Πολιτική Παρασκευή 11/12/2020, 14:50
Ε.Ε. - ΤΟΥΡΚΙΑ

Κ. Μητσοτάκης: Σημαντικό εργαλείο πίεσης η απειλή κυρώσεων

«Η Ευρώπη έκανε ένα βήμα» δήλωσε ο Πρωθυπουργός για τις αποφάσεις της Συνόδου

Κ. Μητσοτάκης: Σημαντικό εργαλείο πίεσης η απειλή κυρώσεων

«Ισχυρή προειδοποίηση στην Τουρκία να αλλάξει συμπεριφορά» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τονίζοντας πως οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός για την Ελλάδα, αλλά ένα σημαντικό εργαλείο για την άσκηση πίεσης στην γειτονική χώρα.  

«Η Ευρώπη έκανε ένα βήμα, συνήθως η Ευρώπη κάνει ένα βήμα τη φορά, το βήμα αυτό όμως  αποτελεί την πιο ισχυρή προειδοποίηση μέχρι σήμερα στην Τουρκία να αλλάξει συμπεριφορά» είπε στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου στις Βρυξέλλες.

«Οι κυρώσεις αυτές καθαυτές δεν είναι αυτοσκοπός. Η απειλή όμως των κυρώσεων σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει την προκλητική συμπεριφορά είναι το καλύτερο εργαλείο για να ασκήσουμε πίεση στην Τουρκία να αλλάξει στάση» παρατήρησε, προσθέτοντας: «Δεν θέλουμε η Τουρκία να είναι ένας επιθετικός γείτοντας. Αν όμως επιμείνει να συνεχίζει αυτή τη συμπεριφορά υπάρχουν πια κυρώσεις. Ήδη αποφασίστηκαν οι πρώτες και στον ορίζοντα υπάρχει ένα πολύ πιο ουσιαστικό σχέδιο κυρώσεων που θα έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο».

«Απολύτως σαφής η καταδίκη της προκλητικότητας της Τουρκίας»

Αναπτύσσοντας τις αποφάσεις των «27» ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε κυρώσεις διευρύνοντας τη λίστα των προσώπων και των οντοτήτων που εμπλέκονται σε παράνομες γεωτρήσεις. Παράλληλα, πρόσθεσε, έδωσε εντολή στον Ύπατο Εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική να υποβάλει το αργότερο μέχρι τον Μάρτιο του 2021 μία γραπτή έκθεση που θα αφορά όλο το φάσμα των ευρω-τουρκικών σχέσεων. Στην έκθεση αυτή, όπως είπε ο Πρωθυπουργός, θα περιλαμβάνονται όλα τα εργαλεία και οι επιλογές της Ε.Ε. όπως είχαν προσδιοριστεί στην απόφαση του Οκτωβρίου και βέβαια θα συμπεριληφθεί η επέκταση του πεδίου κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας.

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε πως η καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας στην ανατολική Μεσόγειο «υπήρξε απολύτως σαφής» και πως «η γείτονα χώρα καλείται να επιδείξει συνέπεια και συνέχεια στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης μετά την αποχώρηση του Oruc Reis από την ελληνική υφαλοκρηπίδα προκειμένου να καταστεί εφικτή η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών». Ταυτόχρονα στο κείμενο των συμπερασμάτων εντάσσεται ως προϋπόθεση για τη συνέχιση των διερευνητικών επαφών η αποχή από παράνομες δραστηριότητες, έναν όρο που έχει θέσει η Ελλάδα, όπως είπε.

Σημείωσε επιπλέον ότι στα συμπεράσματα, γίνεται ρητή αναφορά στο ζήτημα του προσφυγικού, όπου τονίζεται η βούληση της Ευρώπης να στηρίξει την Τουρκία ειδικά στο ζήτημα της φιλοξενίας των Σύρων προσφύγων αλλά γίνεται και σαφής επισήμανση ότι η Τουρκία πρέπει να συνεργαστεί στο θέμα των δικτύων παράνομων διακινητών, για να περιοριστούν οι ροές στο Αιγαίο και να μην εργαλειοποιείται η ανθρώπινη ζωή.

«Κι άλλες αποφάσεις τον Μάρτιο αν η Τουρκία συνεχίσει την προκλητική συμπεριφορά»

Ερωτηθείς πώς αξιολογεί τις αποφάσεις ο κ. Μητσοτάκης απάτησε πως «για να επιτευχθεί οποιαδήποτε απόφαση σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου χρειάζεται ομοφωνία» και πως «αυτή η ομοφωνία για διεύρυνση λίστας προσώπων και οντοτήτων δεν υπήρχε πριν από δυο μήνες».

Πρόσθεσε ακόμη πως αν η Τουρκία συνεχίσει την προκλητική συμπεριφορά θα παρθούν κι άλλες αποφάσεις τον Μάρτιο. «Η επιθυμία μου είναι η κλιμακούμενη πίεση να λειτουργεί με τέτοιο τρόπο που να πείσει την γειτονική χώρα ότι είναι προς όφελός της να αλλάξει συμπεριφορά και να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές, οι οποίες θα έχουν ως αντικείμενο την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και των ΑΟΖ.

Σε ερώτηση αν θεωρεί ότι η Τουρκία μπορεί να προσέλθει στο τραπέζι των συνομιλιών ζήτησε συνέπεια και συνέχεια από την Άγκυρα. «Δεν εξαρτάται από την Ελλάδα αλλά πρωτίστως από την Τουρκία. Η Ελλάδα από τη στιγμή που πέφτει η ένταση είναι έτοιμη να συζητήσει» είπε.

«Και στις ΗΠΑ διαμορφώνεται η άποψη ότι η Τουρκία γεννά περισσότερα προβλήματα»

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Πρωθυπουργός, δήλωσε ότι στο κείμενο των συμπερασμάτων αποτυπώνεται η επιθυμία της Ευρώπης για ένα πιο ουσιαστικό συντονισμό με τις ΗΠΑ σε μια σειρά από ζητήματα. «Κάποιες από τις πρώτες δηλώσεις του νέου Αμερικανού προέδρου όπως η επιστροφή στη συμφωνία του Παρισιού έγιναν δεκτές με ανακούφιση και ικανοποίηση από την ΕΕ. Υπάρχει περιθώριο να ενισχυθεί ο απολύτως κρίσιμος πυλώνας ασφάλειας της διατλαντικής συμμαχίας, ο οποίος πιστεύω σε ένα βαθμό τα τελευταία χρόνια δοκιμάστηκε», τόνισε.

Σημείωσε πως δεν γνωρίζει αν οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν σε συγκεκριμένες κυρώσεις κατά της Τουρκίας για τους S-400 αλλά – όπως παρατήρησε – είναι ξεκάθαρο ότι «και στις ΗΠΑ και στην Ε.Ε. διαμορφώνεται η άποψη ότι η Τουρκία γεννά περισσότερα προβλήματα από αυτά που λύνει».

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News