ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι σημαίνει η συμμετοχή Μητσοτάκη στη Διάσκεψη για τη Λιβύη – Ποια η θέση της χώρας

Τι σημαίνει η συμμετοχή Μητσοτάκη στη Διάσκεψη για τη Λιβύη – Ποια η θέση της χώρας

Την αναγνώριση της Ελλάδας και του ρόλου της στην πορεία προς τη σταθεροποίηση της Λιβύης, ως ο κοντινότερος γείτονας της Λιβύης μαζί με την Ιταλία και τη Μάλτα αποτελεί η πρόσκληση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διεθνή Διάσκεψη για τη Λιβύη που θα λάβει χώρα στο Παρίσι σήμερα.

Είναι η πρώτη πρόσκληση να μετάσχει σε τόσο υψηλό επίπεδο σε διεθνή συνάντηση για τη Λιβύη. Την πρόσκληση απηύθυνε ο Εμανουέλ Μακρόν στον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την επίσκεψή του στο Παρίσι στο τέλος Σεπτεμβρίου για την υπογραφή της ελληνογαλλικής συμφωνίας εγκαθίδρυσης Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης, δείγμα της ισχυροποίησης της θέσης της χώρας.

Οσον αφορά το θέμα της Λιβύης, η θέση της Ελλάδας έχει εκφραστεί από τον πρωθυπουργό σε όλες τις διεθνείς επαφές του και είναι να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα διεξαγωγής των εκλογών της 24ης Δεκεμβρίου, να εφαρμοστεί πλήρως η Συμφωνία Εκεχειρίας της 23ης Οκτωβρίου 2020 και να αποσυρθούν όλα τα ξένα στρατεύματα, οι ξένες δυνάμεις και οι μισθοφόροι από τη Λιβύη το συντομότερο δυνατόν. Η θέση αυτή – σύμφωνα με το Μαξίμου – περιγράφει τις συνθήκες υπό τις οποίες η γειτονική χώρα θα πετύχει την σταθεροποίηση και την πορεία προς την ομαλότητα, χωρίς παρεμβάσεις από τρίτους. Ο πρωθυπουργός, άλλωστε και κατά την επίσκεψή του στην Τρίπολη τον περασμένο Απρίλιο είχε καταστήσει σαφές στους συνομιλητές του ότι η δημιουργία τετελεσμένων με παράνομες συμφωνίες όπως το τουρκολιβυκό μνημόνιο, θα είχε συνέπειες στις σχέσεις της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Διεθνής Διάσκεψη για τη Λιβύη αποτελεί γαλλική πρωτοβουλία η οποία συνδιοργανώνεται με τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Λιβύη (έχουν προσκληθεί ο Πρόεδρος του Προεδρικού Συμβουλίου Μοχάμεντ Μένφι και ο πρωθυπουργός Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά και φαίνεται ότι θα μετάσχουν και οι δύο) και τη Γενική Γραμματεία του ΟΗΕ. Στόχος της Διάσκεψης είναι η επίτευξη συμφωνίας των συμμετεχόντων που αφορά το χρονοδιάγραμμα της διεξαγωγής εκλογών και την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων. Το κείμενο της Διακήρυξης μάλιστα σε επίπεδο διπλωματικών συμβούλων έκλεισε το μεσημέρι της Πέμπτης. Αν κάποια χώρα έχει ένσταση, θα πρέπει να προβάλει επιφύλαξη.

Η Toυρκία δεν είχε ξεκαθαρίσει μέχρι χθες το πρωί αν θα συμμετάσχει στη Διάσκεψη και σε ποιο επίπεδο, καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν είχε προεξοφλήσει μη συμμετοχή με πρόσχημα τη συμμετοχή της Ελλάδας και της Κύπρου και υποτιθέμενα του Ισραήλ το οποίο ωστόσο ουδέποτε είχε προσκληθεί ή προτίθετο να μετάσχει. Τελικά, το μεσημέρι της Πέμπτης Η Αγκυρα ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει δια του ΥΦΥΠΕΞ της Σεντάτ Ονάλ.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News