Πολιτική Κυριακή 31/10/2021, 13:15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

G20: Τι είπε ο Μπάιντεν στον Ερντογάν

G20: Τι είπε ο Μπάιντεν στον Ερντογάν

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ξεκαθάρισε στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι οι ΗΠΑ πρέπει να ακολουθήσουν μία διαδικασία σε σχέση με το αίτημα της Τουρκίας να αγοράσει 40 μαχητικά αεροσκάφη F-16, ανέφερε αμερικανική πηγή στο Reuters, έπειτα από την ολοκλήρωση της συνάντησης των δύο ανδρών στη Ρώμη, όπου πραγματοποιείται η σύνοδος του G20

Η συνάντηση κράτησε περίπου μία ώρα και σύμφωνα με αμερικανικές πηγές, ο Μπάιντεν έθεσε στον Ερντογάν το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Πριν από τη συνάντηση, Αμερικανός αξιωματούχος είχε πει στο Reuters ότι ο Μπάιντεν σκόπευε να προειδοποιήσει τον Τούρκο ομόλογό του ότι τυχόν σπασμωδικές κινήσεις δεν θα ωφελήσουν τους αμερικανου-τουρκικές σχέσεις καθώς και ότι οι κρίσεις θα πρέπει να αποφευχθούν. 

Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος είχε απειλήσει με απέλαση δέκα δυτικών πρέσβεων, οι οποίοι είχαν υποστηρίξει τον φυλακισμένο Οσμάν Καβαλά. 

Σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα Τούρκο αξιωματούχο, η συνάντηση έγινε σε «πολύ θετική ατμόσφαιρα», με τους δύο άνδρες να συμφωνούν στη δημιουργία μηχανισμού για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων. 

Ερντογάν και Μπάιντεν συζήτησαν τρόπους για τη βελτίωση του διμερούς εμπορίου, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. 

Οι δύο ηγέτες φωτογραφήθηκαν πριν από τη συνάντησή τους. Όταν ο Μπάιντεν ρωτήθηκε εάν σκοπεύει να δώσει στην Τουρκία F-16, ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε «σκοπεύουμε να κάνουμε μία καλή συζήτηση». 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News