Πολιτική Πέμπτη 10/12/2020, 14:15
ΚΥΡΩΣΕΙΣ

Κ. Μητσοτάκης: Να φανούμε αξιόπιστοι στο ζήτημα της Τουρκίας

Κ. Μητσοτάκης: Να φανούμε αξιόπιστοι στο ζήτημα της Τουρκίας

Να φανεί πραγματικά αξιόπιστη, στο ζήτημα της Τουρκίας, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής των κρατών-μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στο επίκεντρο της οποίας -μεταξύ άλλων- βρίσκεται και το θέμα των τουρκικών κυρώσεων. 

«Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου αποφασίσαμε, όλοι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, ότι σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει την παραβατική συμπεριφορά θα υπάρχουν συνέπειες. Και ορίσαμε από κοινού ότι ημερομηνία λήψης των αποφάσεων θα είναι αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου» υπενθύμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Τώρα, λοιπόν, θα φανεί εάν πραγματικά ως Ευρώπη είμαστε αξιόπιστοι σε αυτά τα οποία εμείς οι ίδιοι έχουμε συμφωνήσει. “Pacta sunt servanda”» πρόσθεσε, στο ίδιο πλαίσιο, διαμηνύοντας ότι το διακύβευμα είναι η αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αισιοδοξία για το Ταμείο Ανάκαμψης

Ειδική αναφορά έκανε και στις διαπραγματεύσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα υπάρξει άμεση συμφωνία, στη βάση της συμβιβαστικής πρότασης που παρουσιάστηκε χθες, Τετάρτη. «Εκτιμώ ότι η πρόταση, η συμβιβαστική, η οποία έχει επιτευχθεί κινείται στη σωστή κατεύθυνση και ότι αυτό το ζήτημα, η εκκρεμότητα, θα λήξει σήμερα».

Επανέλαβε δε, ότι «η Ελλάδα είναι μία από τις πρώτες χώρες ,η οποία έχει ήδη καταθέσει το δικό της λεπτομερές σχέδιο για το πώς θα αξιοποιήσει τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης». «Είναι πάρα πολύ σημαντικό, λαμβάνοντας υπόψη και την έκταση της οικονομικής κρίσης,τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης να πέσουν στις πραγματικές οικονομίες της Ευρώπης το συντομότερο δυνατόν».

Μακρόν: Να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα

Σαφές μήνυμα κατά της τουρκικής προκλητικότητα έστειλε, από την πλευρά του, και ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος υπογράμμισε ότι οι χώρες της Ε.Ε. πρέπει να υπερασπιστούν τα κυριαρχικά τους δικαιώματα. 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News