ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το τρίπτυχο της κυβέρνησης κατά της πανδημίας 

Το τρίπτυχο της κυβέρνησης κατά της πανδημίας 

Με το τέταρτο κύμα να δείχνει πλέον τα δόντια του και καθημερινά να σημειώνεται νέο ρεκόρ κρουσμάτων – χθες 7.335 – η κυβέρνηση έχει αποφασίσει προς ώρας να πάει με ένα συγκεκριμένο πλάνο, με την σταθερή ωστόσο υποσημείωση πως πρόκειται για ένα δυναμικό φαινόμενο το οποίο αλλάζει τα δεδομένα.

Στην παρούσα φάση λοιπόν η κυβέρνηση εστιάζει σε τρεις βασικούς τομείς για την συγκράτηση της πανδημίας και ειδικά της πίεσης στα νοσοκομεία που είναι και το βασικό ζητούμενο για το Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρώτος τομέας είναι οι αυστηροί έλεγχοι ώστε τα μέτρα στα μαγαζιά και κυρίως σε εστίαση και καφέ να τηρούνται. Οι πολλοί έλεγχοι που έγιναν το Σαββατοκύριακο εικάζεται πως έφεραν αποτέλεσμα καθώς πλέον οι επιτήδειοι νιώθουν πως μπορεί να πληρώσουν υψηλά πρόστιμα, ακόμα και με αναστολή λειτουργίας της επιχείρησής τους. Η τακτική αυτή θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα με ακόμα μεγαλύτερη ένταση ώστε η τήρηση των μέτρων να γίνει κανόνας και όχι εξαίρεση.

Το lockdown πάντως δεν είναι πάνω στο τραπέζι, όπως τόνισε χθες και ο πρωθυπουργός σε συνάντηση που είχε με τους επαγγελματίες του κλάδου, λέγοντας τους πως «η οικονομία και η κοινωνία δεν θα ξανακλείσουν» και «οι εμβολιασμένοι δεν θα στερηθούν τις ελευθερίες τους».

Ο δεύτερος τομέας στον οποίο επενδύει η κυβέρνηση είναι η αύξηση των εμβολιασμών υπό την πίεση της αύξησης των κρουσμάτων και των περιορισμών στους ανεμβολίαστους. Την τελευταία εβδομάδα 175.000 άνθρωποι έκλεισαν ραντεβού για την 1η δόση, καταγράφοντας αύξηση της τάξεως του 185%. Βεβαίως αυτό το αισιόδοξο στοιχείο δεν έχει άμεσο αντίκτυπο αλλά είναι πολύ σημαντικό ενόψει του Δεκεμβρίου και της συνέχειας της πανδημίας.

Ο τρίτος τομέας στον οποίο επενδύει η κυβέρνηση είναι η ενίσχυση του ΕΣΥ. Χθες, ο κ. Γιάννης Οικονόμου άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο επίταξης ιατρών καθώς το ΕΣΥ «δέχεται ισχυρή πίεση παρά την εντυπωσιακή του ενίσχυση τους τελευταίους 18 μήνες», ενώ στην ίδια λογική κινήθηκε και ο υπουργός Υγείας κ. Θάνος Πλεύρης. 

Το μεγάλο ερώτημα είναι πότε αυτό το τέταρτο κύμα θα κάνει το «πικ» του, με τους περισσότερους ειδικούς να λένε πως είμαστε κοντά σε αυτό το σημείο.  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News