ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η θετική ατζέντα στο προσκήνιο

Ισχυρά χαρτιά για το Μαξίμου οι επενδύσεις και η μείωση της ανεργίας

Η θετική ατζέντα στο προσκήνιο

Παρά την παρατεταμένη ενεργειακή κρίση και την πανδημία που εξακολουθεί να είναι παρούσα, η κυβέρνηση έχει στα χέρια της συγκεκριμένα στοιχεία που την κάνουν να αισιοδοξεί πως το επόμενο διάστημα θα είναι με βεβαιότητα καλύτερο από το δίμηνο-φωτιά που προηγήθηκε και ήταν χωρίς αμφιβολία το δυσκολότερο από την αρχή της διακυβέρνησης Μητσοτάκη. Κάποια από τα στοιχεία αυτά παρουσίασε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Πρώτον, σύμφωνα με ανάλυση του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου, η χώρα μας αναδεικνύεται παγκόσμια πρωταθλήτρια στις επενδύσεις. Ο δρόμος μάλιστα που έχει διανυθεί είναι μεγάλος, καθώς η Ελλάδα τον Ιούνιο του 2019 βρισκόταν στην τελευταία θέση της Ευρωζώνης και πλέον έχει εξελιχθεί σε έναν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό. Δεύτερον, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, καταγράφεται ήδη σημαντική αύξηση των νέων επιχειρήσεων. Το προηγούμενο έτος, παρά τη σφοδρότητα της πανδημίας, ξεκίνησαν τη λειτουργία τους στη χώρα μας σχεδόν 110.000 νέες επιχειρήσεις, παρουσιάζοντας αύξηση 35,3% σε σχέση με το 2020. Στο τέταρτο τρίμηνο του 2021 υπήρξε αύξηση 56% σε σχέση με το αντίστοιχο της προηγούμενης χρονιάς. Τρίτον, η μείωση της ανεργίας είναι ένας ακόμη δείκτης που επιβεβαιώνει τη διαπίστωση αυτή, καθώς από 17,2% το καλοκαίρι του 2019 έχει πέσει στο 12,8% τον Δεκέμβριο του 2021.

Τα στοιχεία αυτά φέρνουν αισιοδοξία, όπως προειπώθηκε, καθώς βγαίνουμε σταδιακά από τον χειμώνα και η οικονομία θα αρχίσει να δουλεύει πολύ περισσότερο, ενώ οι εκτιμήσεις για τον τουρισμό είναι καλύτερες από κάθε άλλη φορά, με τις προβλέψεις να μιλάνε για ένα καλοκαίρι αντίστοιχο του 2019, καθώς υπάρχουν επιχειρήσεις που έχουν ήδη καλύψει με προκρατήσεις το 40%-50% όλης της ζήτησης του 2022.

Δικαίωση πολιτικών

Τα παραπάνω καθιστούν σαφές πως η κυβέρνηση θέλει να επενδύσει το επόμενο διάστημα αποκλειστικά σε θετικές ειδήσεις και να αναδείξει το έργο που έχει ήδη γίνει παρά τα δύο πολύ δύσκολα χρόνια της πανδημίας. «Τα αποτελέσματα δικαιώνουν τις πολιτικές μας για τη βελτίωση του επενδυτικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος, την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων, την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους και της οικονομίας, τη στήριξη των εργαζομένων στη διάρκεια της πανδημίας, τα προγράμματα του ΟΑΕΔ για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, τον νέο εργασιακό νόμο, με τις πρόνοιες που προωθούν την καλύτερη ισορροπία ανάμεσα στην εργασιακή και την οικογενειακή ζωή», είπε χθες σχετικά ο κ. Οικονόμου.

Η τακτική της επένδυσης σε θετικό αφήγημα διεφάνη και από την απάντηση του κ. Οικονόμου χθες στα όσα καταλόγισε στην κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας για απευθείας αναθέσεις, η οποία ήταν κοφτή και δεν τροφοδότησε την ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Οικονόμου χαρακτήρισε «συριζαϊκή λογιστική» τα όσα ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και απάντησε πως σύμφωνα με τα επίσημα και αδιαμφισβήτητα στοιχεία του ΚΗΜΔΙΣ, στο διάστημα 2020-21 οι απευθείας αναθέσεις του κεντρικού κράτους ανήλθαν στο ποσό του 1,7 δισ., κάτι που προέκυψε «από τις πιεστικές συνθήκες του χρόνου στον οποίο έγιναν και τις έκτακτες συνθήκες τις οποίες αντιμετώπισε η χώρα». Και πρόσθεσε πως όλες οι συμβάσεις αρμοδιότητας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, έχουν λάβει την έγκρισή του.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News