Πολιτική Κυριακή 13/02/2022, 17:02
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ: Επανεξελέγη πρόεδρος της Γερμανίας – Η ομιλία του για τη Δημοκρατία

Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ: Επανεξελέγη πρόεδρος της Γερμανίας – Η ομιλία του για τη Δημοκρατία

Ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ χρειάστηκε μόνο μία ψηφοφορία προκειμένου να επανεκλεγεί Ομοσπονδιακός Πρόεδρος με την απόλυτη πλειοψηφία της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης και η νικητήρια ομιλία του ήταν αφιερωμένη στην υπεράσπιση της δημοκρατίας, αλλά και στον κίνδυνο στρατιωτικής σύγκρουσης στην Ευρώπη.

Με 1045 ψήφους επί συνόλου 1425 έγκυρων ψήφων, 86 αποχών και 12 άκυρων, ο κ. Σταϊνμάιερ επιβεβαίωσε τον ρόλο του φαβορί, καθώς την υποψηφιότητά του στήριξαν τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού (SPD, Πράσινοι, FDP) και η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU). Χρειαζόταν 737 ψήφους.

«Η εμπιστοσύνη στη δημοκρατία δεν είναι τίποτα άλλο από εμπιστοσύνη στον εαυτό μας», τόνισε ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος στη νικητήρια ομιλία του και, απευθυνόμενους σε όσους ενδεχομένως αποθαρρύνθηκαν στην αρχή της πανδημίας, «επειδή οι αντίπαλοι της δημοκρατίας είχαν αμφιβολίες για την επιστήμη, τους κρατικούς θεσμούς και τα ελεύθερα ΜΜΕ», δήλωσε: «Η πανδημία έχει αφήσει βαθιές πληγές στην κοινωνία μας. Θέλω να βοηθήσω να επουλωθούν», για να συνεχίσει επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει κανείς να ενδίδει στα απολυταρχικά καθεστώτα, «δεν πέρασαν άλλωστε καλύτερα την πανδημία από ό,τι οι δημοκρατικές κοινωνίες». «Μήπως», ανέφερε, «οι αυτόκλητοι ισχυροί άνδρες σε όλον τον κόσμο δεν απομυθοποιήθηκαν σε αυτή την κρίση ή οι αυτοκράτορες δεν ήταν τελικά γυμνοί με τις θεωρίες συνωμοσίας τους;»

Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη θητεία του, ο επανεκλεγείς Πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι θα είναι υπεράνω κομμάτων, «αλλά όχι ουδέτερος σε θέματα δημοκρατίας». Όποιος παλεύει για τη δημοκρατία, θα με έχει στο πλευρό του, είπε χαρακτηριστικά και υποσχέθηκε να χειριστεί το «δώρο» της νέας θητείας του «με προσοχή και σεβασμό».

Αναφερόμενος στην ουκρανική κρίση, ο κ. Σταϊνμάιερ προειδοποίησε ότι «η ειρήνη δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη» και πρόσθεσε ότι «βρισκόμαστε ενώπιον του κινδύνου μιας στρατιωτικής σύγκρουσης στην Ευρώπη και την ευθύνη για αυτό φέρει η Ρωσία». «Όπου όλη η εξουσία συγκεντρώνεται σε ένα χέρι, μια συνέλευση όπως αυτή εδώ, περιφρονείται ως αδιάφορη τελετή. Εκεί, οι δημοκρατικές διαδικασίες θεωρούνται αδυναμία. Αλλά μπορώ μόνο να προειδοποιήσω τον Πρόεδρο Πούτιν: Μην υποτιμάτε τη δύναμη της δημοκρατίας! Λύστε τη θηλιά από τον λαιμό της Ουκρανίας! Και αναζητήστε μαζί μας έναν τρόπο που να διατηρεί την ειρήνη στην Ευρώπη!», κατέληξε.

Πηγή: Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News