Πολιτική Τρίτη 13/10/2020, 16:17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΗΠΑ σε Τουρκία: Σταματήστε την προσχεδιασμένη πρόκληση στο Καστελλόριζο

Αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία, με αφορμή τις νέες προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, έστειλε το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, εν μέσω της νέας κλιμάκωσης της έντασης μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.

Πιο συγκεκριμένα, η εκπρόσωπος του State Department, Μόργκαν Ορταγκους, κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει την «προσχεδιασμένη πρόκληση», η οποία αφορά τις έρευνες του «Oruc Reis» μόλις 6,5 ναυτικά μίλια από τις ακτές του Καστελλόριζου.

Ζήτησε δε, από την τουρκική πλευρά να ξεκινήσει άμεσα διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα. «Ο εξαναγκασμός, οι απειλές, ο εκφοβισμός και η στρατιωτική δραστηριότητα δεν θα επιλύσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο» πρόσθεσε.. 

Στο ίδιο μήκος κύματος, λίγο νωρίτερα, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, κάλεσε την Άγκυρα να «σταματήσει τα παιχνίδια μεταξύ αποκλιμάκωσης και προκλήσεων, αν η κυβέρνησή της ενδιαφέρεται για συνομιλίες, όπως έχει διαβεβαιώσει επανειλημμένα».

Αναλυτικά η δήλωση της εκπροσώπου του State Department

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποδοκιμάζουν την ανακοίνωση που εξέδωσε η Τουρκία στις 11 Οκτωβρίου σχετικά με την ανανέωση της τουρκικής ερευνητικής δραστηριότητα σε περιοχές όπου η Ελλάδα διεκδικεί δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η ανακοίνωση της Τουρκίας αυξάνει μονομερώς τις εντάσεις στην περιοχή και περιπλέκει εσκεμμένα την επανάληψη κρίσιμων διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ των συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ, της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Ο εξαναγκασμός, οι απειλές, ο εκφοβισμός και η στρατιωτική δραστηριότητα δεν θα επιλύσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Προτρέπουμε την Τουρκία να τερματίσει αυτήν την υπολογιζόμενη πρόκληση και να ξεκινήσει αμέσως διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα. Οι μονομερείς δράσεις δεν μπορούν να οικοδομήσουν εμπιστοσύνη και δεν θα παράγουν λύσεις που θα έχουν διάρκεια».

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News