Πολιτική Παρασκευή 11/12/2020, 07:23
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ε.Ε.: Τον Μάρτιο οι αποφάσεις για ουσιαστικές κυρώσεις στην Τουρκία

Για «ισχυρή προειδοποίηση προς την Άγκυρα ν’ αλλάξει συμπεριφορά» κάνουν λόγο κυβερνητικές πηγές

Ε.Ε.: Τον Μάρτιο οι αποφάσεις για ουσιαστικές κυρώσεις στην Τουρκία

Σε συμφωνία για την προετοιμασία περιορισμένων κυρώσεων κατά μεμονωμένων ατόμων κατέληξαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες τις πρώτες πρωινές ώρες, αναβάλλοντας τυχόν αυστηρότερες αποφάσεις κατά της Άγκυρας για τον Μάρτιο.

Όπως μεταδίδει το Reuters, αποφεύγοντας να κάνουν πράξη την προειδοποίησή τους να εξετάσουν ευρύτερα οικονομικά μέτρα κατά της Τουρκίας, οι ηγέτες της Ε.Ε. συμφώνησαν σε ένα κείμενο συμπερασμάτων που ανοίγει το δρόμο για την «τιμωρία» ατόμων που εμπλέκονται στις τουρκικές δραστηριότητες στην ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με το κείμενο συμπερασμάτων που περιήλθε σε γνώση του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων οι «27» κατέληξαν στην απόφαση να προχωρήσουν σε επιπλέον κυρώσεις, με βάση την απόφαση της 11ης Νοεμβρίου 2019. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλούν τον Ύπατο Εκπρόσωπο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταθέσουν έκθεση για την πολιτική, οικονομική και εμπορική σχέση της Ε.Ε. και της Τουρκίας και για μέσα και επιλογές για το πώς θα προχωρήσει, ενώ παράλληλα «καταδικάζουν τα μονομερή βήματα της Τουρκίας στα Βαρώσια και καλούν να υπάρξει πλήρης σεβασμός των Αποφάσεων 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

Καλούν επίσης τον Ύπατο Εκπρόσωπο να προχωρήσει ως προς την πρόταση για την πολυμερή Διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο και δηλώνουν ότι η Ε.Ε. θα επιδιώξει να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ σε ζητήματα σχετικά με την Τουρκία και την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο, με τις ΗΠΑ.

Στο κείμενο των συμπερασμάτων επισημαίνεται ότι «οι τουρκικές μονομερείς και προκλητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο συνεχίζονται, συμπεριλαμβανομένης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου». Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «καταγράφει την αποχώρηση του πλοίου Oruc Reis και επιμένει στη συνέχιση της αποκλιμάκωσης για την επανέναρξη και την ομαλή συνέχιση των απευθείας διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας».

Τονίζεται ταυτόχρονα ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει το στρατηγικό ενδιαφέρον της Ε.Ε. για την ανάπτυξη συνεργασίας και αμοιβαία επωφελούς σχέσης με την Τουρκία. Η προσφορά θετικής ατζέντας ΕΕ-Τουρκίας παραμένει στο τραπέζι, με προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα δείξει ετοιμότητα να προωθήσει γνήσια συνεργασία με την Ένωση και τα κράτη μέλη και να επιλύσει διαφορές μέσα από τον διάλογο και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Κυβερνητικές πηγές: Ισχυρή προειδοποίηση

Για «ισχυρή προειδοποίηση» κατά της Άγκυρας έκαναν λόγο κυβερνητικές πηγές σχολιάζοντας τη συμφωνία των «27». «Η Ευρώπη κάνει ένα βήμα τη φορά. Αυτό έκανε και σε αυτό το Συμβούλιο. Ακόμα ένα βήμα που αποτελεί ισχυρή προειδοποίηση προς την Τουρκία ν’ αλλάξει συμπεριφορά», ανέφεραν, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε κυρώσεις κατά της Τουρκίας, διευρύνοντας τη λίστα των προσώπων και των οντοτήτων που εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ταυτόχρονα, προσθέτουν «δίνει εντολή στον Ύπατο Εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλουν το αργότερο μέχρι το Μάρτιο του 2021 έκθεση για ολόκληρο το φάσμα των ευρωτουρκικών σχέσεων, πολιτικών, οικονομικών και εμπορικών (αξιολόγηση Τελωνειακής Ένωσης). Στην έκθεση θα περιλαμβάνονται όλα τα εργαλεία και οι επιλογές της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης του πεδίου των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας».

Ιδιαίτερη σημασία, αποδίδουν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές στην αναφορά-καταδίκη της Τουρκίας όσον αφορά στις ερευνητικές δραστηριότητες και συγκεκριμένα τη δράση του Oruc Reis, η οποία συνδέεται ευθέως στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου με την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών. «Ουσιαστικά, επιβεβαιώνεται με τη ρητή αυτή αναφορά η πάγια θέση της Αθήνας πως η Άγκυρα οφείλει να δείξει συνέπεια και συνέχεια προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης, μετά την αποχώρηση του Oruc Reis, ούτως ώστε να επανεκκινήσουν οι διερευνητικές επαφές. Επίσης, ότι αποτελεί προϋπόθεση για τη συνέχισή τους η αποχή της Τουρκίας από παράνομες δραστηριότητες, όπως έχει θέσει εξαρχής η ελληνική πλευρά ως όρο σε κάθε σχετική συζήτηση» αναφέρουν.

Σημειώνουν τέλος πως «η καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας και επιθετικότητας απέναντι στην Ε.Ε. και στα κράτη-μέλη της, ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο, υπήρξε απόλυτη και σαφής».

Έτοιμες για κυρώσεις οι ΗΠΑ

Στο μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία σχετικά με τα αντιαεροπορικά συστήματα άμυνας S-400, όπως ανέφεραν στο Reuters πέντε πηγές, συμπεριλαμβανομένων δύο αξιωματούχων των ΗΠΑ. Από την πλευρά του Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε πως τυχόν αμερικανικές κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας θα γυρίσουν μπούμερανγκ και θα βλάψουν τους δεσμούς μεταξύ των δύο νατοϊκών συμμάχων.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News