Πολιτική Δευτέρα 22/11/2021, 12:45
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μητσοτάκης: 900 ευρώ στους υγειονομικούς τον Δεκέμβριο – Έκτακτο βοήθημα και σε χαμηλοσυνταξιούχους – ΑμεΑ

Συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών στη Βουλή για τις ανατιμήσεις

Κ. Μητσοτάκης: 900 ευρώ στους υγειονομικούς τον Δεκέμβριο – Έκτακτο βοήθημα και σε χαμηλοσυνταξιούχους – ΑμεΑ

Τρεις πρωτοβουλίες στήριξης με αποδέκτες τους υγειονομικούς, τους χαμηλοσυνταξιούχους και τα άτομα με αναπηρία ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής.

1ον. Όπως είπε, όπως συνέβη το 2020, 100.000 υγειονομικοί θα ενισχυθούν με έκτακτη καταβολή μισού μισθού, ένα μέσο ποσό 900 ευρώ. Θα τους αποδοθεί αμέσως μέσα στον Δεκέμβριο.

2ον. Όλοι οι χαμηλοσυνταξιούχοι της χώρας θα λάβουν ένα πρόσθετο βοήθημα 250 ευρώ, προσαυξημένο κατα 50 ευρώ ακόμη και κάθε μέλος της οικογένειάς τους. Το μέτρο αφορά 800.000 πολίτες που – όπως είπε ο πρωθυπουργός – «θα δουν μεγαλύτερη την επόμενη σύνταξή τους».

3ον. Το ίδιο επίδομα θα λάβουν και 173.000 πολίτες με αναπηρία. Πρόκειται για όλους τους δικαιούχους του Οργανισμού Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

«Αποκλιμάκωση των ανατιμήσεων από το α΄ τρίμηνο του 2022»

Ανοίγοντας τη συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών σχετικά με τις ανατιμήσεις και τις επιπτώσεις τους στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε πως η αύξηση των τιμών είναι αποτέλεσμα ενός πρόσκαιρου φαινομένου που θα αρχίσει να υποχωρεί από το πρώτο τρίμηνο του 2022.

«Η εκτίμησή μας ειναι ότι θα αρχίσουμε να βλέπουμε μία αποκλιμάκωση στις πληθωριστικές πιέσεις το πρώτο τρίμηνο του 2022» ανέφερε συγκεκριμένα.

«Παγκόσμια η κρίση τιμών»

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «η πορεία της εθνικής οικονομίας και η καθημερινότητα των νοικοκυριών δεν προσφέρεται για ανέξοδες εντυπώσεις και λαϊκισμούς αλλά για καθαρές αλήθειες». «Πράγματι υπάρχει μία παγκόσμια κρίση τιμών. Η έξοδος από τα lockdown έφερε σε όλες τις χώρες απότομη αύξηση της ζήτησης και της κατανάλωσης χωρίς να υπάρχουν διαθέσιμα προϊόντα για να μπορούν να την καλύψουν. Υπάρχει μία μεγάλη συζήτηση στην παγκόσμια κοινότητα των οικονομολόγων  σχετικά με την αιτία του φαινομένου. Οι πιο πολλοι πιστεύουν ότι θα είναι ένα φαινόμενο πρόσκαιρο, το οποίο συνδεέται με μία πρωτοφανή διαταραχή στη ζήτηση και την ταχύτατη ανάκαμψη που έπιασε πολλές εταιρείες απροετοίμαστες. Υπάρχει όμως και μία άλλη άποψη που θεωρεί ότι είναι αποτέλεσμα μίας εξαιρετικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες. Η ΕΚΤ τάσσεται υπέρ της πρώτης άποψης και για αυτό είναι εξαιρετικά διστακτική να αυξήσει τα επιτόκια, κάτι που θα οδηγούσε σε ανάσχεση της αναπτυξιακής δυναμικής» εξήγησε ο πρωθυπουργός.

Εξέφρασε στη συνέχεια την εκτίμηση ότι θα αρχίσουμε να βλέπουμε μία αποκλιμάκωση στις πληθωριστικές πιέσεις το πρώτο τρίμηνο του 2022.

«Η Ελλάδα έχει την τρίτη καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη»

Επισήμανε πως «η Ελλάδα έχει την τρίτη καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη ως προς τον πληθωρισμό τον μήνα Οκτώβριο με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στο 4,1% και την χώρα μας στο 2,8%». «Η Ελλάδα πηγαίνει συγκριτικά καλύτερα από πολλές ευρωπαϊκές χώρες και το καλάθι των βασικών προϊόντων στην πατρίδα μας παραμένει αναλογικά φθηνότερο σε σχέση με άλλα κράτη» πρόσθεσε.

680 εκατ. για την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στις ανατιμήσεις στην ενέργεια

Αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για ένα «συνεκτικό και τολμηρό πρόγραμμα το οποίο απλώνεται σε όλα τα επίπεδα» με παράλληλες παρεμβάσεις «που λειτουργούν ανακουφιστικά στην άνοδο των τιμών γιατί μετατρέπονται ουσιαστικά σε αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος».

Εστιάζοντας στην ενέργεια ο κ. Μητσοτάκης είπε πως το συνολικό ποσό που διέθεσε η κυβέρνηση για την στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων απέναντι στις αυξήσεις τιμών αγγίζει τα 680 εκατ. Η στήριξη αυτή ποσοστιαία ως μέγεθος ειναι από τις μεγαλύτερες που έχουν δοθεί στην Ευρώπη» συμπλήρωσε, ενώ ένανε ειδική αναφορά στο επίδομα θέρμανσυς θυμίζοντας ότι «είναι φέτος διπλάσιο και δίνεται πλέον με απολύτως αντικειμενικά κριτήρια».

«Μία ισχυρή ΔΕΗ μπορεί να απορροφήσει ένα μέρος των αυξήσεων»

Ανέφερε στη συνέχεια πως σύμμαχο στην αντιμετώπιση των ανατιμήσεων αποτελεί «μία ισχυρή ΔΕΗ». «Και είναι ισχυρή γιατί μας την παραδώσατε στα όρια της χρεοκοπίας και πριν από λίγες εβδομάδες έκανε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με τιμή 9 φορές μεγαλύτερη τη μετοχή από αυτή που μας την παραδώσατε» έσπευσε να συμπληρώσει.

Όπως είπε, μία ισχυρή ΔΕΗ μπορεί να απορροφήσει ένα μέρος των αυξήσεων των τιμών και με αυτόν τον τρόπο να παρασύρει πιθανώς και τους ανταγωνιστές της σε μία αντίστοιχη πολιτική.

Σημειώνεται ότι η συζήτηση διεξάγεται κατόπιν πρωτοβουλίας του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος επικρίνει την κυβέρνηση για «έλλειψη πολιτικής βούλησης για την προστασία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων».

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News