοποιητικό, που θα χορηγείται σε όλους όσοι εμβολιάζονται. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως στις καθημερινές συσκέψεις που γίνονται στα στρατηγείο της Πολιτικής Προστασίας στην Λεωφόρο Κηφισίας, συμμετέχει τακτικά και ο Α/ ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, καθώς η συνδρομή του Στρατού στο εγχείρημα θα είναι κομβική, από την περιφρούρηση των κέντρων αποθήκευσης μέχρι την μεταφορά των εμβολίων σε όλες τις γωνιές της Ελλάδας.  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News