Πολιτική Πέμπτη 24/02/2022, 14:25
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πανευρωπαϊκή λύση για την ενέργεια θα ζητήσει ο Κ. Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός θα θέσει το θέμα της ενέργειας στην αποψινή Σύνοδο Κορυφής

Πανευρωπαϊκή λύση για την ενέργεια θα ζητήσει ο Κ. Μητσοτάκης

Το ενεργειακό πρόβλημα θα θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη σημερινή έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα ζητήσει μια πανευρωπαϊκή λύση για την αντιμετώπιση της έκρηξης στις τιμές ενέργειας. «Χρειάζονται ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία για την αντιμετώπιση των ενεργειακών ανατιμήσεων» σημείωσε ο κ. Οικονόμου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ήταν καθησυχαστικός για την ενεργειακή επάρκεια της Ελλάδας, επισημαίνοντας ότι έχει ληφθεί πρόνοια για περαιτέρω προμήθειες με LNG και φυσικό αέριο. Πρόσθεσε ότι θα εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες του αγωγού που έρχεται από το Αζερμπαϊτζάν και θα αξιοποιηθεί η δυνατότητα τα εργοστάσια διπλού καυσίμου να παράξουν ρεύμα και με φυσικό αέριο και με πετρέλαιο.

«Επεξεργαζόμαστε σενάρια που θα αφορούν στην όσο το δυνατόν καλύτερη αντιμετώπιση και απορρόφηση των διακυμάνσεων στις τιμές ενέργειας» είπε ο Γιάννης Οικονόμου.

 

Όσον αφορά στη σύγκρουση Ρωσίας – Ουκρανίας, επισήμανε ότι η Ελλάδα συνεργάζεται με τους εταίρους της σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ για μια κοινή αντίδραση απέναντι στην «πρωτοφανή ρωσική προκλητικότητα».

Στο πλαίσιο αυτό, οι ελληνικές αρχές στην Ουκρανία έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στους ομογενείς, ειδικά στην περιοχή της Μαριούπολης, και βρίσκονται συνεχώς σε επαφή μαζί τους, προκειμένου να τους παρασχεθεί κάθε δυνατή αρωγή.

Παράλληλα, μετά τις εξελίξεις στην Ουκρανία, ο κ. Οικονόμου έκανε λόγο για «δικαίωση της πολιτικής της κυβέρνησης να επενδύσει στην ενίσχυση της άμυνας, αλλά και της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας».

«Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την κατάσταση με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας και τις διεθνείς συνθήκες, με άξονα την πολιτική για μια ισχυρή Ελλάδα παράγοντα ειρήνης και σταθερότητας στο Αιγαίο, στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, στην ευρύτερη γειτονιά μας» ανέφερε.

Νωρίτερα το πρωί της Πέμπτης, έλαβε χώρα έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη, με την παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκας.

Αναφέροντας ότι η Ελλάδα σέβεται την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία όλων των χωρών, ο πρωθυπουργός καταδίκασε τις «ανεπιφύλακτα αναθεωρητικές ενέργειες» και «την ωμή βία».

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Στην περιοχή του Κιέβου τα ρωσικά στρατεύματα

Κυρ. Μητσοτάκης: Καταδικάζουμε την ωμή βία – Εξασφαλισμένη η ενεργειακή επάρκεια

Γ. Οικονόμου: Έχουν ληφθεί μέτρα για περαιτέρω προμήθειες φυσικού αερίου

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News