Πολιτική Δευτέρα 8/11/2021, 13:02
ΕΣΤΙΑΣΗ - ΕΜΠΟΡΙΟ

Κ. Μητσοτάκης προς επιχειρηματίες: Μικρή η αναστάτωση μπροστά στα οφέλη από τα μέτρα

«Η οικονομία δεν θα ξανακλείσει, τα μέτρα αποδίδουν» ανέφερε ο Πρωθυπουργός - Τρία κλειδιά για την έξοδο από την πανδημία

Κ. Μητσοτάκης προς επιχειρηματίες: Μικρή η αναστάτωση μπροστά στα οφέλη από τα μέτρα

Την «υπευθυνότητα που δείχνει η εστίαση και το εμπόριο στην εφαρμογή των νέων μέτρων» χαιρέτισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη σύσκεψη που είχε με εκπροσώπους των δύο κλάδων στο Μέγαρο Μαξίμου, ζητώντας τη συνεργασία τους για να βγει η χώρα από την πανδημία. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε κατηγορηματικά ότι «η οικονομία δεν θα ξανακλείσει» και εξέφρασε την άποψη ότι η όποια αναστάτωση από τα νέα μέτρα δεν μπορεί να συγκριθεί με το όφελος που προσφέρει στην αγορά η τήρηση των μέτρων.

«Εγκαινιάζουμε σήμερα ένα νέο κύκλο επαφών με τους ανθρώπους της αγοράς έτσι ώστε Πολιτεία και πολίτες να συντονίσουμε τα βήματά μας προς την έξοδο από την πανδημία. Θέλω καταρχάς να σας ευχαριστήσω για την υπευθυνότητα που ήδη δείχνει η εστίαση και το εμπόριο στην εφαρμογή των νέων μέτρων. Θα ξαναπώ ότι η οικονομία και η κοινωνία δεν θα ξανακλείσουν. Οι εμβολιασμένοι δεν θα στερηθούν τις ελευθερίες τους και όποιοι ακόμα δεν έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να προστατευτούν. Για να συμβούν, όμως, όλα αυτά ταυτόχρονα εκτός από την αστυνόμευση χρειάζεται προφανώς και συνεργασία και φαίνεται ότι με κύριο όπλο την πειθώ αυτήν την κατακτάμε» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης στην αρχή της σύσκεψης.

Σημείωσε ακόμη πως «δεν μπορεί σε κάθε κατάστημα ή σε κάθε καφέ να υπάρχει και από ένας ελεγκτής όσο εξαιρετική δουλειά και αν κάνει η Ελληνική Αστυνομία και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, συνεπώς η υπόθεση της δημόσιας υγείας περνάει και στα δικά μας χέρια». «Από ένα σημείο και πέρα γινόμαστε εμείς οι ίδιοι οι αστυνόμοι της υγείας μας κι εσείς οι προστάτες της υγείας των υπαλλήλων και των πελατών σας. Παράλληλα πιστεύω ότι έτσι υπερασπίζεστε και τη φήμη των επιχειρήσεων σας, γιατί θα ήταν ολέθριο από μία αμέλεια να στιγματιστούν ως εστίες μετάδοσης του κορωνοϊού» παρατήρησε για να προσθέσει: «Σε καμία περίπτωση μία μικρή αναστάτωση που δέχομαι ότι υπάρχει στη δουλειά σας δεν μπορεί να συγκριθεί με το όφελος που προσφέρει στην αγορά και στη χώρα η τήρηση των υγειονομικών μέτρων και βέβαια δεν μπορεί να συγκριθεί και με την απόφασή μας να παραμείνουμε ανοιχτοί και να μείνουν ανοιχτές οι οικονομικές δραστηριότητες όλο αυτό το διάστημα με τους κανόνες που έχουμε θεσπίσει».

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε πως «τα δύσκολα ως προς την οικονομία τουλάχιστον πέρασαν χάρη στα 42 δισεκατομμύρια των πόρων που κινητοποιήθηκαν συνολικά σε όλα τα επίπεδα».

Τόνισε ακόμη πως «η μεγάλη διαφορά από τα άλλα κύματα είναι ότι τώρα έχουμε το εμβόλιο» και αυτός είναι ο λόγος που «αναλογικά οι νοσηλείες και οι απώλειες -αν και δυστυχώς πολλές- δεν αντιστοιχούν στα κρούσματα και αφορούν στην συντριπτική τους πλειονότητά τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας». Αναφέρθηκε στη συνέχεια στα τρία «κλειδιά» που θα ανοίξουν την πόρτα της εξόδου από την πανδημία: 

  • ο εμβολιασμός όσων δεν έχουν πειστεί ακόμα να εμβολιαστούν,
  • η τρίτη δόση, η αναμνηστική δόση γι’ αυτούς που ήδη έχουν εμβολιαστεί 
  • και τα καθημερινά μέτρα της υγιεινής. 

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα ενθαρρυντικά στοιχεία των τελευταίων ημερών σε σχέση με τους εμβολιασμούς, τα οποία – όπως σημείωσε – δείχνουν ότι τα μέτρα αποδίδουν: «Θέλω να τονίσω ότι η πολιτική την οποία υιοθετήσαμε την τελευταία εβδομάδα φαίνεται να αποδίδει. Είχαμε 140.000 καινούργια ραντεβού, ραντεβού πρώτης δόσης και σχεδόν 200.000 ραντεβού τρίτης δόσης. Τι σημαίνει αυτό; Ότι δεν υπάρχει ένας σκληρός διχασμός μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων. Υπάρχουν πολλοί συμπολίτες μας ακόμα οι οποίοι δεν έχουν κάνει το εμβόλιο για διάφορους λόγους τους οποίους μπορεί να κατανοώ και να συμμερίζομαι, οι οποίοι είναι όμως διατεθειμένοι να πειστούν και έστω και τώρα να πάρουν την απόφαση να εμβολιαστούν». 

«Στόχος να μείνουν συνεχώς τα μαζαγιά ανοιχτά»

Σύμφωνα με το Μαξίμου, στη διάρκεια της σύσκεψης τονίστηκε ότι η ανάγκη συνεργασίας των εμπόρων, των επιχειρηματιών και των εργαζομένων στο χώρο της εστίασης, «αφού ο στόχος είναι κοινός και η αντιμετώπιση της πανδημίας συμβάλλει στην αύξηση του τζίρου των επιχειρήσεων». Οι παράγοντες της αγοράς τόνισαν ότι στόχος είναι να μείνουν συνεχώς τα μαζαγιά ανοιχτά ενω ο κ. Μητσοτάκης ήταν κατηγορηματικός και στη διάρκεια της σύσκεψης, προκειμένου οι επαγγελματίες να κάνουν τον προγραμματισμό τους, ότι «δεν θα κλείσουμε». Σημειώθηκε, επίσης, η συνεισφορά των επαγγελματιών στους ελέγχους κι ότι η πρώτη εφαρμογή των μέτρων έγινε χωρίς εντάσεις. Από την πλευρά των εκπροσώπων των φορέων τέθηκαν, επίσης, επιμέρους ζητήματα που αφορούν τους συγκεκριμένους κλάδους.

Σημειώνεται ότι στη σύσκεψη συμμετείχαν ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Γιάννης Μπρατάκος, ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ, Γιώργος Καββαθάς, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Γιώργος Καρανίκας, ο πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ, Αντώνης Μακρής και ο Διοικητής της ΕΑΔ, Άγγελος Μπίνης.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News