ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διπλό μήνυμα προς Άγκυρα

Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη με τους πρέσβεις της χώρας σε όλο τον κόσμο

Διπλό μήνυμα προς Άγκυρα

Στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αναφέρθηκε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με τους Ελληνες πρέσβεις σε όλο τον κόσμο, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά. Ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στους Ελληνες διπλωμάτες, επανέλαβε «την ετοιμότητα της Ελλάδας για διάλογο με βάση τη διεθνή νομιμότητα», τονίζοντας παράλληλα ότι η χώρα μας είναι εξίσου έτοιμη να προασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματά της, στόχο τον οποίο υπηρετούν οι συμφωνίες της Ελλάδας με χώρες της περιοχής, όπως η Ιταλία και η Αίγυπτος, οι τριμερείς συμπράξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και η εμβάθυνση των σχέσεων με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία, καθώς και οι αμυντικές συμφωνίες με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε τη σημασία να μένουν ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία «σε όλα τα επίπεδα», ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα επιδιώκει εντατικοποίηση των επαφών για θέματα στα οποία οι δύο χώρες οφείλουν και μπορούν να συνεργάζονται, που εμπίπτουν στη λεγόμενη «θετική ατζέντα», όπου η συνεργασία μπορεί να είναι αμοιβαία επωφελής. Από εκεί και πέρα η συζήτηση με τους πρέσβεις ήταν εφ’ όλης της ύλης. Ενδεικτικό της επιτυχίας που είχε το εγχείρημα είναι πως η τηλεδιάσκεψη από 1,5 ώρα που ήταν προγραμματισμένο να κρατήσει, κράτησε σχεδόν τρεις. Η πρωτοβουλία είχε στόχο τον συντονισμό της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των διπλωματικών αρχών για την καλύτερη προώθηση των εθνικών στόχων και θέσεων και πρόθεση του κ. Μητσοτάκη είναι η επικοινωνία αυτή σε ανώτατο επίπεδο να καθιερωθεί σε ετήσια βάση.

Ο πρωθυπουργός κατά την εισαγωγική του ομιλία παρουσίασε τις βασικές προτεραιότητες και τις προκλήσεις της εξωτερικής πολιτικής και της ελληνικής διπλωματίας για το 2022, τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι μια ισχυρή και εξωστρεφής χώρα που συνδιαμορφώνει τις διεθνείς εξελίξεις, με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό για το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19, αλλά και για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών. «Η εποχή της εσωστρέφειας, η εποχή της μιζέριας έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Η Ελλάδα του 2022 δεν είναι η Ελλάδα του 2012. Και είναι σε θέση και πρέπει να διεκδικεί τον ρόλο που της αναλογεί στο διεθνές στερέωμα», σημείωσε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας πως η κυβερνητική πολιτική έχει ευρωπαϊκό πυρήνα αλλά παράλληλα επεκτείνεται στα Βαλκάνια, στη Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή και τον αραβικό κόσμο, ενδυναμώνει την υπερατλαντική συμμαχία, ενώ συνομιλεί ταυτόχρονα με ειλικρίνεια με πρωτεύουσες όπως η Μόσχα και το Πεκίνο.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο πρωθυπουργός στην ανάγκη ανάδειξης των πλεονεκτημάτων της χώρας και στην οικονομική διπλωματία, την ενίσχυση του εξαγωγικού προσανατολισμού των ελληνικών επιχειρήσεων και την προσέλκυση ποιοτικών επενδύσεων, καθώς και στην ανάγκη οι διπλωματικές αρχές της Ελλάδας στο εξωτερικό να δώσουν ιδιαίτερη βαρύτητα σε μια επιτυχημένη τουριστική περίοδο το 2022.

Ενδεικτικό είναι πως ο κ. Μητσοτάκης έκλεισε την ομιλία του καλώντας τους πρέσβεις να «βάλουν πλάτη» ώστε η φετινή τουριστική σεζόν να είναι απόλυτα επιτυχημένη.

Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ακόμα πως η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας δεν είναι μονοθεματική και η χώρα μας επανέρχεται στο επίκεντρο των περιφερειακών εξελίξεων, τόσο στη Μεσόγειο όσο και στα Βαλκάνια. «Μπορούμε και οφείλουμε να καταστούμε η ατμομηχανή της ανάπτυξης, της σταθερότητας και της ευημερίας στα Βαλκάνια, να είμαστε ουσιαστικά παρόντες σε όλα τα επίπεδα», επισήμανε ο πρωθυπουργός, με αφορμή επισκέψεις που θα πραγματοποιήσει σε χώρες της περιοχής το αμέσως επόμενο διάστημα, αρχής γενομένης από τη Σερβία. Στην παρέμβασή του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μίλησε για το στρατηγικό σχέδιο του ΥΠΕΞ για την περίοδο 2022-2026, ενώ οι επικεφαλής των αρχών της Ελλάδας στο εξωτερικό είχαν την ευκαιρία να εκθέσουν την οπτική από τις χώρες και τους διεθνείς οργανισμούς στους οποίους είναι διαπιστευμένοι.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:

Βερολίνο για ελληνοτουρκικά: Λύσεις μπορούν να βρεθούν μόνο με διάλογο

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πολλαπλασιαστής ισχύος τα Rafale

Νέες επενδύσεις στην Ελλάδα στο ραντάρ του δισεκατομμυριούχου Σαουδάραβα Khaled Juffali

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News