Πολιτική Τετάρτη 14/10/2020, 10:11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απάντηση της Τουρκίας στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Αντιφατική η θέση των ΗΠΑ

Για «αντιφάσεις» κατηγόρησε η Άγκυρα την Ουάσιγκτον, απαντώντας στη χθεσινή παρέμβαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με αιχμή τις τουρκικές ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο. 

«Οι ΗΠΑ έχουν ήδη δηλώσει ότι ο χάρτης της Σεβίλλης, που αντιπροσωπεύει τους μαξιμαλιστικούς ισχυρισμούς περί θαλάσσιας δικαιοδοσίας του ελληνοκυπριακού δίδυμου, δεν έχει καμία νομική σημασία. Επομένως αποτελεί, σοβαρή αντίφαση για τις ΗΠΑ να επικρίνουν τις σεισμικές έρευνες του Ορούτς Ρέις, που πραγματοποιήθηκαν στην τουρκική υφαλοκρηπίδα. Αυτή η ασυνέπεια παρατηρείται επίσης στις τοποθετήσεις ορισμένων κρατών-μελών της Ε.Ε.» ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας σε ανακοίνωσή του.

Υποστήριξε παράλληλα πως «η πλευρά που αυξάνει τις εντάσεις στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο δεν είναι η Τουρκία, αλλά η ελληνοκυπριακή διοίκηση και η Ελλάδα».

Υπενθυμίζεται πως στη χθεσινή παρέμβασή της, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μόργκαν Ορταγκους, καλούσε την Άγκυρα να σταματήσει την «προσχεδιασμένη πρόκληση», αναφερόμενη στις νέες έρευνες του «Ορούτς Ρέις», αλλά και να ξεκινήσει άμεσα διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα.

«Ο εξαναγκασμός, οι απειλές, ο εκφοβισμός και η στρατιωτική δραστηριότητα δεν θα επιλύσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο» ανέφερε η εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News