ΣΑΡΩΤΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ

Τι έδειξε το πρώτο διήμερο εφαρμογής των μέτρων

Τι έδειξε το πρώτο διήμερο εφαρμογής των μέτρων

Το πρώτο Σαββατοκύριακο εφαρμογής των μέτρων ήταν το περασμένο και – όπως φάνηκε – οι σαρωτικοί έλεγχοι είναι το κυριότερο όπλο της κυβέρνησης ώστε να αναχαιτιστεί το τέταρτο κύμα, καθώς έξτρα επιπλέον μέτρα ή ακόμα περισσότερο lockdown δεν υπάρχει στα σχέδια. Άρα το σημαντικότερο είναι να λάβει τέλος η χαλαρότητα που υπήρξε όλο το προηγούμενο διάστημα και να τηρηθούν τα βασικά μέτρα. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκαν συνολικά 90.882 έλεγχοι, έγιναν 11 συλλήψεις, βεβαιώθηκαν 594 παραβάσεις, ενώ ανεστάλη η λειτουργία 23 καταστημάτων. Σημειώνεται, ότι οι 40.675 έλεγχοι έγιναν στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος». 

Αναλυτικά, τα αποτελέσματα των χθεσινών ελέγχων, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΑΣ, είναι τα εξής: 

  • 261 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας και άλλες συναφείς παραβάσεις, ενώ επιβλήθηκαν 254 πρόστιμα των 300 ευρώ και 7 των 150 ευρώ. Πρωταθλητής των παραβάσεων αναδείχθηκε η Θεσσαλία με 59.  
  • 10 παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης με επιβολή προστίμου των 300 ευρώ, ,με τις περισσότερες στο Βόρεια Αιγαίο.  
  • 320 παραβάσεις και 11 συλλήψεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων και άλλες παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο). 

Τα μέτρα έχουν ως επίκεντρο τον περιορισμό των μη εμβολιασμένων, κάτι που φαίνεται να αποδίδει καθώς την τελευταία εβδομάδα κλείσθηκαν 150.000 νέα ραντεβού για την πρώτη δόση, κάτι ιδιαίτερα αισιόδοξο.

Την ίδια ώρα η πίεση από το τέταρτο κύμα συνεχίζει να αυξάνεται, καθώς ακόμα και χθες Κυριακή είχαμε 4.307 νέα κρούσματα, 52 θανάτους, ενώ οι διασωληνωμένοι ανέρχονται σε 470. Όπως σημειώνουν οι ειδικοί, εάν φτάσουμε περί τους 600, κάτι που δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα, τότε το σύστημα Υγείας θα αρχίσει να πιέζεται πανελλαδικά και όχι μόνο στην Βόρεια Ελλάδα που αυτή την στιγμή υπάρχει σχεδόν 100% πληρότητα.

Διαβάστε ακόμη: Νέα μέτρα: Πώς μπαίνουμε σε τράπεζες και δημόσιες υπηρεσίες από σήμερα
 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News