ΠΟΛΙΤΙΚΗ

H ανάλυση Μητσοτάκη για τις επόμενες εκλογές

Η επιδίωξη της αυτοδυναμίας από τις πρώτες εκλογές με απλή αναλογική και οι δύο παγίδες

H ανάλυση Μητσοτάκη για τις επόμενες εκλογές

Στο τέλος της χθεσινής συνέντευξής του στο Mega και αφού είχε μιλήσει για τα θέματα της πανδημίας, της ακρίβειας, της οικονομίας και τα ελληνοτουρκικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στα αμιγώς πολιτικά.

Το καινούργιο που αποτελεί και αναπροσαρμογή σε σχέση με όσα είπε στην ΔΕΘ, είναι πως θα επιδιώξει την αυτοδυναμία από τις πρώτες εκλογές με απλή αναλογική. «Η ΝΔ θα διεκδικήσει την αυτοδυναμία από την πρώτη κιόλας κάλπη, με την απλή αναλογική. Αν δεν το πετύχουμε, θεωρώ περίπου αδύνατο να σχηματιστεί κυβέρνηση και θα πάμε σε δεύτερες εκλογές», δήλωσε.

Με αυτό τον τρόπο ο κ. Μητσοτάκης «επανατοποθετήθηκε» έναντι των πρώτων εκλογών, δείχνοντας πως δεν τις θεωρεί απλά «διαδικαστικές» πριν τις δεύτερες με απλή αναλογική, καθώς μία τέτοια αντιμετώπιση είναι δεδομένο πως κρύβει πολιτικές παγίδες. 

Μια από αυτές είναι να θεωρηθούν οι πρώτες κάλπες χαλαρές, όπως για παράδειγμα οι ευρωεκλογές και να έρθει ένα μη αναμενόμενο αποτέλεσμα. Η δεύτερη παγίδα, για την οποία ρωτήθηκε, είναι να σχηματίσουν κυβέρνηση τα μικρότερα κόμματα.

«Θα συνιστούσα σε όσους κάνουν τέτοια σενάρια να κάνουν ορισμένες ασκήσεις απλής αριθμητικής. Κατ’ αρχάς, όσοι τα λένε ουσιαστικά προεξοφλούν ότι η Νέα Δημοκρατία θα είναι πρώτο κόμμα. Η προοδευτική διακυβέρνηση είναι στρατηγική ήττας, να το πω πολύ απλά. Είναι πώς θα καταφέρουμε όντας δεύτερο κόμμα να σχηματίσουμε κυβέρνηση. Να το πω πολύ απλά: δεν βγαίνουν τα κουκιά. Ή, αν έβγαιναν, θα ήταν μια κυβέρνηση που δεν νομίζω ότι θα συγκινούσε πάρα πολύ το εκλογικό σώμα και δεν νομίζω ότι χρειάζεται να σας προσωποποιήσω τώρα το σχήμα το οποίο φαντάζομαι ότι μπορεί να κυβερνούσε τη χώρα σε αυτή την περίπτωση».

Τέλος,  ο πρωθυπουργός έθεσε τα διλήμματα των επόμενων εκλογών λέγοντας ότι θα είναι σαφέστατα, ανάμεσα σε τέσσερα χρόνια με αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ, και στα προηγούμενα 4 χρόνια με κυβέρνηση του κ. Τσίπρα. «Οι πολίτες θα επιλέξουν σταθερότητα και ανάπτυξη, ή ανασφάλεια και περιπέτειες», είπε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε επίσης:

Κ. Μητσοτάκης: Και 2η αύξηση του κατώτατου μισθού το 2022 – Επιστροφή του ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News