Πολιτική Παρασκευή 18/02/2022, 09:29
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Δένδια-Λαβρόφ με την ουκρανική κρίση να κορυφώνεται

Συνάντηση Δένδια-Λαβρόφ με την ουκρανική κρίση να κορυφώνεται

Για ένα δύσκολο ταξίδι σε μια κρίσιμη περίοδο ετοιμάζεται ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος σήμερα θα συναντηθεί στη Μόσχα με τον ομόλογό του της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Λαβρόφ. Με την ουκρανική κρίση σε πλήρη εξέλιξη και τη Μόσχα σε ευθεία αντιπαράθεση με το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., ο κ. Δένδιας καλείται να ισορροπήσει σε τεντωμένο σχοινί, όπως αναφέρει ο Βασίλης Νέδος σε ρεπορτάζ του στην εφημερίδα «Καθημερινή».  Η Ελλάδα βρίσκεται τοποθετημένη εντός των δυτικών στρατηγικών δομών, καλύπτεται από την επικρατούσα άποψη σε μέρος της Ε.Ε. ότι η Ρωσία αποτελεί μέρος της αρχιτεκτονικής ασφαλείας στην Ευρώπη, ενώ η σχέση που έχει αναπτύξει η Μόσχα με την Αγκυρα αποτελεί έναν παράγοντα αδιαμφισβήτητης ανησυχίας. Μπορεί οι απόψεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας να καλύπτουν τις ανησυχίες της Ελλάδας σε θεωρητικό επίπεδο, ωστόσο η Αθήνα θα επιθυμούσε στενότερη σχέση με τη Μόσχα κάτι που υπό τις παρούσες συνθήκες μοιάζει πολύ δύσκολο. Ευλόγως η ελληνική πλευρά ανησυχεί για την ενεργειακή κρίση η οποία επιτείνεται από την ουκρανική εκκρεμότητα, είναι ωστόσο παράλληλα σαφές ότι η Μόσχα δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί σε αυτή τη φάση.

Με βάση το πρόγραμμα που ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Εξωτερικών, οι κ. Λαβρόφ και Δένδιας θα έχουν κατ’ αρχάς κατ’ ιδίαν συνάντηση, στη συνέχεια θα πραγματοποιήσουν κοινές δηλώσεις, ενώ θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας. Επισήμως, οι συνομιλίες θα εστιάσουν στην ασφάλεια στην Ευρώπη, στην κατάσταση στην Ανατολική Ευρώπη, καθώς και στην Ανατολική Μεσόγειο. Πρόκειται για την τρίτη φορά που ο κ. Δένδιας επισκέπτεται τη Ρωσική Ομοσπονδία την τελευταία διετία και, εκτός απροόπτου, αναμένεται να συζητηθούν και τα διμερή θέματα. Υπενθυμίζεται ότι από τη Μόσχα έχουν αφεθεί στο πρόσφατο παρελθόν αιχμές για τη χρήση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης από αμερικανικά στρατεύματα στο πλαίσιο της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ, ενώ παράλληλα η επιλογή της Αθήνας να μην απαντήσει στην επιστολή του Κρεμλίνου, αλλά να περιοριστεί στην απάντηση που έδωσε ο ύπατος εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ είναι βέβαιο ότι θα απασχολήσει τις συζητήσεις.

Η βασικότερη δυσκολία της συνάντησης των κ. Δένδια – Λαβρόφ στη Μόσχα αφορά τη συγκυρία και το γεγονός ότι η προσοχή θα είναι στραμμένη αύριο στις δηλώσεις που θα κάνει μετά τη συνάντηση ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας. Σε κάθε περίπτωση, στην ελληνική αντιπροσωπεία θα ήθελαν να αποφύγουν το ενδεχόμενο να εμπλακούν σε μια ατζέντα η οποία μπορεί να φέρει την ελληνική αντιπροσωπεία στο επίκεντρο μιας αντιπαράθεσης που ξεκάθαρα αφορά τις μεγαλύτερες δυνάμεις.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News