Πολιτική Τετάρτη 15/12/2021, 07:08
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εύβοια: Το σχέδιο ανασυγκρότησης και ο νέος οδικός άξονας των 56 χλμ

Εύβοια: Το σχέδιο ανασυγκρότησης και ο νέος οδικός άξονας των 56 χλμ

Στην αναλυτική παρουσίαση του σχεδίου ανασυγκρότησης της βόρειας Εύβοιας μετά τις πυρκαγιές, που έγινε στην Ιστιαία, έδωσε χθες το παρών ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκη σε σύσκεψη που διήρκεσε σχεδόν πέντε ώρες. «Στόχος μας είναι να μετατρέψουμε μια φυσική καταστροφή σε μια μεγάλη ευκαιρία αναγέννησης. Αυτός είναι ο στόχος μας και θα τον πετύχουμε», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

«Σας το λέω έτσι κατηγορηματικά, κ. πρωθυπουργέ, ποτέ δεν υπήρξε τέτοια ταχύτητα και τέτοια ποιότητα στην αντιμετώπιση φυσικής καταστροφής στη χώρα μας», τόνισε κατά την έναρξη της σύσκεψης ο συντονιστής και επικεφαλής της Επιτροπής για την Ανασυγκρότηση της βόρειας Εύβοιας, Σταύρος Μπένος, αναφερόμενος στις άμεσες παρεμβάσεις αποκατάστασης, ενώ στάθηκε «στην απίστευτη δουλειά που έχει γίνει και στο κομμάτι το επιδοματικό αλλά και στο κομμάτι των αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων», ενώ ανέλυσε το ευρύτερο σχέδιο που εκπονείται για την περιοχή. 

Νέος οδικός «κορμός» στην Εύβοια 

Ο πρωθυπουργός ανέλυσε το κυβερνητικό σχέδιο, σημαντικό και εμβληματικό έργο του οποίου είναι ο νέος οδικός άξονας από τη Χαλκίδα στη Στροφιλιά. «Η οδική πρόσβαση παραμένει το κλειδί για την μετάβαση της βόρειας Εύβοιας σε μία νέα αναπτυξιακή εποχή. Γι’ αυτό και το έργο αυτό θα το δρομολογήσουμε και θα είναι το σημαντικότερο έργο υποδομής, το οποίο θα συνδεθεί τελικά με το σχέδιο για την Εύβοια», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Μιλάμε για ένα δρόμο 56 χιλιόμετρα, μιλάμε για μία νέα χάραξη η οποία θα μειώσει σημαντικά τη διαδρομή από την βόρεια Εύβοια προς την Χαλκίδα και σε συνδυασμό με την παράκαμψη της Χαλκίδας, την παράκαμψη των Ψαχνών, θα αλλάξει τελείως τον χαρακτήρα των οδικών υποδομών στην βόρεια Εύβοια. Ένα έργο με εξασφαλισμένους πόρους, το οποίο θα σπάσει την οδική απομόνωση της βόρειας Εύβοιας και θα καταστήσει την υλοποίηση όλου του υπόλοιπου σχεδίου μας πολύ πιο εύκολη», τόνισε.

Ο διακεκριμένος μελετητής Κωνσταντίνος Ζέκκος παρουσίασε τη δομή και τη διάρθρωση του καινούργιου οδικού δικτύου σε συνθήκες ασφαλούς κυκλοφορίας για τους οδηγούς, παρομοιάζοντας τα χαρακτηριστικά του δρόμου που θα δημιουργηθεί με αυτά της Περιφερειακής Υμηττού. Ο νέος άξονας θα έχει ως αφετηρία το τέλος της Παράκαμψης Ψαχνών και θα είναι συνολικού μήκους 56 χιλιομέτρων, εκ των οποίων το νέο τμήμα είναι 47 χλμ., ενώ τα υπόλοιπα 9 χλμ. αντιστοιχούν σε αναβάθμιση του υφιστάμενου οδικού δικτύου.  Στη βάση της πρότασης αυτής προβλέπεται σύντμηση του χρόνου που απαιτεί η διαδρομή κατά 40 λεπτά. 

Μπορούμε να ξαναχτίσουμε τον τόπο σε καλύτερα θεμέλια 

«Ήρθαμε με το μισό Υπουργικό Συμβούλιο όχι για να κάνουμε φιέστα επικοινωνίας αλλά για να καταδείξουμε με αυτόν τον τρόπο την κατανομή των ρόλων και των αρμοδιοτήτων έτσι ώστε όλοι να είναι απέναντί μας υπόλογοι για το τι πρέπει να κάνουν», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Επεσήμανε ακόμη: «υπάρχει η δυνατότητα εσείς, οι τοπικοί φορείς, οι άνθρωποι που ζείτε στη βόρεια Εύβοια, να ξαναχτίσετε τον τόπο σας σε καλύτερα θεμέλια» και τόνισε: «Ο Αύγουστος που μας πέρασε ήταν τραυματικός για όλους, πρώτα και πάνω από όλα για εσάς, διότι βρεθήκατε αντιμέτωποι με μία τεράστια φυσική και οικολογική καταστροφή. Ήταν μία πάρα πολύ δύσκολη περίοδος και για εμάς. Και νομίζω ότι όσο συνομιλούσαμε γνωρίζετε τις μεγάλες προσπάθειες οι οποίες κατεβλήθησαν να αντιμετωπίσουμε αυτήν την πυρκαγιά. Δεν τα καταφέραμε. Είμαι πολύ ειλικρινής, το έχω πει στη Βουλή, το επαναλαμβάνω και εδώ, δυστυχώς η συγκεκριμένη φωτιά μας ξεπέρασε». 

Όπως ανέλυσε στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης, «το σχέδιο για το οποίο μιλάμε σήμερα έχει ολιστικό χαρακτήρα και από την πρώτη στιγμή που το συζητήσαμε με τον Σταύρο αντιληφθήκαμε ότι έπρεπε να κινείται σε δύο βασικούς άξονες: Ο πρώτος άξονας είναι η άμεση ανακούφιση. Είναι αυτά για τα οποία σας μίλησε ο Χρήστος Τριαντόπουλος. Το πώς δούλεψε η κρατική αρωγή, το πώς στηρίχθηκαν οι άνθρωποι των οποίων τα σπίτια είτε καταστράφηκαν είτε έπαθαν μεγάλες ζημιές, το πώς στηρίχτηκαν και πώς στηρίζονται οι τοπικές επιχειρήσεις. Η δεύτερη άμεση παρέμβαση αφορά τη δουλειά η οποία γίνεται στο δάσος. Δύο άνθρωποι νομίζω αξίζουν σήμερα πραγματικά να τους αποδώσουμε τα εύσημα πέρα και πάνω από τη συνολική δουλειά η οποία γίνεται από όλο το κυβερνητικό κλιμάκιο. Είναι ο Χρήστος Τριαντόπουλος και ο Γιώργος Αμυράς. Η δουλειά η οποία έχει γίνει στο δάσος δεν έχει ξαναγίνει στην Ελλάδα. Τόσο γρήγορες παρεμβάσεις, τόσα χιλιόμετρα και τετραγωνικά μέτρα κορμοδεμάτων, κορμοπλεγμάτων, φραγμάτων άμεσης παρέμβασης, μια πολύ σπουδαία δουλειά. Έγινε σε συνεργασία με τους ανθρώπους του δάσους, τους δασικούς συνεταιρισμούς, τους τοπικούς, αυτούς οι οποίοι ήρθαν και βοήθησαν». 

Διαβάστε επίσης: 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News