Πολιτική Τετάρτη 17/11/2021, 15:19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λονδίνο: «Προσκλητήριο» Μητσοτάκη σε ξένους επενδυτές

«Έντονο ενδιαφέρον για συνέχιση του κύματος ξένων επενδύσεων» διαπιστώνει η ελληνική κυβέρνηση

Λονδίνο: «Προσκλητήριο» Μητσοτάκη σε ξένους επενδυτές

Τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, που αποτυπώνονται και στις εκτιμήσεις των διεθνών οργανισμών, παρουσίασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε σειρά συναντήσεων που είχε με ξένους επενδυτές στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, κατά τις συναντήσεις, η ελληνική πλευρά «κατέγραψε το έντονο ενδιαφέρον για τη συνέχιση του κύματος των ξένων επενδύσεων που σημειώνεται στη χώρα τα τελευταία χρόνια, από επιχειρήσεις παγκόσμιας εμβέλειας όπως οι Microsoft, Pfizer, Cisco και Digital Realty». Οι επενδυτές, σύμφωνα με το Γραφείο του Πρωθυπουργού, «εξέφρασαν την εμπιστοσύνη τους στην Ελλάδα σημειώνοντας θετικά τις αλλαγές που υλοποιούνται στη χώρα και αλλάζουν την οικονομία κάνοντάς την πιο ελκυστική για επενδύσεις».

Ειδικότερα, στις συναντήσεις συμμετείχαν οι επικεφαλής χρηματοπιστωτικών οργανισμών και εταιρειών διαχειρισης κεφαλαίων καθώς και οι επικεφαλής επιχειρήσεων διεθνούς εμβέλειας στους τομείς της ενέργειας, του real estate, των υποδομών, της τεχνολογίας και της βιομηχανίας. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «η κυβέρνηση στήριξε τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις στη διάρκεια της πανδημίας, ότι η απασχόληση αυξήθηκε και η ανεργία μειώνεται διαρκώς, ενώ η ανάπτυξη στη χώρα προέρχεται πλέον και από επενδύσεις σε νέους τομείς, όπως αυτοί της τεχνολογίας και της πράσινης οικονομίας». Επισήμανε παράλληλα ότι «η Ελλάδα διαθέτει ένα σταθερό πολιτικό περιβάλλον και μια κυβέρνηση με μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία».

Παράλληλα μίλησε στους ξένους επενδυτές «για το φιλικό επενδυτικό περιβάλλον και τη δραστική μείωση της γραφειοκρατίας στην Ελλάδα» σημειώνοντας μεταξύ άλλων «τον ταχύτατο ψηφιακό μετασχηματισμό και τη λειτουργία του portal gov.gr, το οποίο διευκολύνει την αλληλεπίδραση των Ελλήνων πολιτών και των επιχειρήσεων με το κράτος. Στο ίδιο πλαίσιο, στάθηκε στην υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος για τη μείωση των φόρων και κυρίως στη σταθερότητα του πλαισίου που προσφέρει πλέον η Ελλάδα στους ξένους επενδυτές. Yπογράμμισε επίσης «την εμπιστοσύνη των αγορών και το γεγονός ότι η χώρα δανείζεται με ιστορικά χαμηλά επιτόκια».

«Το ταλέντο των Ελλήνων είναι η δύναμη της χώρας»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στάθηκε ιδιαίτερα στο ταλέντο και τις δεξιότητες των Ελλήνων που ζουν εντός και εκτός της χώρας. Σημείωσε ως προς αυτό πως οι επιχειρήσεις που αποφασίζουν να επενδύσουν στην Ελλάδα προσφέρουν καλά αμειβόμενες -και συχνά υψηλής εξειδίκευσης- θέσεις εργασίας σε Έλληνες, συμβάλλοντας παράλληλα και στην αντιστροφή του brain drain που έπληξε τη χώρα την προηγούμενη δεκαετία.

Σημείωσε επίσης με έμφαση τα φορολογικά κίνητρα που θέσπισε η κυβέρνηση για όσους επιλέγουν την Ελλάδα ως μόνιμη φορολογική έδρα αλλά και για τους Έλληνες που επιλέγουν να επιστρέψουν στη χώρα.

Από ελληνικής πλευράς στις συναντήσεις συμμετείχαν, ο Βουλευτής και Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων & Ευρωπαϊκής Ένωσης της ΝΔ, Τάσος Χατζηβασιλείου, ο Πρέσβης της Ελλάδος στο Ηνωμένο Βασίλειο, Πρέσβης Ιωάννης Ραπτάκης, ο Προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, η Πρέσβης Άννα-Μαρία Μπούρα – Διπλωματικό Γραφείο Πρωθυπουργού και η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

Διαβάστε ακόμη:

Κ. Μητσοτάκης: Εκλογές το 2023 – Ενθαρρυντικές ενδείξεις στο brain gain

Κομισιόν: Επενδυτικό άλμα 15,3% πίσω από την ανάπτυξη το 2021

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News