ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι «κρύβει» κοινό ανακοινωθέν Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας

Πολύ ψηλά στην ατζέντα κοινές πρωτοβουλίες για τον τουρισμό αλλά και για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Τι «κρύβει» κοινό ανακοινωθέν Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας

Αρκετά ενδιαφέροντα σημεία εμπεριείχε το κοινό ανακοινωθέν Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας που εκδόθηκε μετά την διήμερη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές σημείωναν άλλωστε στο «MR» πως το ταξίδι δεν ήταν «ρουτίνας» αλλά πολύ σημαντικό και τα αποτελέσματα του θα φανούν τους επόμενους μήνες.

Από το κοινό ανακοινωθέν αξίζει να επισημανθεί, ότι πλην των τυπικών, τα οποία ωστόσο είναι απαραίτητο να επισημανθούν όπως οι διαχρονικοί δεσμοί φιλίας μεταξύ των δύο χωρών, τονίζεται πρώτον, πως η συνεργασία των δύο πλευρών δεν περιορίζεται στο πολιτικό πεδίο αλλά διαπνέει θέματα οικονομίας, εμπορίου, επενδύσεων, άμυνας, ασφάλειας, πολιτισμού και τουρισμού. Γι αυτό και στο πλαίσιο των διμερών επαφών αναζητήθηκαν τρόποι ενίσχυσης των δεσμών αυτών και εξειδίκευσης των πεδίων της συνεργασίας.

Δεύτερον, υπογραμμίζεται η σημασία του νεοϊδρυθέντος Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδος – Σ. Αραβίας για την ενίσχυση των δεσμών των επιχειρηματικών κοινοτήτων των δύο χωρών και επισημαίνεται ότι εξετάστηκαν βήματα για την προαγωγή επενδυτικών πρωτοβουλιών και έργων συνδεσιμότητας.  Αναφορά γίνεται και στη θεσμοθέτηση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών.

Τρίτον,  οι δυο πλευρές όπως αναφέρεται, επιβεβαίωσαν την ισχυρή δέσμευσή τους για σεβασμό του διεθνούς δικαίου, της ασφάλειας και της σταθερότητας με βάση τις θεμελιώδεις αρχές σεβασμού του απαραβίαστου των συνόρων, της εδαφικής ακεραιότητας αλλά και των κυριαρχικών δικαιωμάτων σε θαλάσσιες ζώνες σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, το δίκαιο της θάλασσας καθώς και την υποχρέωση αποχής από τη χρήση ή την απειλή χρήσης βίας σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Πρόκειται για μία αναφορά με έντονο ελληνικό ενδιαφέρον λόγω της τουρκικής προκλητικότητας.

Και οι δύο πλευρές τόνισαν επίσης την ανάγκη ενίσχυσης της διεθνούς συνεργασίας για την καταπολέμηση του εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας.

Όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, πολύ ψηλά στην ατζέντα ήταν κοινές πρωτοβουλίες για τον τουρισμό αλλά και για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News