Πολιτική Πέμπτη 17/02/2022, 10:34
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελληνοτουρκικά: Ο Ταγίπ Ερντογάν αγνοεί ΗΠΑ, Ε.Ε. και Λονδίνο

Ελληνοτουρκικά: Ο Ταγίπ Ερντογάν αγνοεί ΗΠΑ, Ε.Ε. και Λονδίνο

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απειλεί την Αθήνα πως θα αμφισβητήσει την κυριαρχία των ελληνικών νησιών, στα οποία κατά την άποψή του η Ελλάδα παραβιάζει το αποστρατιωτικοποιημένο τους καθεστώς. Όπως αναφέρει ο ανταποκριτής της «Καθημερινής» στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, ο κ. Ερντογάν έδειξε πως αδιαφορεί για τις αντιδράσεις από ΗΠΑ, Ε.Ε. και Μεγάλη Βρετανία στις δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα είχε θέσει το θέμα σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας κατά τη διάρκεια του ταξιδιού επιστροφής του από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για το ζήτημα της παραβίασης του «αποστρατιωτικοποιημένου καθεστώτος των νησιών», και συγκεκριμένα «ποια είναι η ένσταση της Τουρκίας; Τι μέτρα θα μπορούσε να εφαρμόσει η Τουρκία κατά της Αθήνας εάν συνεχιστεί η στρατιωτικοποίηση;». Ο κ. Ερντογάν ανέφερε ότι «δεν είναι δυνατόν να παραμένουμε σιωπηλοί για τις στρατιωτικές δραστηριότητες που πραγματοποιούνται κατά παράβαση των συμφωνιών στα νησιά με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς. Μάλιστα, φέραμε αυτό το θέμα στην ημερήσια διάταξη του ΟΗΕ. Θα συνεχίσουμε να το κρατάμε στην ατζέντα και το επόμενο διάστημα».

Ο Τούρκος πρόεδρος υπενθύμισε τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας και μίλησε για προειδοποίηση από την πλευρά της Αγκυρας, για να απειλήσει στη συνέχεια τονίζοντας ότι «εάν η Ελλάδα συνεχίσει αυτή την κατάσταση, φυσικά, θα κάνουμε αυτήν την προειδοποίηση στο υψηλότερο επίπεδο, ό,τι χρειαστεί. Γιατί, όπως γνωρίζετε, το θέμα των νησιών είναι πάντα αμφιλεγόμενο. Μπορεί να μας αναγκάσουν να θίξουμε αυτά τα αμφιλεγόμενα ζητήματα. Για τον λόγο αυτό, ο υπουργός μου τους έδωσε μια προειδοποίηση χαμηλού επιπέδου για να μη μας αναγκάσουν να ανοίξουμε αυτά τα θέματα σε συζήτηση».

Αναλυτές εκτιμούν πως οι δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας δείχνουν πως η Αγκυρα έχει στόχο να δώσει μεγαλύτερες διαστάσεις στο ζήτημα της στρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου και όπως ανέφερε και ο κ. Ερντογάν, σε περίπτωση που δεν αποστρατιωτικοποιηθούν, η τουρκική κυβέρνηση απειλεί να ανοίξει το ζήτημα της αμφισβήτησης της κυριαρχίας τους, καθώς μιλάει για «αμφιλεγόμενα ζητήματα».

Ο κ. Ερντογάν ανέφερε ότι όπως ξεκίνησε μια νέα εποχή στις σχέσεις της Τουρκίας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, επιθυμεί να πετύχει το ίδιο με τη Σαουδική Αραβία, ενώ καλωσόρισε τη σχεδιαζόμενη επίσκεψη του προέδρου του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτσογκ στην Τουρκία στις 9 Μαρτίου. «Ελπίζω ότι ένα τέτοιο βήμα έπειτα από ένα μεγάλο διάλειμμα, θα είναι καλό για τις σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ», ανέφερε χαρακτηριστικά. Στο ζήτημα της Λιβύης, ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε πίσω στη Λιβύη αυτή τη στιγμή. Θα προσπαθήσουμε να δώσουμε στη Λιβύη ό,τι υποστήριξη μπορούμε».

Εν τω μεταξύ, θετικός στον κορωνοϊό διαγνώστηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος εμφανίζει ήπια συμπτώματα και συνεχίζει να εργάζεται κανονικά. Το βράδυ της Τετάρτης συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ για τις εξελίξεις στο ζήτημα της Ουκρανίας.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Νέες απειλές Ερντογάν: Να αλλάξει στάση η Αθήνα για τις στρατιωτικές δραστηριότητες στα νησιά

Τουρκία: Ξεσηκωμός και αναφορές για προβοκάτσια από τις επισκέψεις Χαρδαλιά στα νησιά

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News