Πολιτική Κυριακή 30/01/2022, 10:42
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόταση μομφής: Σε κλίμα πόλωσης κορυφώνεται η συζήτηση στη Βουλή

Πρόταση μομφής: Σε κλίμα πόλωσης κορυφώνεται η συζήτηση στη Βουλή

Η «μητέρα των κοινοβουλευτικών μαχών» δίνεται σήμερα στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής: Mε ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και με την διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας αργά το βράδυ, κορυφώνεται η τριήμερη διαδικασία συζήτησης επί της προτάσεως δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατέθεσαν ο πρόεδρος και οι βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τα βλέμματα των περισσοτέρων είναι στραμμένα στην νέα μονομαχία Κυρ. Μητσοτάκη – Αλ. Τσίπρα η οποία, σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις, αναμένεται να είναι ιδιαιτέρως σφοδρή. Οι διαθέσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφείς: επικεντρώνει διαρκώς και εντόνως τα βέλη της κριτικής του προσωπικά στον πρωθυπουργό. Ο κ. Μητσοτάκης από την πλευρά του -άλλωστε ελέχθη ότι το επισήμανε προχθές την Παρασκευή σε συζήτηση του με «γαλάζιους» στο εντευκτήριο της Βουλής- φέρεται να επιθυμεί την αποφυγή της έντασης: «Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει την πόλωση. Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη», φέρεται να είπε χαρακτηριστικά.

Η αποψινή εμφάνισή του ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας θα καταδείξει το βάθος της συγκεκριμένης δέσμευσης υπέρ της ηπιότητας στην πολιτική αντιπαράθεση. Και αυτό εν μέσω εξαιρετικά έντονων πιέσεων και επιθέσεων που διαρκώς δέχεται ο ίδιος και κορυφαίοι υπουργοί, ακόμα και για θέματα ηθικής στο άσκηση της διακυβέρνησης. Χθες αργά το απόγευμα, πάντως, στην πρώτη -κατά την παρούσα διαδικασία- συνάντηση των δύο ανδρών στην αίθουσα συνεδριάσεων της εθνικής αντιπροσωπείας, ήταν εστιασμένη μόνο στην πτυχή της πρόσφατης κακοκαιρίας και δεν διακρίθηκε από στοιχεία οξύτητας.

Σήμερα, αν δεν αλλάξει κάτι σε σημαντικό βαθμό, η μεταξύ τους σύγκρουση αναμένεται να γενικευθεί και να καλύψει το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής – όχι μόνο, δηλαδή, τα σχετικά με την πολιτική προστασία έναντι ακραίων φαινομένων ζητήματα.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται και οι «απαντήσεις» από τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης στην εντόνως διατυπωμένη πλέον πρόσκληση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ για συμπόρευση και συνεργασία, με στόχο «μια προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα». Αρνητικές απαντήσεις, ενίοτε επίσης εντονότατα διατυπωμένες, έχουν ήδη υπάρξει από σειρά στελεχών και βουλευτών εκ μέρους του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25. Ωστόσο, κρίσιμος θεωρείται ο τόνος με τον οποίο θα διατυπωθεί το «όχι» στο σημερινό αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων: νωρίς το πρωί από τον κ. Ν. Ανδρουλάκη σε έκτακτη συνεδρίαση της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ, και αργότερα στην Ολομέλεια από τους κ. Δημ. Κουτσούμπα και Γ. Βαρουφάκη.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News