ΤΙ ΕΞΕΤΑΖΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Πιστοποιητικό μόνο με τρίτη δόση;

Πιστοποιητικό μόνο με τρίτη δόση;

Όπως είχε αποκαλύψει από την περασμένη εβδομάδα η «Κ» έχει ήδη ξεκινήσει στο εσωτερικό της κυβέρνησης μία πρώτη δειλή συζήτηση για την ανανέωση του πιστοποιητικού μετά την τρίτη δόση. Με απλά λόγια, η συζήτηση είναι το πιστοποιητικό να έχει ημερομηνία λήξης και να ανανεώνεται μόνο μετά και την «αναμνηστική» δόση.

Σε πρώτη φάση η συζήτηση αφορά τους άνω τους 65. Το θέμα έθιξε δημοσίως ο γ.γ. συντονισμού της κυβέρνησης Θανάσης Κοντογιώργης. Μιλώντας στο Mega o γενικός γραμματέας ανέφερε πως «υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι μετά το εξάμηνο ίσως η ανοσολογική απόκριση δεν είναι η επιθυμητή. Άνθρωποι που άνω των 65 έκαναν 3η δόση βοήθησαν στο να μειωθούν τα κρούσματα. Εξετάζουμε για τους ανθρώπους άνω των 65 ετών η τρίτη δόση να καταστεί υποχρεωτική, κυρίως για την πρόσβαση σε κλειστούς χώρους».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε σε συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο και ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο οποίος δήλωσε πως η κυβέρνηση εξετάζει η δυνατότητα πρόσβασης σε κλειστούς χώρους για τους φθινοπωρινούς – χειμερινούς μήνες να γίνεται μόνο με την τρίτη δόση, καθώς πρόκειται για «ένα μέτρο προστασίας της υγείας των πιο ευάλωτων (…) που θα μπορούσαμε να εξετάσουμε και στη χώρα μας».

Υπενθυμίζεται πως αντίστοιχο μέτρο έλαβε προσφάτως η Γαλλία, ενώ σε δεύτερο χρόνο το μέτρο μπορεί να επεκταθεί και σε μικρότερες ηλικίες, καθώς θεωρείται δεδομένο και λογικό πως το πιστοποιητικό δεν μπορεί να ισχύει επ’ αόριστον μετά την δεύτερη δόση. Κατά πληροφορίες του MR συζητιέται η τρίτη δόση να είναι υποχρεωτική δύο ή τρεις μήνες μετά την παρέλευση του εξαμήνου.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News