Πολιτική Παρασκευή 31/12/2021, 13:40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Prorata, Ανασκόπηση 2021: Η Χρονιά Σε Αριθμούς

Prorata, Ανασκόπηση 2021: Η Χρονιά Σε Αριθμούς

 

H Prorata επιχειρεί μέσα από μια ανασκόπηση να παρουσιάσει πως διαμορφώθηκε η κοινή γνώμη την χρονιά αυτή, σε βασικούς άξονες που μελετά με τον “ΣΦΥΓΜΟ”, τα πολιτικά πρόσωπα με την μεγαλύτερη “συμπάθεια”. Παράλληλα μας καλεί να θυμηθούμε μερικές έρευνες που πραγματοποίησε με αφορμή γεγονότα που συνέβησαν στην Ελλάδα το 2021 και μας εύχεται Καλή Χρονιά.

Πρόθεση ψήφου

Στην πρόθεση ψήφου το κόμμα που ξεχώρισε μέσα στο 2021 είναι το Κίνημα Αλλαγής, το οποίο διπλασίασε τα ποσοστά του από την πρώτη μέτρηση τον Φεβρουάριο (5.5%) μέχρι την τελευταία τον Δεκέμβριο (11%).

Prorata, Ανασκόπηση 2021: Η Χρονιά Σε Αριθμούς-1Prorata, Ανασκόπηση 2021: Η Χρονιά Σε Αριθμούς-2
Πρόθεση ψήφου για ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, Κίνημα ΑλλαγήςΚΚΕ, ΜΕΡΑ25, Ελληνική Λύση το 2021

Αξιολόγηση οικονομικής κατάστασης & διαχείρισης πανδημία

Οι θετικές αξιολογήσεις για την οικονομική κατάσταση της χώρας στη διάρκεια της χρονιάς φάνηκε να αυξάνονται στην πορεία του χρόνου. Οι αρνητικές αξιολογήσεις ωστόσο παρέμειναν σταθερά σε πολύ μεγάλα ποσοστά (72-63%).

Prorata, Ανασκόπηση 2021: Η Χρονιά Σε Αριθμούς-3

Η κυβέρνηση στην διαχείριση της πανδημίας αξιολογήθηκε σε όλο το 2021 αρνητικά από το 60% περίπου της κοινής γνώμης.

Prorata, Ανασκόπηση 2021: Η Χρονιά Σε Αριθμούς-4

Συναισθήματα από την πολιτική και οικονομική κατάσταση & σημαντικότερα προβλήματα της χώρας

Τα τέσσερα κυρίαρχα συναισθήματα ήταν η απογοήτευση, ο θυμός, η αισιοδοξία και η απελπισία.

Prorata, Ανασκόπηση 2021: Η Χρονιά Σε Αριθμούς-5

Στα σημαντικότερα προβλήματα για την χώρα οι πολίτες τον Οκτώβριο τοποθετούσαν στην κορυφή τους χαμηλούς μισθούς και τις συνθήκες εργασίας ενώ τον Δεκέμβριο πρώτο πρόβλημα έγινε η πανδημία.

Prorata, Ανασκόπηση 2021: Η Χρονιά Σε Αριθμούς-6
Prorata, Ανασκόπηση 2021: Η Χρονιά Σε Αριθμούς-7

Πολιτικά πρόσωπα της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Τα πολιτικά πρόσωπα που ξεχώρισαν σε επίπεδο συμπάθειας ήταν από την κυβέρνηση οι Νίκος Δένδιας (69%) και Κυριάκος Πιερρακάκης (60%), ενώ από την αξιωματική αντιπολίτευση οι Ανδρέας Ξανθός (50%) και Ευκλείδης Τσακαλώτος (46%).

Prorata, Ανασκόπηση 2021: Η Χρονιά Σε Αριθμούς-8Prorata, Ανασκόπηση 2021: Η Χρονιά Σε Αριθμούς-9

Ερευνες με αφορμή γεγονότα που συνέβησαν το 2021

ΡάλλυΑκρόπολις – Η επιστροφή του στο πρόγραμμα του παγκοσμίου πρωταθλήματος υπήρξε σημαντικό γεγονός για την χώρα μας. Η Prorata πραγματοποίησε έρευνα με αφορμή αυτό το γεγονός, στην οποία αναδείχθηκε η προτίμηση της κοινής γνώμης για την διεξαγωγή του αγώνα στην Στερεά Ελλάδα καθώς και ο θετικός αντίκτυπος που εκτιμούσαν ότι θα είχε για την χώρα γενικότερα.

Prorata, Ανασκόπηση 2021: Η Χρονιά Σε Αριθμούς-10
Prorata, Ανασκόπηση 2021: Η Χρονιά Σε Αριθμούς-11
Prorata, Ανασκόπηση 2021: Η Χρονιά Σε Αριθμούς-12

#metoo – Η καταγγελία της Σοφία Μπεκατώρου στο πλαίσιο διαδικτυακής ημερίδας για σεξουαλική κακοποίηση ευαισθητοποίησε την ελληνική κοινωνία, οδηγώντας πολλές γυναίκες να μοιραστούν δημόσια αντίστοιχα βιώματα παρενόχλησης και κακοποίησης δημιουργώντας το ελληνικό #metoo. Η έρευνα της Protata κατέγραψε στάσεις και αντιλήψεις απέναντι στο μείζον κοινωνικό πρόβλημα της σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης. Τα αποτελέσματα αποτυπώσαν τα όρια της ανεκτικότητας απέναντι στα φαινόμενα παρενόχλησης και κακοποίησης που σχετίζονται με το φύλο, ενώ επιβεβαιώσαν την σχετικά πιο διευρυμένη ανοχή των ανδρών απέναντι σε αυτά.

Prorata, Ανασκόπηση 2021: Η Χρονιά Σε Αριθμούς-13
Prorata, Ανασκόπηση 2021: Η Χρονιά Σε Αριθμούς-14
Prorata, Ανασκόπηση 2021: Η Χρονιά Σε Αριθμούς-15

Αξίες στην Κρίση – Values in crisis: World Value Survey, EKKE, Prorata

Πρόκειται για τη διεθνική διαδικτυακή έρευνα πάνελ τριών κυμάτων με τίτλο «Values in Crisis – a Crisis of Values?» που συντονίζεται από το Center for the Study of Democracy, Leuphana University, υπό την εποπτεία του Christian Welzel, Αντιπρόεδρου της World Value Survey. Στην έρευνα συμμετέχουν 16 χώρες. Η Ελλάδα εκπροσωπείται από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ), το οποίο συνεργάζεται με την Prorata. Βασικό ερώτημα είναι αν με την ανατροπή πολλών βεβαιοτήτων η πανδημία δύναται να επιφέρει αλλαγές στους αξιακούς προσανατολισμούς των ατόμων, όπως αυτοί έχουν καταγραφεί τις τελευταίες δεκαετίες από την WVS. Δεδομένου ότι οι αξίες ναι μεν αλλάζουν αργά πλην όμως και κάτω από εξαιρετικές συνθήκες μεταστρέφονται (period effect), ειδικό ενδιαφέρον έχει το αν με την πανδημία κοινωνικές ομάδες με εξωστρεφείς και «μετα-υλιστικές» προτιμήσεις παλινδρομήσουν σε παραδοσιακούς και βιοσυντηρητικούς προσανατολισμούς.

Prorata, Ανασκόπηση 2021: Η Χρονιά Σε Αριθμούς-16
Prorata, Ανασκόπηση 2021: Η Χρονιά Σε Αριθμούς-17
Prorata, Ανασκόπηση 2021: Η Χρονιά Σε Αριθμούς-18
 

moneyreview.gr

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News