ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβέρνηση: Δίκαιη για την κοινωνία και επωφελή για την οικονομία η μείωση του ΕΝΦΙΑ

Κυβέρνηση: Δίκαιη για την κοινωνία και επωφελή για την οικονομία η μείωση του ΕΝΦΙΑ

Μετά μια πολύ δύσκολη εβδομάδα, που ξεκίνησε με τα τεράστια προβλήματα από τον χιονιά και κατέληξε σε μια τοξική συζήτηση στη Βουλή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε να πιάσει ξανά το νήμα των θετικών ειδήσεων και της «φυγής προς τα εμπρός» ανακοινώνοντας αιφνιδιαστικά τη μόνιμη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 13%. Στο έκτακτο διάγγελμά του, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως με την ανακοίνωση αυτή η κυβέρνηση «υπερκαλύπτει τη δέσμευσή της για συνολική ελάφρυνση κατά 30% της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας», χαρακτηρίζοντας την απόφαση «δίκαιη για την κοινωνία και επωφελή για την οικονομία», καθώς είναι απόλυτα κοστολογημένη και εντός πλαισίου, «γιατί κάθε βήμα προς τα εμπρός πρέπει να γίνεται με τρόπο που δεν θα οδηγεί σε δύο βήματα προς τα πίσω».  

Δεν μπορεί να διαφύγει την προσοχή πως ο ΕΝΦΙΑ όταν θεσμοθετήθηκε το 2011 αποτέλεσε καταλυτικό παράγοντα της διάρρηξης της σχέσης της τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ με τη μεσαία τάξη και αποτέλεσε βασικό αντιπολιτευτικό επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ στον δρόμο προς την εξουσία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχοντας σταθερό προσανατολισμό προς τις μικρομεσαίες και μεσαίες κοινωνικές τάξεις, έρχεται σε ένα κρίσιμο χρονικά σημείο για την κυβέρνηση, που έχει εμφανιστεί δημοσκοπική κάμψη, να μειώσει μόνιμα τον φόρο-σύμβολο κατά της μεσαίας τάξης. «Νιώθω την πολιορκία που δέχεται το μέσο εισόδημα από τη διεθνή ενεργειακή κρίση και τις ανατιμήσεις που προκαλεί όπως παντού στην Ευρώπη», υπογράμμισε στην on camera δήλωσή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συνδέοντας το μέτρο που εξήγγειλε με άλλες πρωτοβουλίες που έχει λάβει η κυβέρνησή του. «Γι’ αυτό και η πολιτεία συνεχίζει να καλύπτει μέρος των αυξήσεων στους λογαριασμούς του ρεύματος», αλλά «επιμένει και στη σταθερή αποκλιμάκωση των φόρων και των εισφορών για να τονώσει το διαθέσιμο εισόδημα όλων των νοικοκυριών», είπε. Από το νέο μέτρο θα επωφεληθούν 8 στους 10 πολίτες. Πυρήνας του σχεδίου είναι, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, η αισθητή υποχώρηση του βασικού φόρου σε κτίσματα, ενώ στα οικόπεδα η μείωση φτάνει το 50%. «Ετσι, το μεγαλύτερο όφελος προκύπτει για ιδιοκτησίες σε ζώνες μέσης και χαμηλότερης αξίας. Πρόκειται δηλαδή, για μία σαφή επιλογή υπέρ της μεσαίας τάξης και των πιο αδύναμων», κατέληξε.

Στην κυβέρνηση εντάσσουν, όπως προειπώθηκε, τη νέα πρωτοβουλία σε ένα ευρύτερο πλαίσιο αλλαγών, σε μια ευρύτερη «συνεπή οικονομική πολιτική». Στο Μέγαρο Μαξίμου αναφέρουν ακόμη τις υπόλοιπες μόνιμες ρυθμίσεις, όπως οι μικρότεροι φορολογικοί συντελεστές, η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα και ο μηδενισμός του φόρου στις γονικές παροχές, αλλά και έκτακτες παρεμβάσεις, όπως το διπλό εγγυημένο εισόδημα του Δεκεμβρίου και τα αυξημένα επιδόματα στους χαμηλοσυνταξιούχους. Στην κυβέρνηση θεωρούν πως ο αντίκτυπος από τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία θα φανεί λίαν συντόμως, καθώς ο ΕΝΦΙΑ αποτελεί έναν από τους πιο αντιδημοφιλείς φόρους.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News