ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κρίση στην Ουκρανία: Σύμπλευση της Αθήνας με Ε.Ε. και ΝΑΤΟ

Κρίση στην Ουκρανία: Σύμπλευση της Αθήνας με Ε.Ε. και ΝΑΤΟ

Όλα τα ενδεχόμενα αναλυτικά σε σχέση με τις εξελίξεις στην Ουκρανία εξετάστηκαν χθες στην έκτακτη σύσκεψη του ΚΥΣΕΑ που συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, παρουσία του υπουργού Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, χαρακτηριστικό πως το μεγαλύτερο πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπίσει η χώρα μας είναι η επιδείνωση της ενεργειακής κρίσης. Τα βασικά συμπεράσματα τα οποία εξήχθησαν από τη συνεδρίαση είναι πως η Ελλάδα κινείται σαφώς και χωρίς αστερίσκους στη γραμμή της Δύσης και άρα τάσσεται υπέρ των κυρώσεων στη Μόσχα. Λίγο μετά τη συνεδρίαση άλλωστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνάντηση που είχε με υπουργική αντιπροσωπεία από τη Βουλγαρία, υπό τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Οικονομικών Άσεν Βασίλεφ, ο οποίος συνοδεύεται από την αναπληρώτρια πρωθυπουργό, αρμόδια για Αποτελεσματική Διοίκηση Καλίνα Κονσταντίνοβα, τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Μπόζινταρ Μποζάνοφ και τον υπουργό Ενέργειας Αλεξάντερ Νικολόφ, δήλωσε πως η αναγνώριση από τη Ρωσία της μονομερούς ανακήρυξης «ανεξαρτησίας» από τις αυτοανακηρυχθείσες δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ «παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο, την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας αλλά και τις συμφωνίες του Μινσκ. Και, όπως κάθε αναθεωρητική πρωτοβουλία, υπονομεύει τη διεθνή σταθερότητα και την πρόοδο». Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε πως η Ελλάδα, ως θεμελιώδη αρχή, σέβεται την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία όλων των κρατών και «καταδικάζει συνεπώς απερίφραστα ενέργειες που αντιβαίνουν σε αυτές τις αξίες και ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ συντονίζεται ήδη με τους εταίρους της ώστε η αντίδρασή της να είναι κοινή και ουσιαστική».

Συγκρατημένη αισιοδοξία

Την ίδια ώρα, κατά τη σύσκεψη εκφράστηκε συγκρατημένη αισιοδοξία πως η κατάσταση στην Ουκρανία δεν θα εξελιχθεί σε μια γενικευμένη σύρραξη και δεν θα επηρεάσει περαιτέρω την ενεργειακή κρίση στην Ελλάδα, που λαμβάνει ρωσικό φυσικό αέριο μέσω Τουρκίας. «Οσον αφορά τις πιθανές επιπτώσεις από την κλιμακούμενη κρίση, ιδιαίτερα στον ενεργειακό τομέα, θέλω να διαβεβαιώσω όλους τους Ελληνες πολίτες ότι έχουμε ως κυβέρνηση λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε η τροφοδοσία της χώρας σε φυσικό αέριο να παραμείνει ασφαλής και να συνεχιστεί απρόσκοπτα», δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως η κρίση δεν μπορεί να επηρεάσει την Ελλάδα, εν μέσω μάλιστα απειλών του κ. Μεντβέντεφ που δήλωσε πως οι Ευρωπαίοι πρέπει «να ετοιμαστούν για 2.000 ευρώ τα χίλια κυβικά φυσικού αερίου». Ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στους Βούλγαρους αξιωματούχους, που λαμβάνουν φυσικό αέριο μέσω Ουκρανίας, τους είπε πως η Ελλάδα «είναι πρόθυμη να συνδράμει τη φίλη Βουλγαρία και στον τομέα της ενεργειακής επάρκειας». Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως έχει ήδη επικοινωνήσει με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και η Ελλάδα συνομιλεί με τους εταίρους της για τον συντονισμό των επόμενων κινήσεων.

Προτεραιότητα η ασφάλεια της ομογένειας

Η Ελλάδα έχει έναν ακόμη λόγο ανησυχίας και παρακολούθησης των εξελίξεων, καθώς στην επαρχία του Ντονμπάς ζουν χιλιάδες Ελληνες ομογενείς και ιδίως στη Μαριούπολη, στην οποία ο ελληνισμός έχει παρουσία σχεδόν 2.000 ετών. Όπως τόνισε χθες ο πρωθυπουργός, για την ελληνική πολιτεία είναι προτεραιότητα η προστασία και στήριξη της ελληνικής ομογένειας. Το θέμα της ελληνικής ομογένειας έθεσε και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Παρίσι για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. «Εμείς, ωστόσο, έχουμε και ένα ειδικό θέμα: την προστασία της ελληνικής μειονότητας από δεξιά και αριστερά από τη γραμμή επαφής, μιας πολυάριθμης μειονότητας 150.000 ανθρώπων», είπε ο κ. Δένδιας, προαναγγέλλοντας πως θα θέσει το θέμα στο Συμβούλιο. Νωρίτερα το υπουργείο Εξωτερικών είχε εκδώσει ανακοίνωση με δύο σκέλη: Αφενός, συμβούλευε τους Έλληνες πολίτες «να μην ταξιδεύουν προς το παρόν στην Ουκρανία», αφετέρου, έδινε τηλέφωνα επικοινωνίας για όσους Έλληνες πολίτες «επιθυμούν αρωγή για την αποχώρησή τους από την Ουκρανία», προτρέποντάς τους να έρθουν σε επαφή με τις ελληνικές αρχές στην Ουκρανία.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ο «λογαριασμός» της ουκρανικής κρίσης: Το κόστος για την ελληνική οικονομία

Γ. Οικονόμου: Κανένας λόγος ανησυχίας για την επάρκεια φυσικού αερίου

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News