Πολιτική Τετάρτη 14/10/2020, 07:10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το μήνυμα της Αθήνας προς την Άγκυρα

(Ξένη Δημοσίευση)  Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Heiko Maas, την Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2020, στο Μέγαρο Μαξίμου ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ  ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Στη σύνοδο κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, στις 15 και 16 Οκτωβρίου στρέφεται η προσοχή, μετά την κλιμάκωση της έντασης από την πλευρά της Άγκυρας, δυναμιτίζοντας κάθε προσπάθεια για την επανέναρξη διαλόγου. H ελληνική πλευρά, διά στόματος του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, διαμηνύει ότι δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος υπό τέτοιες συνθήκες.

Η τουρκική προκλητικότητα, με την επαναδραστηριοποίηση του Oruc Reis και το άνοιγμα της παραλίας των Βαρωσίων στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, προκάλεσε την αντίδραση τόσο από την πλευρά των ΗΠΑ όσο και από τη Γερμανία.

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μόργκαν Ορταγκους, κάλεσε την Άγκυρα να σταματήσει την «προσχεδιασμένη πρόκληση» και να ανακαλέσει την απόφαση για το άνοιγμα των Βαρωσίων. Την ίδια στιγμή, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, τόνισε ότι εναπόκειται στην Τουρκία αν δημιουργήσει τις συνθήκες για τις συνομιλίες. Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας πραγματοποίησε χθες ταξίδι-αστραπή σε Λευκωσία και Αθήνα.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, διεμήνυσε προς την Άγκυρα ότι δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος κάτω από τέτοιες συνθήκες.

«Προφανώς δεν θα προχωρήσουμε σε συζητήσεις υπό αυτές τις συνθήκες, με ένα πλοίο να βρίσκεται εν πλω και αναμένω ότι το ζήτημα θα συζητηθεί εκ νέου στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, έτσι ώστε να εξετάσουμε τις τελευταίες εξελίξεις» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με τον Γερμανό ΥΠΕΞ.

Επίσης ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, δώσαμε στην Τουρκία μια ξεκάθαρη επιλογή. Είτε την ανανέωση των σχέσεων της με την Ευρώπη είτε να αντιμετωπίσει συνέπειες αν συνεχιστεί αυτή η επιθετική συμπεριφορά. Δυστυχώς, φαίνεται πως – προς το παρόν – η Τουρκία έχει επιλέξει τον δεύτερο δρόμο».

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News