Πολιτική Τετάρτη 16/12/2020, 18:38
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χρ. Σταϊκούρας: Τα ελληνικά μέτρα στήριξης είναι υπερδιπλάσια της Ε.Ε.

Χρ. Σταϊκούρας: Τα ελληνικά μέτρα στήριξης είναι υπερδιπλάσια της Ε.Ε.

Για δημοσιονομικά μέτρα στήριξης της ελληνικής οικονομίας, τα οποία είναι υπερδιπλάσια του ευρωπαϊκού μέσου όρου, έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στο πλαίσιο της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup. 

Πιο συγκεκριμένα, ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου επανέλαβε ότι τα μέτρα στήριξης θα φθάσουν τα 24 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2020. Εξήγησε δε, ότι πρόκειται για μέτρα, τα οποία είναι υπερδιπλάσια του ευρωπαϊκού μέσου ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Εξίσου σημαντικά υψηλότερα από τον μέσο όρο της Ε.Ε. είναι και τα προβλεπόμενα δημοσιονομικά μέτρα για το 2021, τα οποία σύμφωνα με τον κρατικό προϋπολογισμό θα κυμανθούν στα 7,5 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά τα συμπεράσματα του Eurogroup, ο κ. Σταϊκούρας γνωστοποίησε ότι επιβεβαιώθηκαν τα εξής:

  • Η ανάπτυξη στην Ελλάδα, το 2021, αναμένεται να είναι υψηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ο οποίος προβλέπεται να διαμορφωθεί περίπου στο 4%. Υπενθυμίζεται ότι ο κρατικός προϋπολογισμός προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 4,8%.
  • Η δημοσιονομική ευελιξία για όλα τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη το 2021, η οποία όμως δεν πρέπει να οδηγεί σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό.
  • Τα μέτρα στήριξης είναι παροδικά και στοχευμένα στη δημόσια υγεία, τους εργαζόμενους, τους εργοδότες και την κοινωνική συνοχή και ότι, στο εξής, το μεγαλύτερο μέρος αυτών πρέπει να αποσκοπεί στην ανάκαμψη, όπως ήδη πράττουμε, ενδεικτικά, με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και με την αναστολή καταβολής της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Στο μέτωπο των δημοσιονομικών, ο κ. Σταϊκούρας επιβεβαίωσε ότι προβλέπεται βελτίωση των μεγεθών το επόμενο έτος, χάρη στην σταδιακή αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και τη σημαντική οικονομική μεγέθυνση.

Πάντως, στο σημερινό Eurogroup υπογραμμίστηκε «η σημασία της άμεσης και ορθολογικής αξιοποίησης των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων, τα οποία περικλείουν πολύ υψηλότερους, σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη, πόρους για την Ελλάδα».

«Η κυβέρνηση συνεχίζει να εργάζεται με σχέδιο, δυναμισμό και σύνεση, αξιοποιώντας τη δημοσιονομική ευελιξία, τη νομισματική χαλάρωση, τα σημαντικά ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία και την ενισχυμένη αξιοπιστία της χώρας, προκειμένου να μεταβούμε από την ύφεση και την αβεβαιότητα του 2020, στην ανάπτυξη και την αισιοδοξία του 2021» κατέληξε ο κ. Σταϊκούρας. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News