Πολιτική Σάββατο 29/01/2022, 22:39
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή – Στυλιανίδης: Η διαχείριση κρίσεων δεν γίνεται με γιουρούσια

Στα προβλήματα που προέκυψαν λόγω της κακοκαιρίας, αναφέρθηκε στη Βουλή ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής

Βουλή – Στυλιανίδης: Η διαχείριση κρίσεων δεν γίνεται με γιουρούσια

Στα προβλήματα που προέκυψαν λόγω της κακοκαιρίας, αναφέρθηκε στη Βουλή ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής, Χρήστος Στυλιανίδης, στο πλαίσιο της συζήτησης για την πρόταση μομφής.

«Έχω παραιτηθεί για λόγους αρχών στην Κύπρο μια, ίσως και δύο φορές εμμέσως», δήλωσε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι «θέλω να δηλώσω μπροστά στο ελληνικό κοινοβούλιο ένα βασικό πράγμα: είπα ότι εάν έχουμε νεκρό, εγώ αύριο το πρωί θα παραιτηθώ. Αυτή είναι η ηθική μου».

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Στυλιανίδης, αναφέρθηκε στα λάθη που έγιναν την περασμένη Δευτέρα στην Αττική Οδό, επιρρίπτοντας τις ευθύνες στη διαχειρίστρια εταιρεία. Τόνισε επίσης ότι υπήρχε σχέδιο, αλλά όχι συντονισμός, ενώ χαρακτήρισε ήρωες όσους απεγκλώβισαν 3.5000 πολίτες και δεν είχαμε νεκρούς.

«Θα μιλήσω με ειλικρίνεια και δεν θα εξωραΐσω όσα έγιναν και δεν θα ισχυριστώ ότι δεν υπήρξαν αστοχίες και σφάλματα» είπε. Και συνέχισε: «Από την πρώτη στιγμή απευθύναμε μια ειλικρινή και διόλου προσχηματική συγγνώμη. Πρέπει όμως για να πάμε μπροστά να αποτιμήσουμε ακριβοδίκαια την κατάσταση. Μόνο έτσι θα κατανοήσουμε τι έγινε τι δεν έγινε και γιατί. Δεν είμαι ενώπιόν σας για να υπερασπιστώ των εαυτό μου, αλλά για να τονίσω την σημασία του έργου και την αποστολή αυτού του υπουργείου. Το έργο που ανέλαβα είναι δύσκολο. Δεν είμαι αφελής. Ξέρω ότι λειτουργώ ανα πάσα στιγμή σε ναρκοπέδιο».

Στη συνέχεια, ανέφερε: «Ξέρω τι σημαίνει κρίσεις, διαχείριση φυσικών καταστροφών. Ανέλαβα αξιοποιώντας την ευρωπαϊκή μου εμπειρία για να δημιουργηθεί ένας σύγχρονος μηχανισμός πολιτικής προστασίας αλλά και για να συμβάλλω στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων και για να μπορέσουμε να υπερβούμε χρόνια προβλήματα. Τα άκουγα και τώρα που τα βιώνω αντιλαμβάνομαι πόσο μεγάλα είναι. Πρόληψη, προετοιμασία και ανθεκτικότητα είναι το τρίπτυχο. Χρειαζόμαστε σύγχρονα εργαλεία και τεχνολογική αναβάθμιση. Χρειαζόμαστε σύγχρονα ραντάρ και συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης. Αν τα είχαμε και τα είχαν οι μετωρολόγοι μας θα μπορούσαμε να ξέρουμε τον όγκο του χιονιού. τα χρειαζόμαστε. Δεν το λέω για υπεκφυγή και δικαιολογία. Όλα αυτά λείπουν, κύριοι βουλευτές, και λείπουν σε πολλές χώρες γιατί η κλιματική κρίση μας βρήκε απροετοίμαστους. Τη Δευτέρα αυτές τις ελλείψεις τις ζήσαμε. Προσωπικά το βίωσα και σε άλλες κακοκαιρίες. Όταν πήραμε την απόφαση να κλείσουμε τον Κηφισό οι ειρωνείες ήταν πολλές».

«Επιμένω ότι την ώρα της μάχης χρειάζεται το συντονιστικό κέντρο διαχείρισης κρίσεων που δεν υπάρχει στην χώρα. Υπάρχει ένας ανταγωνισμός που δεν δίνει ο ένας στον άλλον. δεν είναι δυνατόν η πολιτική προστασία να μην έχει την δυνατότητα να παρακολουθεί όλα τα αυτοκίνητα σε όλους τους αυτοκινητόδρομους όλης της χώρας. Πρέπει να υπάρχει μια αίθουσα πολέμου με ξεκάθαρες αρμοδιότητες. Δεν είμαστε ακόμα εκεί. Αυτό είναι έργο χρόνων. Σε ό,τι αφορά την πολιτική βούληση του πρωθυπουργού δουλεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση» σημείωσε.

Τέλος, απαντώντας στις επικρίσεις σχετικά με το πού ήταν ο ίδιος, δήλωσε τα εξής: «Κάποιος ψάχνει τον Στυλιανίδη. Πού ήταν ο Στυλιανίδης έλεγαν εκείνο το βράδυ. Η διαχείριση κρίσεων δεν γίνεται ούτε με γιουρούσια και ο αυτοσχεδιασμός πάντα αποτυγχάνει. Ο Στυλιανίδης δεν θα κυκλοφορεί να βγάζει φωτογραφίες για τα social media. Προτιμώ να κάνω τη δουλειά μου. Όταν με κάλεσε ο πρωθυπουργός δεν μπορούσα να πω όχι. Δεν ήρθα εδώ με στόχο να εξαργυρώσω οτιδήποτε ούτε ήρθα στην Ελλάα ως Μεσσίας. Ήρθα ως καλοπροαίρετος φιλοτιμος. Μπορούμε να επιταχύνουμε τις διαδικασίες και να στήσουμε μια αξιόπιστη πολιτική προστασία. Το έργο που ανέλαβα είναι δύσκολο έχω πλήρη συναίσθηση αυτού δεν είμαι αφελής. Λειτουργώ ανά πάσα στιγμή σε ναρκοπέδιο, έχω εμπειρία σε κρίσεις σε όλο τον κόσμο. Ξέρω καλά τι σημαίνει κρίση διαχείρισης φυσικών καταστροφών».

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News