Πολιτική Πέμπτη 23/12/2021, 20:00
ΗΠΑ

Τραμπ: Ζητά από το Ανώτατο Δικαστήριο να μην δημοσιοποιηθούν αρχεία του Λευκού Οίκου

Τραμπ: Ζητά από το Ανώτατο Δικαστήριο να μην δημοσιοποιηθούν αρχεία του Λευκού Οίκου

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προσέφυγε σήμερα στο Ανώτατο Δικαστήριο ζητώντας από αυτό να απαγορεύσει τη δημοσιοποίηση αρχείων του Λευκού Οίκου, τα οποία ζητά μια επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων που διερευνά την επίθεση της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο.

Πριν από δύο εβδομάδες, το Εφετείο της Περιφέρειας της Κολούμπια έκρινε ότι δεν υπήρχε νομική βάση για να αντιταχθεί στην απόφαση του προέδρου Τζο Μπάιντεν να επιτρέψει την παράδοση των εγγράφων. Η εκτέλεση αυτής της απόφασης αναβάλλεται μέχρι να αποφανθεί το Ανώτατο Δικαστήριο επί του ζητήματος.

Ο Μπάιντεν θεωρούσε ότι τα αρχεία, που ανήκουν στον εκτελεστικό βραχίονα της εξουσίας, δεν υπόκεινται στον κανόνα του απορρήτου ορισμένων εσωτερικών εγγράφων του Λευκού Οίκου και η παράδοσή τους στο Κογκρέσο ήταν προς το συμφέρον του έθνους.

Πριν από λίγες ημέρες ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στις 6 Ιανουαρίου, ανήμερα της πρώτης επετείου από την εισβολή των υποστηρικτών του στο Καπιτώλιο.

Ο Ρεπουμπλικανός επιχειρηματίας διευκρίνισε ότι θα αναφερθεί, από την έπαυλή του στο Μαρ-αλ-Λάγκο της Φλόριντας, στις προεδρικές εκλογές του 2020 επαναλαμβάνοντας ότι του έκλεψαν τη νίκη.

Ο πρώην πρόεδρος επέκρινε την κοινοβουλευτική επιτροπή που έχει αναλάβει την έρευνα για την επίθεση στο Καπιτώλιο, μια υπόθεσης που σόκαρε τις ΗΠΑ και όλον τον κόσμο, χαρακτηρίζοντάς την «υπερβολικά προκατειλημμένη». Πρόσθεσε ότι θα ήταν προτιμότερο να ερευνούσε «τις νόθες προεδρικές εκλογές του 2020».

Πηγή: Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News