ΠΟΛΙΤΙΚΗ

H εξίσωση των μέτρων στήριξης

H εξίσωση των μέτρων στήριξης

Αφήνοντας πίσω το θέμα της αποπομπής του Σπήλιου Λιβανού, η κυβέρνηση εστιάζει στα μείζονα προβλήματα, με κυριότερο αυτό της ενεργειακής κρίσης που εξακολουθεί να ταλαιπωρεί οριζοντίως τα ελληνικά νοικοκυριά και αποτελεί βασικό πολιτικό βαρόμετρο ενόψει της συνέχειας. Σήμερα στις 10.15 π.μ., ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, θα ανακοινώσει τα νέα μέτρα στήριξης που θα ισχύσουν τον Φεβρουάριο για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, εφαρμόζοντας την τακτική που είχε ανακοινωθεί από το Μαξίμου στις αρχές Ιανουαρίου για «κλιμακωτή» ενίσχυση ανάλογα με την εξέλιξη της κρίσης.

Για το θέμα της ακρίβειας και των ανατιμήσεων τοποθετήθηκε χθες και ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, λέγοντας πως πρόκειται για ένα διεθνές φαινόμενο. «Οι ανακοινώσεις που έγιναν για τις χώρες του ΟΟΣΑ δείχνουν ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή είναι ο υψηλότερος εδώ και 30 χρόνια. Καμία χώρα δεν έχει καταφέρει να ανταποκριθεί απολύτως στις ανατιμήσεις», ανέφερε ο υπουργός, προσθέτοντας πως «η Ελλάδα έχει ενισχύσει με 1,75 δισ. ευρώ το τελευταίο πεντάμηνο τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και συνεχίζει και τον Φεβρουάριο». Το μηνιαίο, μάλιστα, ποσό που δίνεται για την ενίσχυση όσων πλήττονται είναι 400 εκατομμύρια ευρώ, με την κυβέρνηση να επιχειρεί διαρκώς να ισορροπήσει ανάμεσα στην απαραίτητη στήριξη των νοικοκυριών και την πειθαρχία, ώστε να μην ξεφύγουν τα δημοσιονομικά της χώρας. «Δεν είναι εύκολη άσκηση η μείωση ενός φόρου. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Δεν πρέπει να διακινδυνεύσουμε τη δημοσιονομική ισορροπία», είπε χαρακτηριστικά.

Στην κυβέρνηση γνωρίζουν πως το επόμενο διάστημα, και σίγουρα μέχρι να υπάρξει κάμψη στην ενεργειακή κρίση, θα πρέπει διαρκώς να ισορροπούν ανάμεσα σε αυτά τα δύο δεδομένα: την ενίσχυση των πιο αδύναμων και τη δημοσιονομική ισορροπία. Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση μελετά στοχευμένα μέτρα που θα αφορούν τους πολλούς, όπως η μείωση του ΦΠΑ, στην οποία αναφέρθηκε και ο κ. Γεραπετρίτης: «Θα υπάρξουν ενισχύσεις, οι οποίες θα είναι στοχευμένες για εκείνους που πραγματικά έχουν ανάγκη. Είναι ένα δυναμικό φαινόμενο που μελετάται διαρκώς», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος το θέμα Λιβανός

Οπως προαναφέρθηκε, η Ν.Δ. θέλει αμέσως να επιστρέψει η ατζέντα σε θέματα καθημερινότητας και επίλυσης των προβλημάτων. Στο πλαίσιο αυτό από το Μαξίμου θεωρούν λήξαν το θέμα που δημιουργήθηκε με τον Λιβανό και σημειώνουν πως με την παραίτηση του ενός και τη διαγραφή του ετέρου –του Πέτρου Δούκα– «το θέμα έκλεισε» και «συνεχίζουμε με τα προβλήματα της καθημερινότητας». Τέλος, όσον αφορά τις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ για όσα είχε δηλώσει στο παρελθόν ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς, κυβερνητικές πηγές τις αποδίδουν στη «γνωστή κοπτοραπτική της Κουμουνδούρου», καθώς όπως λένε ο υπουργός αναφερόταν σε «κινητοποίηση στελεχών».

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News